Αν και εσείς επιθυμείτε, εμπιστευθείτε τον λευκό τοίχο της πολυκατοικίας σας σε έναν επαγγελματία τοιχογράφο. Πρωταρχικής σημασίας είναι η επιλογή του τοίχου διότι, όπως εξηγεί ο κ. Βασμουλάκης, είναι λίγοι οι τοίχοι που προσφέρονται για τοιχογραφίες! «Η τοποθεσία πρέπει να έχει επισκεψιμότητα, να μην καλύπτεται από δέντρα ή πινακίδες, να υπάρχει πρόσβαση από τον δρόμο και να μην υπάρχουν εμπόδια που δυσκολεύουν την εγκατάσταση ικριώματος ή γερανού» εξηγεί.

Καθώς όλοι οι τοιχογράφοι διατηρούν ιστοσελίδες όπου εκθέτουν φωτογραφίες των έργων τους, μπορείτε να επιλέξετε εκ των προτέρων τον καλλιτέχνη που σας εκφράζει (ενδεικτικά βλέπε: www.woozy.gr, www.vasmou. com ). Συχνά είναι αναγκαίο να ληφθεί διοικητική άδεια, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να δείτε έκπληκτοι μια ωραία πρωία τις δημοτικές αρχές να καταστρέφουν ως «παράνομο γκραφίτι»… ένα έργο τέχνης το οποίο φιλοτεχνήθηκε με πολύ κόπο!

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το κόστος μιας τοιχογραφίας, αυτό οφείλει σίγουρα να καλύπτει τα έξοδα των υλικών (που περιλαμβάνουν όχι μόνο τα ακρυλικά χρώματα ή σπρέι αλλά κυρίως τις σκαλωσιές που θα στηθούν) και κυμαίνονται κατά μέσον όρο στα 1.000 ευρώ για μια τριώροφη πολυκατοικία. Η αμοιβή του καλλιτέχνη συμφωνείται κατά περίπτωση. Οπως εξηγεί ο κ. Χούρσογλου, οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερες απ΄ ό,τι στο εξωτερικό, ωστόσο αν τα χρήματα ήταν ο κύριος γνώμονας… θα είχε επιλέξει άλλο επάγγελμα προ πολλού. «Συχνά πληρωνόμαστε τόσο λίγοπου ισοδυναμεί με δωρεάν εργασία! Ομως, δεν ξεχνάμε ότι δίνουμε ζωντάνια σε κάτι άψυχο και ομορφαίνουμε την τσιμεντούπολη» λέει. Υπάρχει, άραγε, μεγαλύτερη επιβράβευση;