Ενας σταθμός μετρό, δύο κόσμοι. Λίγες δεκάδες μέτρα από τον σταθμό του μετρό στο Νομισματοκοπείο, στο σημείο «Πεύκο Πολίτη», υπάρχει ένας καταυλισμός Ρομά ο οποίος έχει αναπτυχθεί εδώ και κοντά τέσσερις δεκαετίες και η ύπαρξή του πλέον διχάζει την τοπική κοινωνία. Περίοικοι και δημοτική αρχή καταγγέλλουν βιαιοπραγίες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, επιθέσεις και απειλές από μερίδα Αθίγγανων, ενώ μόνιμο σημείο τριβής είναι η παροχή ρεύματος και νερού, καθώς και οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στον καταυλισμό. Κάτοικοι και ιδιοκτήτες, όπως υποστηρίζουν, των καταληφθέντων από τους Ρομά οικοπέδων ζητούν την αποβολή τους και την άμεση ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης, καθώς, γεγονός οξύμωρο για περιοχή η οποία βρίσκεται σχεδόν πάνω στη λεωφόρο Μεσογείων, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική πρωτοβουλία, παρά την ανοικοδόμηση σπιτιών στα όμορα οικόπεδα εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες.

Οι πιο πρόσφατες από τις καταγγελίες αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις νεαρών γυναικών, επιθέσεις και φθορές στην κινητή και ακίνητη περιουσία περιοίκων, αλλά και τη συνεχή και αδιάκοπη μετάδοση στη διαπασών τραγουδιών και μουσικής, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Το τελευταίο, ως πρόβλημα, αναγνωρίζει και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Ελπίδα» των Ρομά, κ. Στέλιος Καλαμιώτης . «Η μουσική ενοχλεί, είναι πρόβλημα και είναι θέμα συναίσθησης και ευαισθησίας αυτού που ενοχλεί να καταλάβει το λάθος του» λέει. Ο κ. Καλαμιώτης υποστηρίζει ότι με τους περίοικους και γείτονες του καταυλισμού οι σχέσεις των Ρομά είναι σε καλό επίπεδο. «Δεν έχουμε προβλήματα συνύπαρξης, εξάλλου εδώ είμαστε 57 φαμίλιες και εγκατασταθήκαμε στην περιοχή εδώ και κοντά 40 χρόνια». Διαφορετική όμως εικόνα δίνουν κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. «Εχουν καταλάβει παράνομα τον χώρο. Εως τη δεκαετία του ΄80 ήταν λίγες οικογένειες, φιλήσυχες. Πλέον έχουν παρεισφρήσει στοιχεία τυχοδιωκτικά και επικίνδυνα. Προσβάλλουν τους διερχόμενους, τους επιτίθενται, πειράζουν κορίτσια και νεαρές γυναίκες που θέλουν να περάσουν από την οδό Ισιδος και να βγουν στο μετρό». Και προσθέτουν με έμφαση ότι «από κάποια ώρα και μετά είναι απαγορευτικό να περάσει γυναίκα ή οδηγός. Στην πρώτη περίπτωση θα αισχρολογήσουν και θα απειλήσουν, στη δεύτερη όλο και κάτι θα πετάξουν και θα καταστρέψουν».

Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής προσανατολίζονται στην ίδρυση ενός συλλόγου, προκειμένου να διεκδικήσουν, όπως τονίζουν, «την αποπομπή των Αθίγγανων από τα καταπατημένα οικόπεδα». «Τη μετεγκατάστασή μας θέλουμε και εμείς, να έχουμε ένα δικό μας κεραμίδι και να ενσωματωθούμε ως Ρομά, ομαλά και με βάσεις, στην κοινωνία» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Καλαμιώτης. Υποστηρίζει όμως παράλληλα ότι «τα 60.000 ευρώ που είχαν οριστεί από την πολιτεία για να εκπονήσει μελέτη και να χτίσει το σπίτι της η κάθε οικογένεια Ρομά δεν επαρκούν. Εξάλλου, δεν υπάρχει ούτε παιδεία ούτε εμπιστοσύνη σε πολλούς από εμάς, που θα έπαιρναν τα χρήματα και θα τα έκαναν αγροτικά οχήματα και στερεοφωνικά. Ετσι το προτιμότερο θα ήταν να οριστεί ένα μίνιμουμ ποσό στην Εργατική Εστία που θα αναλάμβανε να ανεγείρει τα σπίτια και να εγκαταστήσει τις οικογένειες». Για το θέμα της μετεγκατάστασης, ο κ. Καλαμιώτης ζητεί και τη σχετική παράταση της προθεσμίας εκταμίευσης των χρημάτων. «Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που έγινε η πρώτη προσπάθεια, αλλά οι αιτήσεις στην πλειοψηφία τους δεν αφορούσαν ανθρώπους του καταυλισμού ούτε αναφέρονταν σε οικόπεδα στο Χαλάνδρι. Αλλά ας προχωρήσει η μετεγκατάσταση και ας βρεθούμε και στα Μεσόγεια ή αλλού».

Κομβικό σημείο παραμένει η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης που «κολλάει» εδώ και 20 χρόνια. «Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την τελευταία μελέτη ένταξης, καθώς θεωρήθηκε υπερβολικό το κόστος εκπόνησής της» τονίζει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Αντίσταση Πολιτών του Χαλανδρίου», κ. Σίμος Ρούσσος. Ο κ. Ρούσσος μάλιστα συσχετίζει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τη λειτουργία του σταθμού του μετρό και τη δρομολόγηση κατασκευής ενός δρόμου που θα συνδέει τρεις σταθμούς μετρό: «Η περιοχή είναι “φιλέτο”. Απέχει 150 μέτρα από τη Μεσογείων και 200 από τον σταθμό “Νομισματοκοπείο”. Σύντομα θα διέρχεται και η παράλληλη οδός, η επονομαζόμενη Ελευθέρα Πεντέλης, που θα συνδέει το Νομισματοκοπείο με την Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι, οπότε κάποιοι έχουν επιδοθεί στη δημιουργία εντυπώσεων προκειμένου να απομακρυνθούν οι Ρομά».

«Τους διευκολύναμε, αλλά δεν μας διευκολύνουν»
Τι λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος

Πάνω από 40 χρόνια υπάρχει στο σημείο «Πεύκο Πολίτη» ο τσιγγάνικος καταυλισμός (στη φωτογραφία, μερική άποψη) ακριβώς πίσω από το σταθμό του μετρό στην περιοχή. Κάτοικοι και δημοτική αρχή καταγγέλλουν βιαιοπραγίες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, επιθέσεις και απειλές από μερίδα των Ρομά

O δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος παρουσιάζει την εξής εκδοχή: «Μια ομάδα γύρω από τον κ. Καλαμιώτη πίεζε για τη σύναψη των δανείων και την εκταμίευση των χρημάτων μόνο για τους “δικούς” της ανθρώπους και μόνο εφόσον η μετεγκατάσταση γινόταν σε οικόπεδο στο Χαλάνδρι. Πάντως 45 δάνεια έχουν εγκριθεί και είναι στο χέρι των οικογενειών που αφορούν να τα αξιοποιήσουν. Τα επεισόδια που έχει προκαλέσει μια μερίδα από τους κατοίκους του καταυλισμού είναι πολλά και έχουν μηνυθεί για αυτά. Ακόμη και σε εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας έχουν επιτεθεί, όταν με το απορριμματοφόρο προσπάθησαν να μαζέψουν μπάζα και σκουπίδια» τονίζει. Πάντως, ο κ. Ζαφειρόπουλος επισημαίνει ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι στον καταυλισμό. Αλλά και οι δημότες που μένουν γειτονικά του, αισθάνονται πια πολίτες β΄ κατηγορίας, όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων και προπηλακισμών ή ζουν σε ένα υποβαθμισμένο λόγω απορριμμάτων και ηχορρύπανσης περιβάλλον». Και τα παραπάνω διαδραματίζονται, όπως υποστηρίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος, «παρά το γεγονός ότι έχει διευκολυνθεί η παραμονή των Ρομά, με τη δωρεάν παροχή νερού, που φροντίζουν ορισμένοι να σπαταλούν προκλητικά, και τη συστηματική αποκομιδή απορριμμάτων και τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου».