Μια πρωτοφανή για τη χιλιομετρική απόσταση, το κόστος αλλά και τη διάρκεια παραμονής «απόβαση» αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι έλληνες φίλαθλοι και οπαδοί της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Η συμμετοχή, μόλις για δεύτερη φορά, του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση έχει κινητοποιήσει τους Ελληνες, καθώς τουλάχιστον 4.000 άτομα, με τα ως σήμερα δεδομένα, θα δουν από κοντά τις προσπάθειες των διεθνών για διάκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ζήτηση παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα, ειδικά για το τρίτο ματς με την Αργεντινή, και τα πακέτα παραμονής και ξενάγησης που το συνοδεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτιμήσεις για πολλαπλάσιο αριθμό «γαλανόλευκων» ταξιδιωτών. Και βέβαια, ουδείς ξεχνά την ομογένεια της αφρικανικής χώρας, μέλη της οποίας θα δώσουν βροντερό «παρών» στην ελληνική κερκίδα.

Ο βασικός κορμός των ελλήνων φιλάθλων θα μετακινηθεί με τα πακέτα και τις πτήσεις του Τravel Ρlan, που είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης της εθνικής ομάδας. Οπως επισημαίνει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων κυρία Ελενα Μεσσαρίτη, «ως σήμερα έχουν “κλείσει” 2.500

πακέτα για την ελληνική κερκίδα που θα ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκμε απευθείας πτήσεις και κατόπιν θα μετακινηθούν για τα τρία παιχνίδια της Εθνικής, είτε αεροπορικώς με εσωτερική πτήσηείτε οδικώς». Το κόστος ξεκινά από τα 175 ευρώ την ημέρα για κάθε άτομο (χωρίς το αεροπορικό εισιτήριο), και τα πακέτα έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με τις ημέρες των αγώνων.

Ετσι υπάρχουν πακέτα παραμονής και ξεναγήσεων σε διάφορα αξιοθέατα 4-6 ημερών, 11 ημερών, κατά το οποίο υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης δύο διαδοχικών αγώνων, και το μεγάλο πακέτο των 15 ημερών με το οποίο ο φίλαθλος θα παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια της Εθνικής με αντιπάλους τις Νότια Κορέα, Νιγηρία και Αργεντινή.

Σε κάθε περίπτωση δεν ζητείται προκαταβολή και η εξόφληση γίνεται σε 12 άτοκες δόσεις. Το υψηλότερο πάντως ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα πακέτα των 11 ημερών που αφορούν τα δύο παιχνίδια της Εθνικής με Νιγηρία και Αργεντινή. «Ολοι θέλουν να παρακολουθήσουν τον αργεντινό ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι και την παρέα του. Εξάλλου είναι, κατά γενική ομολογία, το σπουδαιότερο παιχνίδι της πρώτης φάσης που θα δώσει η Εθνική» τονίζει η κυρία Μεσσαρίτη.

Οι 300 «Φάροι»
Τον δρόμο για τη Νότια Αφρική θα… φωτίσει και ο «Γαλανόλευκος Φάρος». Ο πανελλαδικής, και όχι μόνο, εμβέλειας σύλλογος φίλων της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου με έδρα τα Χανιά, που μετράει πλέον έξι χρόνια ζωής, ετοιμάζεται για μια από τις πιο εντυπωσιακές σε αριθμό εκδρομές του. «Σε πρώτη φάση θα ταξιδέψουν 300 άτομα,απ΄ όλη την Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ομογενείς από την Ελβετία και τη Γερμανία» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου κ. Μανώλης Δεσποτάκης . Η ζήτηση πάντως παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται τουλάχιστον ακόμη 200, που αναμένεται να συμπληρώσουν κυρίως το πακέτο εξαήμερης παραμονής πριν και μετά τον αγώνα με την Αργεντινή.

Στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα το 2004 και το 2008 ο «Φάρος» είχε οργανώσει εξέδρες των 200 και 350 ατόμων αντιστοίχως. Το βασικό πακέτο του «Γαλανόλευκου Φάρου», με εξαήμερη παραμονή, ξεναγήσεις σε αξιοθέατα και μεταβάσεις από και προς το εκάστοτε γήπεδο διεξαγωγής των αγώνων, κοστίζει 1.995

ευρώ, χωρίς προκαταβολή και εξόφληση σε άτοκες δόσεις. «Είναι καθήκον μας να τιμήσουμε τα παιδιά» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Φλέκκας.

«Φοβάμαι τον Μέσι…»
Η κυρία Αναστασία Καβράκη (επάνω, στην κερκίδα με τον σύζυγό της), επιχειρηματίας, μπορεί να θεωρηθεί πλέον βετεράνος των γαλανόλευκων εξεδρών. «Από το 2004 δεν έχω χάσει διοργάνωση» λέει. Φανατική ποδοσφαιρόφιλος, ταξιδεύει μαζί με τον σύζυγό της «όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής ομάδας». Αν και δεν αισιοδοξεί ιδιαίτερα για την πορεία της Εθνικής, υποστηρίζει ότι «αν ξεπεράσουμε τον κακό εαυτό μας που μας στοιχειώνει το τελευταίο διάστημα, θα βρεθούμε στην επόμενη φάση». «Εφιάλτης είναι και η καλή Αργεντινή και ο Μέσι» λέει η κυρία Καβράκη, που νοσταλγεί «τη μεγάλη εμφάνιση με την Τσεχία στον ημιτελικό του 2004» και θέλει να ξορκίσει τις εικόνες από «την απαράδεκτη παρουσία μας στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, στη Γερμανία, το 2005, και στο Εuro του 2008». Και στην επόμενη «εκστρατεία» υπόσχεται ότι «θα έχω μαζί και τα παιδιά μου,που τώρα μόλις δύο φορές έχουν δει την Εθνική, στο Παγκρήτιο, σε προκριματικούς».

«Οι… Εθνικές διακοπές μας»
Για τον δικαστικό επιμελητή κ. Γιάννη Δερβετζόγλου (φωτογραφία) και την οικογένειά του, που μένουν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, οι εθνικές ομάδες στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ δεν είναι απλά τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της χώρας. «Κάθε χρόνοη Εθνική είναι οι διακοπές μας και οι θυσίες μας, αλλά χαλάλι» λέει ο κ. Δερβετζόγλου, που θα ταξιδέψει στην άκρη της Μαύρης Ηπείρου με τη σύζυγο και τον γιο του. Η μεγάλη δυσκολία κάθε χρονιά έγκειται «στις μέρες που πρέπει να μείνει το γραφείοκλειστό. Και τώρα αυτό με πονοκεφαλιάζει, αλλάμια φορά πάμε Αφρική». Και μετά Τουρκία… Ενεργό στέλεχος και των «Πελαργών», του επίσημου συλλόγου υποστήριξης της εθνικής ομάδας μπάσκετ, ο κ. Δερβετζόγλου θα βρεθεί και στη γείτονα, καθώς, όπως λέει, «πάμε ξανά για μεγάλα πράγματα στο Μουντομπάσκετ» .