O χρόνος πραγματοποίησης της πτήσης, αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα βουνά της Κρήτης έγιναν ταφόπλακα για έναν ερασιτέχνη αεραθλητή στο οροπέδιο των Σφακίων το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με ειδικούς και εκπαιδευτές του αποκαλούμενου «παραπέντε», δηλαδή του αλεξίπτωτου πλαγιάς, οι μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού αντενδείκνυνται πλήρως, καθώς αποτελούν την πλέον ασταθή από άποψη ρευμάτων και καιρικών συνθηκών χρονική περίοδο. Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει τον κίνδυνο απότομων, ανοδικών ρευμάτων αέρα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διαδοχικά κύματα στροβίλων ικανά να εκτρέψουν από την πορεία του ακόμη και τον πιο έμπειρο αεραθλητή. Οι αναταράξεις και οι απότομες αλλαγές προς τα επάνω μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε δυστυχήματα, καθώς στην πραγματικότητα ο αεραθλητής και το αλεξίπτωτό του είναι έρμαιο των ρευμάτων.

Ολα τα παραπάνω θεωρείται ότι υπήρξαν και η πιθανότερη αιτία για το μοιραίο δυστύχημα το μεσημέρι της Κυριακής. Ο 28χρονος Γιώργος Παπουτσάκης από το Ρέθυμνο πλήρωσε την αγάπη του για τους αιθέρες και την ελευθερία των ανοιχτών οριζόντων. Την Κυριακή ο ίδιος και μια παρέα φίλων του, που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για το παραπέντε, βρέθηκαν στις πλαγιές του οροπεδίου της Κράπης στα Σφακιά προκειμένου να πετάξουν και να προσγειωθούν σε μία από τις πεδινές πλευρές του. Η πτήση όμως δεν πήγε καθόλου καλά για τον Παπουτσάκη, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις επικρατούσες εκείνη την ώρα συνθήκες, βρέθηκε μέσα σε μια δίνη αέρα η οποία δυσχέρανε πλήρως τον χειρισμό του αλεξιπτώτου και τον κατηύθυνε με ορμή σε μια από τις πλαγιές των σφακιανών Μαδάρων, όπου βρήκε τραγικό θάνατο επάνω στους βράχους. Οι υπόλοιποι τρεις αεραθλητές, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πτήση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όταν προσγειώθηκαν και αντελήφθησαν τι συνέβη, ενημέρωσαν την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, που έπειτα από επιχείρηση εντόπισαν τον άτυχο 28χρονο και τον μετέφεραν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πριν από δύο μήνες υπήρξε ανάλογο δυστύχημα στην Παλαιοκαστρίτσα στην Κέρκυρα. Ο εκπαιδευτής κ. Δ.Βλασσόπουλος επισημαίνει: «Η αυτοπειθαρχία,η σωστή εκπαίδευση και η συνειδητοποίηση των καιρικών συνθηκών λειτουργούν προληπτικά αποτρέποντας δυσάρεστες καταστάσεις.Το παραπέντε είναι ασφαλές άθλημα, απλώς δεν πρέπει να αφήνει ο αεραθλητής τίποτε στην τύχη,και βέβαια να μην παρασύρεται από συναισθηματισμούς ή την “ανάγκη” να πετάξει “εδώ και τώρα”. Εξάλλου τέτοιοι άνθρωποι,που θεωρούν εαυτόν άτρωτο,δυναμικό και αποτελεσματικό ή απλώς θέλουν να τεστάρουν τα όριά τους, καλύτερα να μη δοκιμάζουν να πετάξουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.Το ζητούμενοεπομένως για κάθε αθλητή είναι να αποκτήσει την αθλητική κουλτούρα και να συνειδητοποιήσει τα όρια τόσο του αθλήματος όσο και τα δικά του».

Το παραπέντε μετρά στην Ελλάδα ζωή περίπου δύο δεκαετιών και συνεχώς μυούνται στα μυστικά του αθλήματος κυρίως νέα σε ηλικία άτομα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, δίπλωμα ερασιτέχνη αεραθλητή, διαθέτουν περίπου 1.400 άτομα στη χώρα.