Ανοιχτός ως την τελευταία στιγμή παραμένει ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάσει ως και το 10% της αντικειμενικής αξίας του παράνομα κλεισμένου χώρου κάθε οικοδομής, ενώ σε ό,τι αφορά τα εκτός σχεδίου κτίσματα η τακτοποίηση θα στοιχίζει στους ιδιοκτήτες τους ακριβότερα.

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τους ημιυπαίθριους θα παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελευταίες τροποποιήσεις. Τη Μεγάλη Εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη εργαζόταν με τους συνεργάτες της επί των τελικών ρυθμίσεων για την «τακτοποίηση» των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων και υπογείων καθώς και των υπαίθριων γκαράζ που άλλαξαν χρήση. Το σχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, θα αφορά τις ίδιες κατηγορίες αυθαιρεσιών με τη ρύθμιση Σουφλιά. Η «τακτοποίηση» των χώρων θα επιτρέπεται εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από τις χρήσεις γης της συγκεκριμένης περιοχής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσοι πολίτες δηλώσουν την παρανομία θα εξαιρεθούν της κατεδάφισης με αντάλλαγμα ένα εφάπαξ πρόστιμο το οποίο θα κατατίθεται σε ένα Πράσινο Ταμείο, που θα δημιουργηθεί, ή στον δήμο ώστε να διατεθεί για τη δημιουργία χώρων πρασίνου στην ίδια περιοχή. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί η διαδικασία για τον εντοπισμό των χώρων που θα απαλλοτριωθούν. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της οικονομική κρίσης θα πρέπει το τέλος το οποίο θα επιβληθεί για τους ημιυπαίθριους, τα υπόγεια κτλ. να είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο της ρύθμισης Σουφλιά.