Μια συρραφή όλων των σχεδίων για τον αστικό σχεδιασμό της Αθήνας τα οποία έμειναν στα χαρτιά, διανθισμένων με ορισμένες νέες προτάσεις, αποτελεί το νέο πρόγραμμα «Αθήνα- Αττική 2014» που παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Το πρόγραμμα πάει πίσω στην εποχή Αντ. Τρίτση με την πρόταση για πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και στην πρόταση «Αττική SΟS» που είχε παρουσιαστεί επί Κ. Λαλιώτη. Η υπουργός δημοσιοποίησε μια φιλόδοξη πρόταση για παρεμβάσεις στον αστικό ιστό της Αττικής με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Η εκμετάλλευση του χώρου μόνο για οικονομικό όφελος έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, κυρίως στα πυκνοδομημένα τμήματα της πόλης. Την ίδια στιγμή οι οικισμοί επεκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις και η εκτός σχεδίου δόμηση διασπείρει κτίσματα παντού. «Υπάρχει ανάγκη προσέγγισης των προβλημάτων με τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Αντί πειραματισμών και “αισθητικών” αναπλάσεων παλαιού τύπουη μάχη θα δοθεί στον υφιστάμενο αστικό ιστό»

ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη.

Παραμένει ωστόσο ασαφές το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων και ζητούμενο είναι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η δυνατότητα δέσμευσης των απαιτούμενων κονδυλίων για την υλοποίησή τους. Σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να διατεθούν άμεσα 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για μελέτες αναβάθμισης, ανάπλασης και ανασυγκρότησης κυρίως αστικών περιοχών. Μάλιστα όπως δήλωσε η ίδια η υπουργός αν οι μελέτες ήταν σήμερα έτοιμες «υπάρχουν τα κονδύλια για την υλοποίηση των έργων».

Με το βλέμμα στο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020», το οποίο αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση εντός του 2010, το πρόγραμμα «Αθήνα- Αττική 2014» δίνει προτεραιότητα σε περιοχές του κέντρου που είναι σημαντικές για τον ιστορικό, αισθητικό και λειτουργικό χαρακτήρα τους, όπως η λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας και η Πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων προωθεί έργα αναπλάσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης όπου κατοικούν ακόμη οικογένειες, πριν αρχίσουν να τις εγκαταλείπουν, όπως στις πλατείες Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου- Αχαρνών. Επίσης, περιλαμβάνει μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις στον Φαληρικό όρμο, ενώ μεγάλος στόχος παραμένει η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.