Παρασκευασμένη εκρηκτική ύλη ANFO, παρόμοια με αυτή που είχε βρεθεί στο παγιδευμένο αυτοκίνητο που εντοπίστηκε το 2009 έξω από το κτίριο της Citibank στη Ν.Κηφισιά, αποτελούν τα εκρηκτικά που εντοπίστηκαν στο κρησφύγετο του Επαναστατικού Αγώνα, στον Καρέα Αττικής, όπως επιβεβαίωσαν τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα υλικά βάρους σχεδόν 180 κιλών που βρέθηκαν στις φιάλες υγραερίου και τα δύο μεταλλικά δοχεία στο γκαράζ επί της οδού Αντωνιάδου στον Καρέα «προσομοιάζουν με την εκρηκτική ύλη ANFO και δεν είναι τυποποιημένα εργοστασιακά προϊόντα», δηλαδή παρασκευάσθηκαν με βάση γεωργικό λίπασμα και πετρέλαιο.

«Όμοιου τύπου εκρηκτική ύλη με την ανευρεθείσα στις φιάλες υγραερίου (νιτρικό αμμώνιο εμποτισμένο με φωτιστικό πετρέλαιο) διαπιστώθηκε στον αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, που εξουδετερώθηκε την 18-02-2009 εντός αυτοκινήτου, το οποίο είχε τοποθετηθεί έξω από το κτίριο, όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας CITIBANK στη Ν.Κηφισιά» προσθέτει η ΕΛ.ΑΣ.

Τα υλικά, που βρέθηκαν στην πλαστική σακούλα απορριμμάτων προέρχονται από γεωργικό λίπασμα, κατά την ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η εκρηκτική ύλη ANFO είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά του Χρηματιστηρίου, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 και στα κεντρικά γραφεία της Citibank, στις 18 Φεβρουαρίου 2009. Στην περίπτωση της Citibank, οι τρομοκράτες είχαν τοποθετήσει 125 κιλά, η βόμβα όμως δεν εξερράγη λόγω προβλήματος στην συνδεσμολογία.

Το γκαράζ-γιάφκα στον Καρέα είχε νοικιαστεί πριν από περίπου δύο χρόνια με πλαστή αστυνομική ταυτότητα, με το όνομα Δημοσθένης Μανδαλόζης. Οι άντρες της αντιτρομοκρατικής είχαν βρει την πλαστή ταυτότητα με αυτό το όνομα μέσα στο αυτοκίνητο του Κ.Γουρνά, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Εκτός των εκρηκτικών, οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής βρήκαν στο γκαράζ κλεμμένες μοτοσικλέτες με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, τις οποίες πιθανότατα χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες σε χτυπήματα.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του οπλοστασίου της οργάνωσης.