Από πάνω τους μόνον ο έναστρος ουρανός. Εξοπλισμένοι με σκηνές, θερμός, αδιάβροχα και υπνόσακους, δεκάδες κατασκηνωτές και ερασιτέχνες αστρονόμοι συμμετέχουν από τις 15 Ιουλίου στο 2ο Αstrocamping της Θάσου, την αστρονομική κατασκήνωση για φανατικούς του τηλεσκοπίου και όχι μόνο. Σε υψόμετρο 950 μέτρων, ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να καθιερώσει ως αναγνωρίσιμο θεσμό για τα παιδιά, τους νέους και τους ερασιτέχνες αστρονόμους μια πρωτοβουλία που βασίζεται στην μπόλικη καλή διάθεση, την εθελοντική εργασία όλων και βέβαια στην αγάπη για την αστρονομία και τα μυστικά του Σύμπαντος. Ανάμεσα στους κατασκηνωτές θα βρεθεί και η οικογένεια της κυρίας Εύης Σιδηροπούλου, από τη Θεσσαλονίκη. «Ενθουσιάστηκα μόλις έμαθα για αυτή τη διοργάνωση από έναν γνωστό μου στην Καβάλα. Πρώτη φορά θα κάνουμε κάμπινγκ. Ως σήμερα παίρναμε μαζί με τον σύζυγό μου τις μικρές, 6 και 1,5 χρονών αντίστοιχα, και πηγαίναμε σε λουξ ξενοδοχεία. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση και να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά» λέει η κυρία Σιδηροπούλου. Νηπιαγωγός η ίδια, θεωρεί ότι το κάμπινγκ της αστρονομικής παρατήρησης «θα ωθήσει τα παιδιά να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και θα τους δώσει κίνητρο να έρθουν σε επαφή με μια πρωτότυπη και δημιουργική ασχολία όπως η αστρονομία». Εξάλλου, η μεγαλύτερη κόρη, η Κατερίνα, είναι ήδη μέλος και του συλλόγου αστρονομίας, έπειτα από μια επίσκεψή της στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης, που την εντυπωσίασε τόσο ώστε να αρχίσει να ασχολείται με τα άστρα, τα φαινόμενα του Σύμπαντος και την παρατήρησή τους.

Το κάμπινγκ βέβαια δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά και οικογένειες. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, φοιτητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης κ. Αγις Κοθάλης, «η αστρονομία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και στο κάμπινγκ, όπως και πέρυσι που ήταν η πρώτη διοργάνωση, θα έρθουν είτε ως κατασκηνωτές είτε ως επισκέπτες άτομα κάθε ηλικίας». Ο Αγις έχει ξεχάσει πλέον πώς κόλλησε με την αστρονομία και αναφέρει ότι «ως παιδί είχα μεγάλη έφεση και ενδιαφερόμουν για όσα αφορούσαν το Διάστημα, τα άστρα, τα διαστημόπλοια και τις κατακτήσεις του ανθρώπου». Ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνει ότι η αστρονομία «ωθεί κάποιον να συνειδητοποιήσει πόσο μικροί είμαστε, πόση απεραντοσύνη έχει ο κόσμος μας». Η επιλογή της Θάσου δεν έγινε μόνο με κριτήρια εντοπιότητας. «Το νησί έχει μοναδικά φυσικά χαρίσματα και ομορφιές, ενώ από αστρονομικής άποψης η περιοχή στο Υψάρι είναι επίπεδη, ιδανική για κατασκήνωση, γεμάτη φυτά και δένδρα που θα προσφέρουν τη σκιά τους, ενώ η φωτορρύπανση, που θα εμπόδιζε την κάτω από ευνοϊκούς όρους αστρονομική παρατήρηση, είναι παρά πολύ χαμηλή» τονίζει ο Αγις. Ως σήμερα οι συμμετοχές και οι εγγραφές για το 2ο Αstrocamping έχουν φθάσει τις 70, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 150, με τον αριθμό των επισκεπτών να είναι πολλαπλάσιος.

Τηλεσκόπια, φαγητό και paintball

Λιλιπούτειοι αστρονόμοι παρατηρούν τη Σελήνη κατά τη διάρκεια της περυσινής κατασκήνωσης στη Θάσο

Oι σκηνές των κατασκηνωτών θα στηθούν σε περιοχή δίπλα στο ορεινό καταφύγιο του Υψαρίου, σε υψόμετρο 950 μέτρων. Το καταφύγιο θα λειτουργεί ως σταθμός διοίκησης, πληροφοριών, φαρμακείο και ιατρείο. Παράλληλα με τις αστρονομικές παρατηρήσεις, το πενθήμερο της κατασκήνωσης (15 ως 19 Ιουλίου) έχουν προβλεφθεί προαιρετικές δραστηριότητες για όλους τους κατασκηνωτές, όπως ορειβασία, paintball, τοξοβολία, θαλάσσιο κανό και περιήγηση με τζιπ στα ορεινά μονοπάτια και τα πευκοδάση του νησιού, ενώ για τα παιδιά θα υπάρχουν εργαστήρια δημιουργικής ενασχόλησης.

Στις 22.00 κάθε βράδυ θα ξεκινούν οι παρατηρήσεις στον έναστρο ουρανό, από τα τηλεσκόπια που θα έχουν τοποθετηθεί, με τη φροντίδα του συλλόγου, κατά μήκος της κορυφογραμμής. Οι κατα

«Στα παιδιά θα δοθεί κίνητρο να έρθουν σε επαφή με μια δημιουργική ασχολία» σχολιάζει η κυρία Εύη Σιδηροπούλου που θα πάει στην κατασκήνωση με την οικογένειά της

σκηνωτές δεν είναι απαραίτητο να κουβαλούν τον δικό τους εξοπλισμό αστρονομικής παρατήρησης. Δύο φορές την ημέρα, ένα μικρό βανάκι θα μεταφέρει όσους θέλουν να ανέβουν στο Υψάρι από τις Μαριές και τα Λιμενάρια.

Η συνδρομή και για τις πέντε ημέρες και μόνο για τους ενήλικες είναι 30 ευρώ και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα τρία γεύματα της ημέρας, καθώς και η τροφοδοσία σε νερό και αναψυκτικά. Επιπλέον κόστος υπάρχει μόνο για τις προαιρετικές δραστηριότητες, που δεν ξεπερνά κάθε φορά τα 10 ευρώ.

Το 2ο Αstrocamping της Θάσου διοργανώνει ο νεοσύστατος Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας, που έχει έδρα την Καβάλα και την Ξάνθη (πληροφορίες www.astrofam.org,

ηλεκτρονική διεύθυνση, astrocamping@astrofam.org,

τηλ. επικοινωνίας 6987 008.093).