Δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις, μετεωρολογικό σταθμό και υπαίθριο φυτολόγιο με χιλιάδες δέντρα και φυτά περιλαμβάνει το Αττικό Αλσος, στο Γαλάτσι, μετά την ανάπλασή του, την πρώτη που ολοκληρώνεται από την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους σε κεντρική περιοχή της πόλης, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Αθήνας και εκτείνεται σε 650 στρέμματα.

Η ανάπλαση άρχισε το 2008, με προϋπολογισμό σχεδόν 9 εκατ. ευρώ, και το νέο πάρκο εγκαινιάστηκε χθες. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται συνολικά δέκα γήπεδα για τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο (5×5), στα οποία η είσοδος είναι δωρεάν. Επιπλέον χαράχτηκαν ειδικές χωμάτινες διαδρομές για τρέξιμο. Πρόκειται για διαδρομές ειδικά οριοθετημένες, με σήμανση για τις αποστάσεις και τις κλίσεις του εδάφους. Με ανάλογη σήμανση οριοθετούνται και οι διαδρομές που είναι καταλληλότερες για να τρέχουν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα αναμορφώθηκαν τα μονοπάτια, δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές, καθώς και σκιασμένοι χώροι ξεκούρασης, ενώ ανακαινίστηκε και το υπαίθριο θέατρο όπου από το περασμένο καλοκαίρι φιλοξενούνται εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Στο Αττικό Αλσος έχουν φυτευτεί 1.165 δέντρα και 1.277 λουλούδια και θάμνοι- επιπλέον εκείνων που ήδη υπήρχαν πριν από την ανάπλαση. Τα δέντρα φυτεύτηκαν περιμετρικά και εσωτερικά του πάρκου, ώστε να δημιουργούν έναν βοτανικό περίπατο- κάθε δέντρο φέρει ταμπέλα με τα βασικά του χαρακτηριστικά ώστε να το γνωρίζουν οι επισκέπτες. Την ίδια στιγμή λειτουργεί και ένα υπαίθριο φυτολόγιο, όπου θα βρει κανείς πολλά φυτά που ενδημούν στο Λεκανοπέδιο.

Για εκπαιδευτικούς σκοπούς δημιουργήθηκε και ένας μικρός μετεωρολογικός σταθμός, σε σημείο που βλέπει ο ήλιος και όπου είναι ελεύθερη η κυκλοφορία του αέρα. Ο μετεωρολογικός σταθμός περιλαμβάνει μια εσωτερική μονάδα κονσόλα- δέκτη και μια ολοκληρωμένη εξωτερική μονάδα αισθητήρων (όπως βροχόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας, υγρασίας και ανεμόμετρο). Τα δεδομένα που συλλέγονται, αναλύονται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή. Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος λειτουργεί πλέον και το σύστημα πυροπροστασίας και άρδευσης, το οποίο αντικαταστάθηκε εξολοκλήρου σε όλους τους χώρους του άλσους.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε χθες η υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κυρία Ντίνα Μπέη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ανάπλαση στηρίχτηκε σε οικολογικό σχεδιασμό με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής». Η κυρία Μπέη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δεύτερη ανάπλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή του Πεδίου του Αρεως, η οποία- σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Υπερνομαρχίας- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
\342 1456: Η περιοχή μετονομάζεται σε Τουρκοβούνια από Λυκοβούνια που λεγόταν προηγουμένως. Σε αυτούς τους λόφους παρέμεναν για μεγάλο διάστημα τα στρατεύματα του τούρκου πασά Ομάρ, ο οποίος κατέλαβε την Αθήνα.

\342 Ως το 1941: Είχαν πυκνή βλάστηση, που σταδιακά καταστράφηκε. Στις σπηλιές και στα βράχια έβρισκαν καταφύγιο αντάρτικες ομάδες.

\342 1978: Με Προεδρικό Διάταγμα, το Αττικό Αλσος χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

\342 2000: Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 98/2000) ορίζει την Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς αρμόδια για τη διεύθυνση, συντήρηση και εκμετάλλευση του Αττικού Αλσους.

\342 2003: Ξεκινά η συστηματική συντήρηση του χώρου.

\342 2008: Εγκρίνεται η ανάπλαση, με προϋπολογισμό 8.925.000 ευρώ.