Οδός Ευριπίδου: Θα κηρυχθεί οδός «των μπαχαριών και των παραδοσιακών μαγαζιών». Θα δοθούν κίνητρα για να διατηρήσουν οι καταστηματάρχες την παραδοσιακή χρήση τους. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή ενός μέτρου, που αν επιτύχει θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους στις περιοχές των κέντρων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης.

Λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας: Η μετατροπή της σε πεζόδρομο συμπληρώνει τη μεγάλη διαδρομή σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων: Ζάππειο, Εθνικός Κήπος, ο χώρος του Ολυμπιείου. Επίσης προβλέπεται η σύνδεσή της με τη Διον. Αρεοπαγίτου, δημιουργώντας περίπατο μήκους 4 χιλιομέτρων. Θα δημοπρατηθεί στο τέλος του έτους, μετά την ολοκλήρωση των μελετών που προκηρύχθηκαν.

Πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου: Θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αμέσως μετά την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και τον προσδιορισμό της θέσης χάραξης των γραμμών του τραμ. Το τραμ προβλέπεται να συνεχίσει την πορεία του από την πλατεία Συντάγματος σε Πανεπιστημίου και Πατησίων.

Ενοποίηση της Βουλής και του Εθνικού Κήπου με την πλατεία Συντάγματος: Διερευνάται η δημιουργία ενότητας που ορίζεται από τις οδούς Φιλελλήνων- Λ. Συγγρού- Καλλιρρόης – Β. Κωνσταντίνου- Βασ. Σοφίας.

Μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων. Θα δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομος, θα διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια.

Πεζόδρομοι: Προβλέπεται η δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου από τον Φαληρικό Ορμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης καθώς και από την Κηφισιά έως τον Φαληρικό Ορμο (25 χιλιομέτρων). Ο δεύτερος θα συνδέεται με το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον προβλεπόμενο ποδηλατόδρομο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και της Πανεπιστημιούπολης. Προβλέπεται άμεσα έναρξη υλοποίησης του πρώτου τμήματος ποδηλατόδρομου μήκους 1.500

μέτρων στην Καλλιθέα.

Φαληρικός Ορμος: Σε μερικούς μήνες αναμένεται να είναι έτοιμες οι μελέτες που θα επιτρέψουν την έναρξη του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Η διαμόρφωσή του θα έχει ενιαία φυσιογνωμία με αυτήν του περιβάλλοντος χώρου του συγκροτήματος της Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα με πράσινο, γήπεδα αθλοπαιδιών, δίκτυα πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων κ.ά.

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: Η υπουργός διαφωνεί με την απόδοση 1.000 στρεμμάτων για κατοικίες, ξενοδοχεία κ.ά. και στηρίζει άλλου τύπου δράσεις, που μπορεί να αποφέρουν έσοδα σε μόνιμη βάση, όπως π.χ. ένα ενυδρείο ή ένα πάρκο καινοτομίας.

Δημιουργία δύο ενοποιημένων μητροπολιτικών πάρκων Γουδή και Ιλισίων: Εκπονείται μελέτη για ανάπλαση μιας περιοχής 70 στρεμμάτων στην οποία υπάρχουν ανοιχτά τμήματα του Ιλισού.

Πάρκο Αντώνη Τρίτση: Προτεραιότητα αποτελεί η διαμόρφωση συνθηκών οικονομικής του βιωσιμότητας. Δρομολογούνται προγράμματα συντήρησης, αναβάθμισης και ανάδειξής του.

Ελαιώνας: Πρόκειται για μια περιοχή περίπου 9.000 στρεμμάτων. Η αναζωογόνησή της προϋποθέτει τη δημιουργία πρασίνου.

Σύνδεση των κέντρων Αθήνας – Πειραιά: Θα επιτευχθεί μέσα από την αναβάθμιση της οδού Πειραιώς.

Λιμενο-βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας-Κερατσινίου: Προβλέπεται να αναπτυχθεί σε πάρκο με περιοχές όπου θα επιτρέπεται η επιχειρηματική ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις θα σέβονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διασωθέντων βιομηχανικών κτιρίων.

Ακαδημία Πλάτωνος: Σχεδιάζεται η ανάδειξη του χώρου με απαλλοτρίωση κρίσιμων οικοπέδων, διευθέτηση της κυκλοφορίας και η σύνδεσή του με τον Κεραμεικό και τον Ελαιώνα.

Καισαριανή: Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης για τον Δήμο Καισαριανής στην περιοχή προσφυγικών πολυκατοικιών με στόχο την αναβάθμιση των στεγαστικών συνθηκών καθώς και του ελεύθερου χώρου. ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
«Λείπει η στρατηγική»
Ευ. Λυρούδιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αρχιτεκτόνων
«Το πρόγραμμα αποτελεί μια αποδελτίωση και καταγραφή πολλών δημιουργικών στιγμών του αστικού σχεδιασμού της Αθήνας, εμπλουτισμένων με καινούργιες προτάσεις. Δεν διακρίνεται όμως μια συστηματική δομή ενός σύγχρονου στρατηγικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού κάτω από τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Το θεμελιώδες ερώτημα του ενιαίου της ανταπόκρισης- αντίδρασης των οικοσυστημάτων στην ανθρώπινη εκμετάλλευση δεν απαντάται. Οι λύσεις που προτείνονται δεν παρουσιάστηκαν αξιολογημένες ως προς τις τρεις κύριες παραμέτρους του σύγχρονου σχεδιασμού, δηλαδή για το καλό του ανθρώπου, το καλό του πλανήτη και το απαραίτητο κέρδος. Υπό τη σκιά του ΔΝΤ κάθε επένδυση θα πρέπει να είναι αξιολογημένη ως προς τις τρεις παραπάνω παραμέτρους. Η εμφάνιση του τεύχους που παρουσιάστηκε ήταν επιπέδου ενός μητροπολιτικού δήμου και όχι μιας στρατηγικής επιλογής ενός υπουργείου, που οφείλει να προετοιμάζει με όραμα 50ετίας και να ενσωματώνει τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής».

«Μεγάλη παρέμβαση»
Χριστίνα Θεοχαρη, επιμελήτρια της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ
«Αποτελεί μια παρέμβαση μεγάλης εμβέλειας προς θετική κατεύθυνση καθώς το αστικό περιβάλλον βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης,το περιβάλλον,την ατμόσφαιρα,θα εξομαλύνει το κυκλοφοριακό. Από εκεί κι έπειτα το θέμα είναι η τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων καθώς και ο εντοπισμός και η δέσμευση των απαιτούμενων πόρων ώστε το νέο πρόγραμμα να μη μείνει στις εξαγγελίες.Μόνο έτσι το 2014 θα έχουμε διπλό πλεονέκτημα:βελτίωση του αστικού χώρου και στο μεσοδιάστημα δημιουργία θέσεων εργασίας». «Συμφωνώ απολύτως»
Ι. Σγουρός, νομάρχης Αθηνών
«Οι εξαγγελίες με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο διότι δείχνουν μια διαφορετική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Λεκανοπεδίου. Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις, οι στόχοι του προγράμματος κινδυνεύουν να μείνουν σε επίπεδο εξαγγελίας λόγω της οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας.Πάντωςη προώθηση έργων με χρήση βιοκλιματικών υλικών οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα αντιμετωπίζοντας το επιβαρημένο περιβάλλον.Ως Νομαρχία Αθηνών το έχουμε ήδη κάνει πράξη- π.χ. στο Μαρούσι, στην Αγ. Παρασκευή έχουμε κάνει αναπλάσεις με βιοκλιματικά υλικά. Ειδικά για την περιοχή Ομονοίας δεν αρκεί η ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου ώστε το ιστορικό κέντρο να απαλλαγεί από τα σημερινά προβλήματα και να αλλάξει όψη. Ανάλογη πρόταση της Νομαρχίας υπερβαίνει τη χθεσινή πρόταση. Επίσηςμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσαμε και τις προτάσεις για την ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και για τις ήπιες παρεμβάσεις στο Ελληνικό,περιοχή για την οποία η Νομαρχία Αθηνών είχε ήδη προτείνει συγκεκριμένα σχέδια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών τρία χρόνια πριν».