Την τελευταία δεκαετία έχει κάνει σπίτι της τις ελληνικές θάλασσες. Πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό σαρώνει το Ιόνιο Πέλαγος, τις Σποράδες, το Κεντρικό Αιγαίο, το Λιβυκό Πέλαγος και το Ανατολικό Αιγαίο ερευνώντας τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα. Η 31χρονη Αναστασία Μήλιου κατάφερε να συνδυάσει τις επαγγελματικές της ανησυχίες με τα ενδιαφέροντά της. Αφού ολοκλήρωσε σπουδές υδροβιολογίας στη Βρετανία, αποφάσισε να ακολουθήσει το 2000 το όνειρο της τότε νεοσύστατης ομάδας του «Αρχιπελάγους» και σήμερα είναι πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την προώθηση της Αειφόρου Θαλάσσιας Πολιτικής.

«Θα μπορούσα να εργαστώ στο εξωτερικό. Ομωςσε άλλα μέρη του πλανήτη υπάρχουν σημαντικές ομάδες οι οποίες μελετούν και εργάζονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εδώ δεν υπήρχε τίποτε πριν από το “Αρχιπέλαγος”. Γι΄ αυτό αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα και πιστεύω ότι δικαιώθηκα για την επιλογή μου. Θεωρώ ότι πρέπει να ξεχάσουμε την οικολογία του γραφείου και να δράσουμε» λέει η ίδια.

Η κυρία Μήλιου βρίσκεται συνέχεια στο Αιγαίο. « Μπορεί να μη βγαίνω κάθε μέρα στα ανοιχτά, αλλά είμαι διαρκώς δίπλα στη θάλασσα. Συνήθως κινούμαι μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Βόρειων Δωδεκανήσων. Αλλά όταν η έρευνα το απαιτεί, μπορεί να βρεθώ από το Ιόνιο έως το Λυβικό πέλαγος» σημειώνει. Θεωρεί τον εαυτό της τυχερό καθώς βιώνει καθημερινά έντονες εμπειρίες. «Μερικές φορές είναι αρνητικές- όταν για παράδειγμα ερχόμαστε σε επαφή με νεκρά ζώα ή αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντικές καταστροφές. Πριν από κάποιες ημέρες βρήκαμε μια νεαρή αρσενική φώκια σκοτωμένη από δυναμίτη. Ηταν απογοητευτικό. Η επαφή όμως με σπάνια είδη, όταν κάνουμε τις καταγραφές, με αποζημιώνει» τονίζει, επισημαίνοντας ότι το Αιγαίο είναι η τελευταία σημαντική περιοχή της Μεσογείου και πρέπει να προστατευτεί.