Κρεατοφάγοι από κούνια και εντελώς απομακρυσμένοι από τη μεσογειακή διατροφή αποδεικνύονται για μία ακόμη φορά οι Ελληνες. Σύμφωνα με έρευνα του Εuromonitor, κάθε Ελληνας καταναλώνει περίπου 100 κιλά κόκκινο κρέας (βόειο, χοιρινό, αλλαντικά και αιγοπρόβατα) κάθε χρόνο, κατατασσόμενος στην 7η θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας κατά 12, 27 και 34 κιλά αντιστοίχως τον αμερικανό, τον καναδό και τον γερμανό καταναλωτή. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να μας πτοεί και να αλλάζει τις διατροφικές μας συνήθειες, καθώς η έρευνα αφορά το έτος 2009, όταν άρχισαν οι επιπτώσεις της κρίσης να γίνονται αισθητές στην οικιακή οικονομία και στον οικογενειακό κουμπαρά. Με άλλα λόγια, κάθε ημέρα πέρυσι ο κάθε κάτοικος της Ελλάδας έφαγε, απαραιτήτως, περίπου 310 γραμμάρια κόκκινου κρέατος, δηλαδή περίπου ένα γεύμα της ημέρας απετελείτο αποκλειστικά από κρέας.

«Περισσότερο κρέας!»
Φανατικός της κρεατοφαγίας, ο ιδιωτικός υπάλληλος κ. Γιώργος Βουλγαρέλλης τα τελευταία πέντε χρόνια καταναλώνει τουλάχιστον μία μερίδα κρέας καθημερινά: «Αν λείπει από τη διατροφή μου, αισθάνομαι αδυναμία, πιστεύω ότι κάτι μου λείπει. Το τρώω με όλους τους τρόπους:μαγειρεμένο, βραστό, μαριναρισμένο, αλλά σαφώς προτιμώ το ψητό. Οπότεψάχνω ευκαιρία για οικογενειακές συναθροίσεις και τραπεζώματα έχοντας στην πίσω αυλή του σπιτιού ένα πολύ καλό μπάρμπεκιου. Οι υπόλοιποι δεν φαίνονται να συμμερίζονται το πάθος μου, αλλά δεν πειράζει. Περισσότερο κρέας για μένα! Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είμαι “κρεατοφάγος”, αλλά μάλλον είμαι» . Οι έρευνες που δείχνουν συσχετισμό διαφόρων μορφών καρκίνου με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν τον πτοούν: «Τόσα χρόνια οι άνθρωποι κρέας έτρωγαν. Επαθαν τίποτε; Εντάξει, έχω μια ανησυχία, αλλά προσέχω πολύ την ποιότητα των κρεάτων που καταναλώνω». Το ότι είμαστε μέσα στις δέκα χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στον κόσμο δεν τον ξάφνιασε: «Με χαροποιεί, αλλά δεν είναι κάτι περίεργο. Οι έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν πολύ και καλό κρέας και ειδικά στην περιφέρειαη ποιότητα είναι πολύ υψηλή. Αν βρεις καλή πηγή, παίρνεις και καλό προϊόν. Αν σε γνωρίζει ο παραγωγός ή ο κρεοπώλης, θα το πάρεις και προσεγμένο» .

«Τι καταστροφή!»
«Καταστρεπτικές για την υγεία και την ποιότητα ζωής του Ελληνα» χαρακτηρίζει τις παραπάνω συνήθειες ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος. Και εξηγεί ότι «αποδεδειγμένα, η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος επιδεινώνει μακροπρόθεσμα την υγεία και σε αυτήν μπορούν να αποδοθούν οι εμφανίσεις σχεδόν όλων των μορφών καρκίνου, κυρίως του στομάχου και τους παχέος εντέρου. Παράλληλα, η συνακόλουθη παχυσαρκία είναι το πρώτο βήμα για την εμφάνιση καρδιακών και εγκεφαλικών προβλημάτων». «Ο Ελληνας δεν έχει απομακρυνθεί μόνο από τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Δεν είναι άσχετο με την υπερκατανάλωση κρέατοςτο γεγονός ότι δεν τηρούνται πλέον οι περίοδοι νηστείας, σύμφωνα με όσα επιτάσσει η ορθόδοξη πίστη, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά και οι καταναλώσεις ψαρικών. Το ελληνικό τραπέζι έχει εξοβελίσει τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, τα φρούτα και το ελαιόλαδο» επισημαίνει ο κ. Καφάτος.

Τα βαρέα βάρη
Στον πίνακα των χωρών που… λατρεύουν το κόκκινο κρέας τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το νησί Ναουρού, η Αργεντινή και η Αυστραλία. Το μικρό νησί της Μελανησίας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων και υπέρβαρων ανθρώπων στον κόσμο, ξεπερνώντας, ήδη από την εφηβική ηλικία, το 78% του πληθυσμού, καθώς οι μαζικές εισαγωγές τυποποιημένου κρέατος από την κύρια τροφοδότρια χώρα, Αυστραλία, έχει αλλοιώσει τις διατροφικές συνήθειες των άλλοτε ψαράδων και γεωργών. Σε κάθε κάτοικο του Ναουρού αναλογούν 122,2 κιλά κρέας κάθε χρόνο. Η Αργεντινή και η Αυστραλία, που συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα, είναι αντίστοιχα η δεύτερη και η τρίτη παραγωγός χώρα κρέατος. Αξίζει να σημειωθεί ότι της Ελλάδας προηγούνται, από τις ευρωπαϊκές χώρες, μόλις δύο, η Πορτογαλία και η Αυστρία, ενώ την πρώτη εξάδα συμπληρώνει η Νέα Ζηλανδία. Ο έλληνας κρεατοφάγος μάλιστα έχει επιτύχει να είναι πιο λαίμαργος ακόμη και από τον Βραζιλιάνο, που ζει στη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, τον Ρώσο, που εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος στην υφήλιο, αλλά και τον «χλιδάτο» κάτοικο του Μονακό, που διαβιοί σε ένα από τα κράτη με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.