Στην αμμουδιά, στο νερό, κάτω από το νερό, με καύσιμο τον άνεμο και κίνητρο την κατάκτηση της κορυφής. Το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο (και) αθλητικής ενασχόλησης και δραστηριοτήτων και πλέον άλλοτε θεωρούμενα περίεργα, εκκεντρικά ή ακόμη και επικίνδυνα σπορ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα παραθεριστών, τουριστών ή και ανθρώπων που ταξιδεύουν ειδικά είτε για να συμμετάσχουν σε συναντήσεις με κεντρικό άξονα το χόμπι τους. Καταδύσεις, αθλητική αναρρίχηση βράχων, τένις παραλίας και kite surfing (κάιτ σέρφινγκ) είναι ορισμένα από αυτά τα αθλήματα που αποκτούν νέους θαυμαστές και λαμβάνουν διαστάσεις κανονικών τουρνουά.

Από την Κέρκυρα έως τη Λέρο και από την Κρήτη στη Θάσο καταδυτικές εξορμήσεις πραγματοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση από σχολές και μεμονωμένες ομάδες αυτοδυτών. Οπως επισημαίνει η καταδύτρια εδώ και δέκα χρόνια κυρία Ειρήνη Μητσοτάκη, «η κατάδυση σε φέρνει σε επαφή με τον υποθαλάσσιο κόσμο και πλούτο, έναν κόσμο ηρεμίας και γαλήνης. Εκεί κάτω είναι πολύ όμορφα και αγχολυτικά».

«Είναι υποθαλάσσια περιβάλλοντα πλούσια σε ζωή και με εξαιρετικά διαυγή και καθαρά νερά» τονίζει. Θυμάται μάλιστα με νοσταλγία δύο αναπάντεχες όσο και εκπληκτικές υποθαλάσσιες «συναντήσεις»: «Η πρώτη ήταν πριν από 4 χρόνια. Βρέθηκα μπροστά σε μια καταδυόμενη καρέτα καρέτα, στα ανοιχτά της Σαρωνίδας. Τη δεύτερη φορά βρέθηκα κοντά σε ένα δελφίνι, κοντά στη νησίδα Πάτροκλος». Στην Αττική οι πιο δημοφιλείς περιοχές για βουτιές με φιάλη και στολή είναι τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, τα Λεγρενά, το Λαγονήσι, το Λαύριο και το Σούνιο.

Στην Κάλυμνο βρίσκεται ένα από τα πιο γνωστά και ανερχόμενα ταυτόχρονα στις προτιμήσεις των θιασωτών της αθλητικής αναρρίχησης αναρριχητικά πεδία. Ολο το καλοκαίρι σχολές και γκρουπ από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επισκεφθούν το νησί για εκπαιδευτικές εξορμήσεις και αναρρίχηση. Ενδεικτικό της απήχησης του νησιού είναι το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι «ανοίγονται» και σηματοδοτούνται

νέες αναρριχητικές διαδρομές, που στην παρούσα φάση ανέρχονται αριθμητικά στις 1.500

και αποτελούν μόλις το 8% του συνόλου των βράχων.

Το πρώτο ραντεβού των kite surfers έχει δοθεί για αύριο στην παραλία Δελαφάνας, στην Νέα Κίο της Αργολίδας. Το kite surfing, η κίνηση δηλαδή στην επιφάνεια του νερού, με μονό πέδιλο και μικρό αλεξίπτωτο σε σχήμα αετού, και τα ακροβατικά με τη βοήθεια του ανέμου έχουν βρει θερινή στέγη σε περιοχές όπου επικρατούν κατά τους θερινούς μήνες αρκετά μποφόρ. Ετσι οι Κυκλάδες και ειδικά η Πάρος θεωρούνται ιδανικοί προορισμοί.

Αν και η ξυλορακέτα ή απλώς ρακέτα παραλίας είναι γνωστή εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες στη χώρα, το τένις παραλίας ή beach tennis μόλις πρόσφατα έκανε τη δική του δυναμική είσοδο στον αθλητισμό παρά θίν΄ αλός. Με πατρίδα την Ιταλία, το τένις παραλίας διέπεται από τους ίδιους κανόνες με το κανονικό, έχει φιλέ, ένταση, δυνατά καρφιά και… θεατές τους υπόλοιπους λουομένους. Αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται ο τρίτος κατά σειρά αγώνας του open που διοργανώνεται από γνωστή εταιρεία αθλητικών καταστημάτων στη Λάκκα Αναβύσσου. «Το τένις παραλίας είναι εύκολο άθλημα, μια μικρή εξοικείωση με τη ρακέτα απαιτεί και σίγουρα ένα μίνιμουμ φυσικής κατάστασης» επισημαίνει ο εκ της οργανωτικής επιτροπής και αθλητής του beach tennis κ. Νίκος Πελαντάκης.

Στους αγώνες της Λάκκας έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή πάνω από 100 άτομα, ενώ οι κατάλογοι παραμένουν ανοιχτοί ως τις 10, λίγο πριν από την έναρξη των πρώτων αγώνων. Τα δύο επόμενα ραντεβού είναι το διήμερο 17-18 Ιουλίου στις Ράχες Φθιώτιδας και το διήμερο 7-8 Αυγούστου στην Κω.