Δυσαρέσκεια προκάλεσαν στην εκπαιδευτική κοινότητα οι διατάξεις οι οποίες ανακοινώθηκαν τόσο για τις προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών όσο και για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αντιδρούν έντονα τόσο στο νέο σύστημα των προσλήψεων όσο και στην αξιολόγηση, στον θεσμό του δόκιμου εκπαιδευτικού επί διετία αλλά και στις περικοπές στις προσλήψεις από την επόμενη σχολική χρονιά. Και στα πανεπιστήμια όμως δεν προκλήθηκε ενθουσιασμός από το νέο νομοσχέδιο. Η μείωση των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων από 30 σε 15 δεν ικανοποίησε πανεπιστημιακούς μεγάλων ιδρυμάτων οι οποίοι έλεγαν την περασμένη εβδομάδα στο «Βήμα» ότι τεράστιες σχολές, όπως η Ιατρική Αθηνών, με εκατοντάδες φοιτητές και πολλούς καθηγητές, θα εκλέγουν πλέον διδάσκοντες μόνο με 15 ψήφους. Το πρόβλημα σχετικά με τα εκλεκτορικά σώματα είχε προκύψει όταν επί θητείας της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου αποφασίστηκε η συμμετοχή σε αυτά «εξωτερικών κριτών».

Η διάταξη σύντομα εξελίχθηκε σε οικονομική «πληγή» για τα ΑΕΙ, διότι ένας μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών μετακινούνταν διαρκώς από τη μια πόλη στην άλλη για να συμμετάσχει σε κρίσεις συναδέλφων.

Πάντως η νέα διάταξη προβλέπει ότι στα εκλεκτορικά σώματα θα συμμετέχουν τώρα και πανεπιστημιακοί εκτός Ελλάδας. Το κόστος βέβαια δεν θα αποτελέσει αυτή τη φορά πρόβλημα, καθώς θα ενεργοποιηθεί η μέθοδος της τηλεδιάσκεψης.

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας περίμεναν όμως και αλλαγές στον νόμο για τις πρυτανικές εκλογές σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών. Σήμερα οι φοιτητές συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σχήματα σε ποσοστό 40% επί των μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Το ποσοστό αυτό καταλαμβάνει η ψήφος τους είτε ψηφίζει ένας φοιτητής είτε όλοι. Οι πανεπιστημιακοί ζητούν λοιπόν να μην αλλάξει το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών, αλλά η δύναμή τους να εξαρτάται από τη συμμετοχή τους. Αυτό σημαίνει ότι για να διατηρήσουν το 40% της συμμετοχής τους θα πρέπει να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές-εκλέκτορες. Ωστόσο τέτοια διάταξη τελικά δεν παρουσιάστηκε, προκαλώντας δυσφορία σε μεγάλη μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας…