Eχουν οικολογικές ευαισθησίες και διάθεση να αναλάβουν προσωπική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, ακόμη κι αν χρειαστεί να δρουν στα όρια της νομιμότητας. Οχι, δεν πρόκειται για ακτιβιστές της Greenpeace ούτε για μέλη αποστολής του WWF στη ζούγκλα του Αμαζονίου, αλλά για απλούς πολίτες οι οποίοι, βλέποντας το τσιμέντο να καταπνίγει το ελάχιστο πράσινο που απέμεινε στα ελληνικά αστικά κέντρα και τις κρατικές υπηρεσίες να αδρανούν, αποφάσισαν να «κάνουν επιτέλους κάτι για αυτό»!

« Πόσο συχνά κυκλοφορείτε μέσα στην πόλη και βλέπετε εικόνες ασχήμιας που σας απωθούν;Πόσες φορές μονολογήσατε ενοχλημένοι “γιατί δεν κάνει κάτι ο δήμος για αυτό”; Εγώ αντιστρέφω τη διατύπωση και σας ρωτώ:γιατί δεν κάνετε κάτι εσείς για αυτό;» ρωτάει ο κ. Γιώργος Τσιχριτζής, 30 ετών. Την ίδια ερώτηση έχει θέσει πολλάκις στον εαυτό του και πάντοτε δίνει την ίδια απάντηση: «Οτιδήποτε κοινόχρηστο είναι και δικό μου.Οφείλω να αναλάβω δράση για να το προστατεύσω και να το ομορφύνω»!

Πάρκο αντί για πάρκινγκ
Κάπως έτσι λοιπόν αρχίζει ηιστορία ενός «αντάρτικου πόλης», το οποίο απαρτίζεται από αντάρτες… κηπουρούς («Guerilla Gardeners» είναι αγγλιστί το όνομα της ομάδας), οπλισμένους με φτυάρια, τσουγκράνες και «βόμβες σπόρων»! Οι «Guerilla Gardeners» σχηματίζουν ομάδες κρούσης, οι οποίες κάνουν μυστικές επιδρομές σε εγκαταλειμμένα παρτέρια της πόλης, φυτεύουν λουλούδια και εξαφανίζονται! «Οι “βόμβες” μας φτιάχνονται πολύ εύκολα: κόκκινος πηλός, χώμα με οργανική ύλη και λίγοι σπόροι. Πλάθουμε το μείγμα σε σβώλο και το ρίχνουμε σε ένα παρτέρι.Αν ποτιστεί στοιχειωδώς,ακόμη και απ΄ το νερό της βροχής,σύντομα θα έχουμε ένα μικρό φυτό!» εξηγεί ο κ. Τσιχριτζής, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους «βομβαρδισμούς σπόρων» έχουν πραγματοποιήσει σε παρτέρια ολόκληρης της Αθήνας.

Οι ακτιβιστές κηπουροί του Γαλατσίου προτίμησαν να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην κοινόχρηστη αλάνα της οδού Ηνιόχου, την οποία μετέτρεψαν σε πάρκο ενάντια στη θέληση του δήμου που σχεδίαζε την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ. «Αποφασίσαμε να απομακρύνουμε όλα τα αυτοκίνητα από την αλάνα, καθαρίσαμε τον χώρο και ξεκινήσαμε εθελοντικές δενδροφυτεύσεις. Εχουμε δημιουργήσει με τα ίδια μας τα χέρια ένα μικρό άλσος» σχολιάζει η κυρία Κατερίνα Αρβανιτάκη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Γαλατσίου για τη διάσωση του πάρκου στην οδό Ηνιόχου.

Ωστόσο όταν κανείς εμπλέκεται σε ακτιβιστικές δράσεις, αναλαμβάνει και το ρίσκο μιας δραστηριότητας που κινείται στα όρια του παρανόμου. «Αυτό που κάνουμε τυπικά θεωρείται παράνομο, ωστόσο αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου μέσα στο τσιμέντο που έχει πνίξει την Αθήνα! Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη των ανθρώπων της γειτονιάς- περνούν από το πάρκο και μας λένε “μπράβο, συνεχίστε παιδιά”.Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε» σχολιάζει ο Μ. Χ.

Μάλιστα, στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, χάρη στην υποστήριξη των πολιτών και των ανθρώπων που συμμετείχαν στη δημιουργία του- από νέους μηχανικούς και αρχιτέκτονες ως… παιδάκια της γειτονιάς- ο Δήμος Αθηναίων εν τέλει αναθεώρησε και αποφάσισε να μετατρέψει τον χώρο σε πάρκο! «Μετά από διαπραγματεύσεις με το ΤΕΕπροχωρήσα με σε ανταλλαγή του πάρκου με τμήμα των προσφυγικών κατοικιών της οδού Αλεξάνδρας. Ετσι το πάρκο θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου και θα παραμείνει επισήμως και νομοτύπως ως χώρος πρασίνου» αναφέρει η κυρία Τασία Λαγουδάκη, υπεύθυνη της Μονάδας Υποστήριξης-Αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων.

Η νόμιμη οδός του ακτιβισμού
Για εκείνους οι οποίοι επιθυμούν να δράσουν για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά φοβούνται την «γκρίζα ζώνη» μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, υπάρχουν πολλές νόμιμες οδοί για τον οικολογικό ακτιβισμό στην πόλη. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού» έχει ακολουθήσει αρκετές φορές τη δικαστική οδό για να σταματήσει έργα που παρανόμως καταστρέφουν το οικοσύστημα του Υμηττού. «Καταθέτοντας προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ, έχουμε κατορθώσει να σταματήσουμε τεράστια έργα όπως τα αυθαίρετα κτίσματα στο στρατόπεδο Σακέτα και τους παράνομους αυτοκινητόδρομους του ΥΠΕΧΩΔΕ» σχολιάζει ο κ. Φραγκιαδάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Από την παρανομία στη διαπραγμάτευση
Επειδή μια πράξη μπορεί να είναι τυπικά παράνομη αλλά ουσιαστικά ορθή, δεν είναι απίθανο ο ακτιβιστής της πόλης να μεταβεί από… τη φυλακή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό συνέβη στο κ. ΘοδωρήΚοκκινάκη , ο οποίος εδώ και δώδεκα χρόνια είναι μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως». Οταν το 2007 εκατό μέλη της επιτροπής προσπάθησαν να κλείσουν με δενδροφύτευση την είσοδο των αυθαιρέτων κτιρίων του «Πανελληνίου» μέσα στο Πεδίον του Αρεως, επενέβησαν τα ΜΑΤ και συνέλαβαν τον κ. Κοκκινάκη και δύο συντρόφους του για απείθεια κατά της Αρχής. Πέρασαν μια νύκτα στο κρατητήριο, ωστόσο το γεγονός της σύλληψής τους οδήγησε στην κινητοποίηση 600 ατόμων, τα οποία 20 ημέρες αργότερα πραγματοποίησαν εκ νέου δενδροφύτευση, αυτή τη φορά με την υποστήριξη της Υπερνομαρχίας Αθηνών!

«Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι κατά των οικολογικών κινημάτων της πόλης.Αντιθέτως,στο εθελοντικό κίνημα του ίδιου του δήμου αναπτύσσονται παρόμοιες δράσεις,οι οποίες επιδιώκουν ίδιους στόχους» σχολιάζει η κυρία Λαγουδάκη. «Ωστόσο σε χώρους όπου το πράσινο είναι ενταγμένο στον αστικό ιστό θα πρέπει να υπακούσουμε σε κάποιους κανόνες,ως προς το πού,πότε και τι φυτεύουμε».

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Εθελοντική δενδροφύτευση στο Πεδίον του Αρεως το 2007. Αριστερά, ο κ. Α. Μποζιώτης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων

ΟΤΑΝ Η ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ έλαβε την απόφαση για ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως,αρχικά επιχείρησε να αγνοήσει την επιτροπή των κατοίκων,για να δει εν τέλει τα σχέδιά της να ματαιώνονται εξαιτίας δικαστικής προσφυγής της Επιτροπής Αγώνα! Κατόπιν τούτων,η Υπερνομαρχία αποφάσισε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνομιλήσει με την επιτροπή.Ετσι,κατά την εκπόνηση των σχεδίων ανάπλασης- τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης- τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κλήθηκαν και επισήμως στις διαπραγματεύσεις για να εκθέσουν λεπτομερώς τις απόψεις τους!«Υφίσταται ένα αίσθημα δικαίωσηςγια το γεγονός ότι εν τέλει αναγνώρισαν τον δίκαιο χαρακτήρα της δράσης μας και έτσι βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας στην ανάπλαση του πάρκου.Ωστόσο οι προσπάθειές μας θα συνεχισθούν ακούρασταώσπου να ολοκληρωθεί το έργο» σχολιάζει ο κ.Ανδρέας Μποζιώτης, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων,προσθέτοντας ότι ως σήμερα κανείς δεν έχει πειράξει τα δέντρα που φύτεψε σε συνεργασία με τους συντρόφους του την ημέρα που έγιναν οι διαβόητες συλλήψεις.