Κατάγεται από την Επανομή, διαβάζει Καβάφη, μεγάλωσε στη Γερμανία και μπήκε στην πολιτική γιατί είναι μάνα! Είναι η κυρία Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη, δημοφιλής δημοτική και περιφερειακή σύμβουλος στη ΒάδηΒυρεμβέργη, η οποία προ ημερών εισήλθε στην Επιτροπή Μετανάστευσης του SΡD προκειμένου να «καθαρίσει» το όνομα των μεταναστών στους Γερμανούς και να τους φέρει πίσω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας. «Το επάγγελμά μου είναι δημοσιογράφος και δούλευα σε εφημερίδες,όμως δεν το ασκώ πλέον από τότε που έμπλεξα με τα πολιτικά.Είναι ασυμβίβαστο! Παράλληλα, όμως,έχουμε μία οικογενειακή επιχείρηση, ένα μεγάλο εστιατόριο» τονίζει. Εισήλθε στο SΡD το 1985, έπειτα από μία συνάντηση με τον Βίλι Μπραντ«Μου άνοιξε τα μάτια και από τότε είμαι μέλος! Μπλέχτηκα όμωςμε την Αυτοδιοίκηση, όταν ο πρώτος μου γιος,ο Βασίλης,μπήκε στον παιδικό σταθμό. Τότεανακάλυψε πόσες πολλές ελλείψεις υπάρχουν για τα παιδιά των μεταναστών. Μπήκα γιατί είμαι μάνα!» εξηγεί.

Η πολιτική
Την πρώτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο το 1998 πέτυχε την εκλογή της αμέσως. «Είμαι η πρώτη αλλοδαπή που έχει μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα τότε εξελέγην με την πρώτη και αυτό ήταν μία πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη.Πλέον,είναι η τρίτη φορά που εκλέγομαι,με το καλύτερο αποτέλεσμα από όλους διακομματικά. Εχω και τα ρεκόρ μου! Στη Γερμανία αυτό το αποκαλούμε “Η βασίλισσα των ψήφων”» τονίζει. «Είναι ωραίο συναίσθημα, όμως φέρνει και προβλήματα λόγω του ανταγωνισμού, αλλά όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα» λέει.

Κύριος λόγος που ενεπλάκη στην πολιτική ήταν το προβληματικό σύστημα εκπαίδευσης στη Γερμανία. «Οταν ήμουν στο σχολείο έπρεπε να κάνω χίλιες δυο προσπάθειες. Το σύστημα αποκλείει τα παιδιά των μεταναστών από την κατάρτιση. Εχω πει ότι η Ελλάδα, η οποία τώρα ξεκινά την ενσωμάτωση των μεταναστών, οφείλει να δει ποια λάθη έκαναν τα άλλα κράτη και να πάρει απευθείας τις σωστές αποφάσεις» σημειώνει. «Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη η στατιστική υπηρεσία έδειξε ότι το 25% του πληθυσμού είναι μετανάστες. Αν τους αφαιρέσουμε από την υπόλοιπη κοινωνία, μένει ένας μέσος όρος ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι Γερμανοί μόνοι τους δεν αρκούν. Χρειάζονται σωστά προγράμματα και Παιδεία και να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Αλλιώςθα υπάρχει διχασμός, που είναι το χειρότερο σε μια κοινωνία» λέει η κυρία ΚυργιανέΕφραιμίδη.

«Υπάρχει ένα μεγάλο γερμανικό πρόβλημα, που αφορά το σύστημα παιδείας το οποίο αδικεί πάρα πολύ τα παιδιά που έχουν μεταναστευτική καταγωγή, καθώς μετά την 4η τάξη του Δημοτικού, χωρίζονται σε τρία διαφορετικά σχολεία,ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Ετσι, πολλοί μαθητές ήδη από μικρή ηλικία δεν μπορούν να επιτύχουν υψηλά αποτελέσματα.Το σύστημα προκαλεί μεγάλο χάσμα μεταξύ των παιδιών» λέει η κυρία Κυργιανέ-Εφραιμίδη. «Η συνέχεια έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες.Οταν ενηλικιώνονται,το 70% δεν βρίσκει δουλειά στην αγορά εργασίαςδιότι δεν έχει κάποια ειδίκευση,οι εταιρείες δεν τα προσλαμβάνουν και είναι άνεργα» τονίζει η πολιτικός. Το κόμμα
«Στη Γερμανία έχουμε κύματα μετανάστευσης πάνω από 50 χρόνια. Μέχρι και πριν από μία δεκαετία ήταν αυτονόητο ένας μετανάστης που είχε λίγο πολιτική σκέψη,να γινόταν μέλος του SΡD, διότι ήταν το μοναδικό κόμμα που τους δεχόταν. Τώραόμως σκέφτονται διαφορετικά και έχουν τα συμφέροντά τους. Δεν είμαστε μόνοι στον πολιτικό χάρτη και πρέπει να δούμε τι τους εμπνέει πιο πολύ και τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε για να τους φέρουμε πίσω στο SΡD» σημειώνει. Παρόμοια πρόκληση κρύβεται και μέσα στους κόλπους του κόμματος. «Είμαστε πάρα πολλοί μετανάστες που είμαστε μέσα στο κόμμα και έχουμε αναδειχθεί, αλλά αυτό που δεν καταφέραμε, είναι να φτάσουμε σε θέσεις που να αντιπροσωπεύουν και τη γερμανική κοινωνία. Στα κεντρικά όργανα του SΡD δεν υπάρχει ούτε ένας ξένος» επισημαίνει η ελληνίδα πολιτικός. Η τρίτη πρόκληση για την κυρία Κυργιανέ-Εφραιμίδη είναι η ίδια η εικόνα των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. «Χρειάζονται προγράμματα ώστε οι καθαυτό Γερμανοί να μη μας φοβούνται ότι θα τους πάρουμε τα πόστα και τις δουλειές τους.Στόχος μας είναι να μας δουν ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.Δυστυχώς, όμως, με το που θα εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, αμέσως επιστρέφει αυτή η αντιπαράθεση μεταναστών- Γερμανών» λέει. Οπως επισημαίνει, ήδη έχει συγκροτηθεί μία ομάδα 50 ατόμων του SΡD, οι οποίοι θα χωριστούν σε τομείς εργασίας για να συγκεντρώσουν ιδέες για το όλο ζήτημα.

Η πατρίδα
Η ελληνίδα πολιτικός και μητέρα τριών παιδιών επισκέπτεται κάθε χρόνο με την οικογένειά της την Ελλάδα. «Μοιράζουμε τον χρόνο μας μεταξύ Επανομής και Δράμας,πηγαίνουμε όμως και στο Φαλακρό βουνό.Ακόμη,έχουμε ιδιαίτερη αγάπη για την Κρήτη και την Κέρκυρα» σημειώνει . Λάτρης του Θεοδωράκη, του Καβάφη και της Μερκούρη, επισημαίνει ότι ανέβασαν το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι Ελληνες της Γερμανίας πέρασαν αρκετά δύσκολα τους τελευταίους μήνες με τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και τα αρνητικά δημοσιεύματα στον Τύπο. «Ο Παπανδρέου έκανε μία πάρα πολύ μεγάλη και σοβαρή κίνηση που έπρεπε να είχε γίνει. Πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχει άλλη λύση;» διερωτάται.

Βέβαια, υπογραμμίζει ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν μπορούμε να κόβουμε από τους εργάτες και να αφήνουμε ανέγγιχτο το χρήμα». «Εκεί πρέπει να κοιτάξουμε και να βρούμε μια ισορροπία. Πρώτα πρέπει να βρούμε χρήματα από αυτούς που έχουν πολλά και ύστερα από τον εργάτη.Από αυτήν την ισορροπία θα φανεί και προς τα πού θα συνεχίσει η Ελλάδα» υποστηρίζει η κυρία ΚυργιανέΕφραιμίδη.

Ποια είναι η μακεδόνισσα δημοσιογράφος

Η κυρία Κυργιανέ-Εφραιμίδη έλκει την καταγωγή της από την Επανομή Θεσσαλονίκης από τη μητέρα της και από τη Νέα Ζίχνη Σερρών από τον πατέρα της. Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1965 και έμεινε εδώ μόλις 20 ημέρες, αφού ακολούθησε τους μετανάστες γονείς της πίσω στη Γερμανία. Στην περιοχή της δεν υπήρχε ελληνικό σχολείο και έμαθε τα ελληνικά πλάι στο σπίτι. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε για περίπου δύο χρόνια στην εφημερίδα «Θερμαϊκός» και στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. «Επέστρεψαόμωςστη Γερμανίαλόγω έρωτα!» διηγείται, «δείχνοντας» τον καταγόμενο από τη Δράμα σύζυγό της.