Παροξυσμός. Το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα τζακ ποτ στο Τζόκερ, που κληρώνει αύριο 19.000.000 ευρώ, έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους συστηματικούς παίκτες, αλλά και στους εφήμερους κυνηγούς της τύχης, που μεσούσης της οικονομικής κρίσης προσδοκούν τη μεγάλη επιτυχία. Το ποσό κολοσσιαίο. Πώς όμως ξοδεύει κανείς αυτά τα χρήματα;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κόδρος ΑΕΕΔ που δραστηριοποιείται στον χώρο των επενδύσεων κ. Σπύρος Αλεξόπουλος ξεκινά από το… προφανές. «Στη θέση του ενός και μοναδικού νικητή, δεν θα το διέδιδα ούτε θα το πανηγύριζα με κραυγαλέο τρόπο» τονίζει. Και προσθέτει: «Εν συνεχεία το θέμα έγκειται στην εμπειρία διαχείρισης και απόκτησης μεγάλων χρηματικών κεφαλαίων. Αν ο νικητής δεν την διαθέτει, καλό είναι να αναζητήσει συμβουλές και κατευθύνσεις και να απευθυνθεί σε ειδικούς». Ο κορμός των προτάσεων του κ. Αλεξόπουλου διαμορφώνεται με άξονα «τη μεγάλη διασπορά στις επενδύσεις. Σε εποχές επισφάλειας και ανακατατάξεων στην αγορά, η βασική κίνηση είναι να επενδύσει κανείς σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα». Αρχικώς, «σε εύκολα ρευστοποιήσιμους τίτλους, όπως μετοχές ή ομόλογα που ταυτόχρονα αποφέρουν και εισόδημα. Εν συνεχεία στη σταθερή αξία του χρυσού, ειδικά σε περίοδο νομισματικών πιέσεων και πιθανών υποτιμήσεων ή διολισθήσεων». Ο κ. Αλεξόπουλος υποστηρίζει ότι «οι παραπάνω επενδύσεις πρέπει να αποτελέσουν το 50% του κερδισμένου ποσού, ενώ ένα επιπλέον 25% πρέπει να διατεθεί σε αγορά ομολόγων, για παράδειγμα, του ελληνικού ή του γερμανικού Δημοσίου». Ο κ. Αλεξόπουλος προσμετρά και τις παραμέτρους των ευκαιριών που αναδύονται σε περίοδο κρίσης. «Η επιστροφή στην πραγματική οικονομία ισοδυναμεί με επενδύσεις σε πυλώνες όπως η παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Ο νικητής παίκτης θα ήταν ωφέλιμο να προσανατολίσει ένα κεφάλαιο της τάξης του 10% από το κερδισμένο ποσό σε επενδύσεις σε αγροτική γη». Τα υπόλοιπα… «στην τράπεζα. Για ώρα ανάγκης». Πριν όμως από την πρόκληση της θεάς Τύχης, χρειάζεται η ανάλυση του σωστού συστήματος. «Στους παίκτες προτείνουμε κατ΄ αρχάς συστήματα ανάλογα με τα ποσά που θέλουν να δώσουν. Ενα καλό όμως πλήρες σύστημα που θα έδινε δηλαδή τη δυνατότητα στον παίκτη να κερδίσει χωρίς την προσφυγή σε μεταβλητές, όπως την επιλογή τελευταίου αριθμού, θα αποτελείτο από εννιά επιλογές στον πίνακα επιλογών των πέντε αριθμών και δύο ή τρεις επιλογές στον πίνακα κλήρωσης του ενός αριθμού τζόκερ και θα στοίχιζε 9- 12 ευρώ» τονίζει ο υπάλληλος γνωστού πρακτορείου κ. Γιώργος Βασιλειάδης. Οι εκτιμήσεις του πάντως είναι ότι «οι περισσότεροι παίκτες θα συμπληρώσουν απλό δελτίο των 2,5 ευρώ ενώ λίγοι είναι οι παίκτες που ξοδεύουν πάνω από 100 – 150 ευρώ για ένα δελτίο».

ΔΙΑΟΛΟΜΑΖΕΜΑΤΑ
Μιχάλης Τενζεκέρης
59 ετών, επιχειρηματίας

«Δεν παίζω για να κερδίσω, αλλά θα ήταν ευπρόσδεκτο.

Παίζω για την πρόκληση της τύχης και την ηδονή του τζόγου. Το παν όμως είναι να μην “τρελαθεί” κανείς από τη χαρά του και αρχίζει να σπαταλά δεξιά και αριστερά τα λεφτά. Γιατί και τόσα εκατομμύρια εύκολα σπαταλιούνται. “Διαολομαζέματα, ανεμοσκορπίσματα” λέει ο λαός και έχει δίκιο».

ΜΕΤΟΓΟΥΡΙ
Θανάσης Παπαγεωργίου
38 ετών,ιδιωτικός υπάλληλος

«Παίζω τυχερά παιχνίδια συστηματικά.

Γουστάρω τη διαδικασία, την πρόκληση της τύχης, τον τζόγο. Αν “κάτσουν” τα νούμερα, δεν θα τρελαθώ ούτε θα κλειστώ στον εαυτό μου. Σχέδια υπάρχουν για το πού θα μπορούσαν να πάνε αυτά τα λεφτά αλλά, για να κρατήσω το γούρι, ας μην τα συζητήσω. Πάντως, όλα θα πήγαιναν για κάτι καλό».

ΤΑΤΑΜΑΤΑ
Βασίλης Βασιλείου
58 ετών,δημόσιος υπάλληλος

«Με τα λεφτά θα αποκαθιστούσα τα παιδιά μου, να έχουν αποκούμπι για τη ζωή.

Κάποια χρήματα θα πήγαιναν και σε δύο τάματα: στην Παναγιά στην Τήνο και στον Αγιο Βασίλειο στην εκκλησία της γειτονιάς μου. Είχα μια περιπέτεια με την υγεία μου που ακόμη δεν έχω ξεπεράσει πλήρως, αλλά αισθάνομαι ότι υπήρξε Θεία Πρόνοια και έχω χρέος να ανταποκριθώ».