Στη Βέροια κατοικούν 50.000 άνθρωποι και περίπου το 10% εξ αυτών βρίσκεται τουλάχιστον στα όρια της φτώχειας. Ο Δήμος Βέροιας σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει το φαινόμενο συγκρότησε ένα ευρύ Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με στόχο τη συσπείρωση των τοπικών συλλόγων και εθελοντικών ομάδων «στις ανοιχτές προκλήσεις των ημερών», όπως διηγείται η προϊστάμενη της κοινωνικής υπηρεσίας και «ψυχή» του εγχειρήματος κυρία Αναστασία Μαρασλή. Ωστόσο προσθέτει: «Αν δεν είχαμε τους εθελοντές, δεν πρόκειται να κάναμε τίποτε. Ευτυχώς ο κόσμος ανταποκρίνεται».

Το συγκεκριμένο κοινωνικό «joint venture», το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της δημάρχου κυρίας Χρυσούλας Ουσουλτζόγλου , στοχεύει στην πρόληψη και ανακούφιση της φτώχειας, σε στοχευμένες δράσεις για ευπαθείς ομάδες και στην πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας για ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα. Στην ουσία, η όλη προσπάθεια βασίζεται στους εθελοντές και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες λιγοστών εργαζομένων.

«Είμαστε άνεργες εδώ και χρόνια και βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση.Ετσι βρεθήκαμε εδώ και στην αρχή ντρεπόμασταν πολύ για αυτό» λένε οι κυρίες Μ.Κ. και Ι.Α. μιλώντας μέσα από το Κοινωνικό Ταμείο του Δήμου Βέροιας, όπου περίπου 250 οικογένειες λαμβάνουν με ειδικό δελτίο τρόφιμα και ενδύματα.

Οχι μακριά από το Κοινωνικό Ταμείο βρίσκεται το δημοτικό ιατρείο, στο οποίο εργάζεται μία γιατρός και μία νοσηλεύτρια, καθώς και 15 εθελοντές. Μάλιστα, ο οδοντίατρος κ. Ν. Κοντογιάννης αφήνει το ιδιωτικό του ιατρείο για να ασκήσει ιατρική εθελοντικά στο δημοτικό πρωί και απόγευμα! Εκεί συναντάμε και την κυρία Ι.Τ. «Είμαι χωρίς σταθερή δουλειά εδώ και δέκα χρόνια και η ζωή μου έχει γίνει πολύ δύσκολη. Πλέον το μεροκάματο έχει αραιώσει τόσο πολύ που δεν ξέρω τι να κάνω.

Είμαι ανασφάλιστη, Ταμείο δεν έχω, πώς αλλιώς θα αντιμετώπιζα το πρόβλημα υγείας μου;» αναρωτιέται. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι βρίσκουν αρωγή για αρκετές ώρες της ημέρας. Η λειτουργία του είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς έχουν καταγραφεί άγρια και πρωτοφανή φαινόμενα, όπως π.χ. η πίεση εκ μέρους των παιδιών να μεταβιβαστεί η οικία του παππού ή της γιαγιάς σε αυτά και στη συνέχεια η εκδίωξη από το ίδιο τους το σπίτι!

Παιδιά με ειδικές ικανότητες, τα οποία στην πλειονότητά τους ανήκουν σε φτωχές οικογένειες της περιοχής, φιλοξενεί το Κέντρο Μέριμνας για Ατομα με Ειδικές Δεξιότητες (ΚΕΜΑΕΔ). Το Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από τον Σύλλογο Φίλων του ΚΕΜΑΕΔ και χρηματοδοτείται από τον δήμο, λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της εθελόντριας(!) κυρίας Μελίνας Δαμιανίδου, η οποία τυγχάνει μητέρα ενός εξ αυτών των παιδιών. Εκεί, με τη βοήθεια εθελοντών, τα παιδιά διδάσκονται τέχνες, γυμνάζονται και ψυχαγωγούνται. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και παραολυμπιονίκες.

Το πάνελ του Δικτύου ολοκληρώνεται με τη συνεργασία με τον σύλλογο «Ερασμος» και την «Πρωτοβουλία για το Παιδί», εθελοντικές δομές που στοχεύουν στο παιδί και στη γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ δεν πρέπει να λησμονούνται οι δράσεις των εθελοντών εκπαιδευτικών για τους τσιγγανόπαιδες, οι οποίες στοχεύουν στην προσχολική ένταξη των μικρών Ρομά, που ζουν σε απόλυτη ένδεια και φτώχεια σε έναν πρόχειρο καταυλισμό έξω από τη Βέροια.