Oι «άσκοπες» βόλτες που έκαναν με αυτοκίνητο γύρω από τράπεζες στην Αλίαρτο Βοιωτίας πρόδωσε τους αποκαλούμενους «ληστές με τα Καλάσνικοφ»! Πρόκειται για τη συμμορία η οποία τα τελευταία δύο χρόνια προχωρούσε σε ληστρικές επιδρομές σε ταβέρνες, πρατήρια καυσίμων και τράπεζες στην Αττική και στη Βοιωτία και την οποία αποτελούσαν τουλάχιστον πέντε άτομα αλβανικής καταγωγής, τέσσερα εκ των οποίων συνελήφθησαν.

Αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ εντόπισαν και συνέλαβαν τη Μεγάλη Τετάρτη τους δύο επιβάτες του ύποπτου οχήματος και έναν συνεργό τους που έπινε… αμέριμνος τον καφέ του απέναντι από τις τράπεζες, προετοιμάζοντας μια νέα επίθεση. Στην κατοχή τους βρέθηκε μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων αλλά και κλοπιμαίων από τα οποία γρήγορα διαπιστώθηκε ότι ήταν μέρος της λείας της διαβόητης συμμορίας με τα Καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αστυνομία, στη συμμορία συμμετείχαν- και συνελήφθησαν- δύο άνδρες ηλικίας 23 και 27 ετών που έμεναν στο Μενίδι και ένας 28χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί το 1997 για ληστεία στη Χαλκίδα και είχε απελαθεί αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούσε στο Μαρτίνο Φθιώτιδας. Συνελήφθη επίσης τη Μεγάλη Παρασκευή ένας 35χρονος που διαμένει στον Αγιο Παντελεήμονα και είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για σωματεμπορία, ενώ αναζητείται ένας 22χρονος κάτοικος της Κυψέλης Αττικής. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι στην ίδια συμμορία συμμετείχαν επίσης, κατά περίπτωση, και άλλα τρία- τέσσερα άτομα των οποίων η ταυτότητα δεν είναι γνωστή.

Τ α πρώτα στοιχεία για την ταυτότητα των μελών της συμμορίας είχαν ανακύψει για την ΕΛ.ΑΣ. μετά τις δύο διαδοχικές ληστείες σε τράπεζες της Μαλεσίνας στις 26 Μαρτίου 2010. Στην προσπάθεια διαφυγής των δραστών, έσκασε το λάστιχο του ενοικιασμένου αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν και άρπαξαν ένα διερχόμενο τζιπ ακινητοποιώντας τον οδηγό του. Οι αστυνομικοί κατέληξαν στην ταυτότητα δύο εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση αφότου ερεύνησαν τη διαδικασία ενοικίασης του οχήματος που άφησαν επιτόπου οι δράστες. Ο 35χρονος που φερόταν ως ενοικιαστής του οχήματος και αναζητούνταν, παρουσιάστηκε οικειοθελώς στην Αστυνομική Διεύθυνσης Φθιώτιδας, τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά και τη σύλληψη των υπολοίπων τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλώνοντας άσχετος με τη συμμορία.

Ωστόσο δεν έπεισε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες αρνούνται να πουν οτιδήποτε στην Αστυνομία για τους συνεργούς τους ή για άλλες ληστείες στις οποίες πιθανολογείται ότι συμμετείχαν.

Αρπαζαν ό,τι έβρισκαν και πυροβολούσαν χωρίς λόγο
Ο ι αστυνομικοί κάνουν λόγο για μια συμμορία με τρόπο δράσης άτακτο και γι΄ αυτό επικίνδυνο: εφορμούσαν στο κατάστημα-«στόχο» χωρίς κανέναν ειδικό σχεδιασμό, άρπαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, πυροβολούσαν χωρίς λόγο και εξαφανίζονταν. Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε ότι η ίδια συμμορία εμπλέκεται σε ληστείες στην περιοχή του Αιγίου, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση ληστείας με σοβαρό τραυματισμό ενός οδηγού φορτηγού αυτοκινήτων στον Αγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψαν στα κινητά τηλέφωνα των δραστών SΜS (γραπτά μηνύματα) στα οποία τους υποδεικνύεται να στείλουν τα χρήματα από τις ληστείες στην Αλβανία. Ηδη έχει ζητηθεί η άρση απορρήτου των κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν ενώ συνεχίζεται ο βαλλιστικός έλεγχος στα όπλα που βρέθηκαν στην Αλίαρτο.

Η πρώτη επίθεση που αποδίδεται στη συμμορία των ληστών με τα Καλάσνικοφ είναι αυτή στις 20 Δεκεμβρίου 2008 εναντίον ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στη Νέα Ερυθραία Αττικής απ΄ όπου αφαίρεσαν 2.080 ευρώ. Από τότε ως και την προηγούμενη Τετάρτη, όταν και συνελήφθησαν στην Αλίαρτο, λήστεψαν ιδιοκτήτες και θαμώνες σε πέντε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης στη Βαρυμπόμπη, στο Μενίδι, στο Κάστρο και στην περιοχή του Παύλου Βοιωτίας. Λήστεψαν επίσης τέσσερα πρατήρια καυσίμων στα Μέγαρα, στην Αταλάντη και στον Ορχομενό, όπως και δύο τράπεζες στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Τέλος, φέρονται υπεύθυνοι για τη ληστεία φύλακα εργοστασίου στο Μαρτίνο Φθιώτιδας και για την κλοπή αυτοκινήτου στον Αγιο Δημήτριο Βοιωτίας.