Ενα άγριο ορεινό τοπίο. Βράχοι, πέτρες, ελάχιστη βλάστηση, απότομες ανηφόρες, σχεδόν απόκρημνες, διαδρομή σε χώμα και μονοπάτια. Πριν από χιλιάδες χρόνια η περιοχή αυτή ήταν ο πιο σημαντικός τόπος λατρείας για τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σε λίγες ημέρες, εκεί όπου αντηχούσαν, σύμφωνα με τον μύθο της Θεογονίας, τα βρεφικά κλάματα του νεογέννητου Δία και οι κλαγγές των δοράτων και των ασπίδων της 10μελούς φρουράς του, των Κουρητών, θα κυριαρχεί το ποδοβολητό περίπου 100 δρομέων σε έναν επίπονο και απαιτητικό αγώνα. Ο αγώνας αντοχής στον Ψηλορείτη διεξάγεται για πρώτη φορά στον επιβλητικό ορεινό όγκο, πάνω από το Ιδαίο Αντρο, τον τόπο όπου σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε ο πατέρας των θεών, που λατρευόταν από τους Μινωίτες ως ο Κρηταγενής. Την Κυριακή 30 Μαΐου οι δρομείς θα ξεκινήσουν από το καταφύγιο Παρδί, σε υψόμετρο 1.120

μέτρων, για να καταλήξουν, ύστερα από 27 χιλιόμετρα χωματόδρομων, μονοπατιών και ενός μικρού κομματιού σε άσφαλτο, στο οροπέδιο Λίζα, λίγο έξω από τα Ζωνιανά. Αν και η διοργάνωση πέρασε από σαράντα κύματα ώσπου να πραγματοποιηθεί, κυρίως, όπως λέει ένας από τους εμπνευστές της, ο μαραθωνοδρόμος κ. Σπύρος Καμπαξής , «λόγω αρχικής αδιαφορίας και αναβλητικότητας από πλευράς των τοπικών αρχών», ο αγώνας προσελκύει το ενδιαφέρον δρομέων ορεινών αποστάσεων, μαραθωνοδρόμων και αθλητών τριάθλου από όλον τον κόσμο.

Ανάμεσα σε αυτούς ο βιβλιοπώλης το επάγγελμα κ. Παντελής Καμπαξής, 42 ετών, αδελφός του Σπύρου, πολυνίκης μαραθωνοδρόμος και από τους πρωταγωνιστές προ ετών στην ίδρυση του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Κρήτης. «Το ορεινό τοπίο είναι οικείο στον Κρητικό και σε όσους αθλητές ασχολούμαστε με συστηματικό τρόπο με το τρέξιμο στις ακραίες συνθήκες των ορεινών όγκων» επισημαίνει. Ο κ. Καμπαξής το 2008 έτρεξε στις Αλπεις, στον αντίστοιχο αγώνα ορεινών αποστάσεων στο Μον Μπλαν, καταλαμβάνοντας την 8η θέση στη γενική κατάταξη, ενώ πρόσφατα νίκησε στον Μαραθώνιο της Μεσσήνης. «Το τρέξιμο είναι τρόπος ζωής» λέει και ξυπνά καθημερινά στις 5.30 το πρωί, για να τρέξει 15 χιλιόμετρα σε ανηφορικούς δρόμους του Ηρακλείου. Ως αγώνα-πρόκληση τόσο για το αγωνιστικό σκέλος όσο και για το οργανωτικό αντιμετωπίζει τη διάσχιση του Ψηλορείτη ο 33χρονος ξενοδόχος και τριαθλητής κ. Γιώργος Μοτάκης. «Είναι ευκαιρία να επισημοποιήσουμε στα μάτια των ξένων και των ελλήνων αθλητών μεγάλων αποστάσεων μια διαδρομή με ξεχωριστό φυσικό κάλλος και ιδιαίτερες απαιτήσεις» τονίζει. Και συμπληρώνει: «Για μένα θα είναι πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς δεν έχω συμμετάσχει ξανά σε αγώνα δρόμου σε έδαφος με εναλλαγές χώματος, ασφάλτου σε πολύ μικρό κομμάτι και μονοπατιού». Ο κ. Μοτάκης πάντως θεωρεί ότι «είναι και μια καλή ευκαιρία να εμπεδωθεί ένα αθλητικό πνεύμα στη νεολαία του νησιού, η οποία τώρα, με τα ζητήματα παχυσαρκίας και συνακόλουθων προβλημάτων υγείας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ψάχνει ξανά τρόπους φυσικής άσκησης και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου».

Την ίδια όμως ημέρα διεξάγεται στα Λευκά Ορη, και συγκεκριμένα στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ένας ακόμη αγώνας δρόμου υψηλών απαιτήσεων. Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του αγώνα κ. Στυλιανός Μαλεκάκης, «η σύμπτωση των δύο αγώνων σίγουρα δεν χαροποίησε κανέναν, αλλά όταν τέθηκε το ζήτημα της μετάθεσης ενός εκ των δύο σε διαφορετική ημερομηνία προέκυψαν διάφορα διαδικαστικά και οργανωτικά κωλύματα, με κυριότερο την προσέλευση των αθλητών και τις προκρατήσεις για τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία».

Τ ην πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είχε ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων και οι συμμετοχές έχουν ανέλθει σε 90. «Σκοπός μας, αντιλαμβανόμενοι και την οργανωτική απειρία,είναι να διεξαχθεί ένας ασφαλής αγώνας, που θα ευαισθητοποιήσει και τον κόσμο, προκειμένου να στραφεί στην άθληση και στις δραστηριότητες στη φύση» σημειώνει ο κ. Μαλεκάκης.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής ταυτίζεται με το μονοπάτι που ακολουθούν οι περιηγητές του Φαραγγιού από την είσοδό τους στο Ξυλόσκαλο ως και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια οι δρομείς θα ανηφορίσουν προς το Καταφύγιο Καλλέργη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων.

Κατά μήκος και των δύο διαδρομών προβλέπεται η τοποθέτηση σταθμών ανεφοδιασμού και ιατρείου, ενώ εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων μέλη του Ερυθρού Σταυρού. Πάντως, για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών και την αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων καιρικών συνθηκών, όπως μιας ξαφνικής βροχής, συνιστάται από τους διοργανωτές να διαθέτουν οι συμμετέχοντες τον μίνιμουμ απαιτούμενο ατομικό εξοπλισμό, όπως ειδικό μικρό σακίδιο μεταφοράς νερού, μπαστούνια υποβοήθησης για τα απότομα ανηφορικά σημεία και αδιάβροχο.