Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που επιχειρεί να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση σε καμένες εκτάσεις και να ολοκληρώσει την κύρωση των δασικών χαρτών, τουλάχιστον στην Αττική. Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ θα ακολουθήσουν οι περιοχές με οικισμούς που έχουν εν μέρει προβλήματα, όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου, και τέλος οι πέντε περιοχές που είναι συνολικά χτισμένες σε δασική έκταση.

Στόχος του υπουργείου είναι να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για οκτώ δήμους της Ανατολικής Αττικής ως τον Σεπτέμβριο του 2010, ενώ άμεσα θα προχωρήσει η διαδικασία κύρωσης για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες και για τις οποίες δεν υπάρχουν ενστάσεις. Οσοι επιθυμούν να υποβάλουν ένσταση θα πληρώνουν ένα ειδικό τέλος το οποίο θα είναι ανάλογο με την έκταση και θα αποτελεί πόρο για το «Πράσινο Ταμείο».

«Σκοπός μας είναι να μπει ένα τέλος στη χαώδη κατάσταση που υποβάθμιζε συστηματικά τον φυσικό πλούτο της χώρας μας» ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας ότι η κύρωση του δασικού χάρτη θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της αυθαίρετης δόμησης. Για τις περιοχές που είναι χτισμένες μέσα σε δασική έκταση η κυρία Μπιρμπίλη τόνισε ότι για τη μη επέκταση των οικισμών η μόνη ασφαλιστική δικλίδα είναι η μερική κύρωση των δασικών χαρτών.