O Πειραιάς απέχει από τη Βέροια 500 χιλιόμετρα. Λιμάνι ο ένας, σφηνωμένη στο Βέρμιο η άλλη, λίγοι θα εντόπιζαν κοινά σημεία μεταξύ τους. Και όμως στις δύο πόλεις λειτουργούν με επιτυχία Δίκτυα Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα οποία προσφέρουν αρωγή και ανακούφιση σε φαινόμενα νέας φτώχειας και εξαθλίωσης που δυστυχώς επεκτείνονται μαζί με την κρίση σταδιακά σε σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, ως τον Ιανουάριο του 2010 εξυπηρετούσαμε 1.303 ανθρώπους. Περίπου το 60% εξ αυτών είναι Ελληνες, ενώ τρεις στους τέσσερις είναι άστεγοι. Σε σύγκριση με την περυσινή κατάσταση ο αριθμός τους αυξάνεταιαφού κάθε μήνα προστίθενται περίπου 35-40 άτομα». Αυτό σημειώνει η πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Πειραιά κυρία Τασία Γιαννακοπούλου.

Το Δίκτυο της Νομαρχίας Πειραιά λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια και έχει βραβευθεί για το έργο του από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρωτοβουλία του νομάρχη κ. Ι.Μίχα, λειτουργεί με το μόνιμο προσωπικό του και με τη βοήθεια εθελοντών προσφέροντας καθαριότητα, ενδύματα και ψυχολογική υποστήριξη. «Εδώστο Δίκτυο οι άστεγοι μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους και να πάρουν καθαρά ρούχα. Τακτικά έρχεται μια εθελόντρια κομμώτρια για να τους περιποιηθεί, κάτοικοι και επιχειρήσεις παραχωρούν ενδύματα,ενώ εκτάκτως,όπως τις γιορτές ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες,βοηθούν και άλλοι» συμπληρώνει η κυρία Γιαννακοπούλου.

Εξω από τα γραφεία του Δικτύου συναντήσαμε τρεις από αυτούς. «Είμαι άστεγοςεδώ και επτά μήνες. Πληρώνω ένα σοβαρό λάθος που έκανα στο παρελθόν. Αν δεν ήταν και το Δίκτυο,θα είχαμε τελειώσει» λέει ο κ. Ε.Π. «Είμαι άστεγη εδώ και πέντε μήνες. Τα παιδιά μου νομίζουν ότι είμαι καλά. Τους λέω ψέματα ότι μένω εκτός Αθήνας» λέει η κυρία Π.Ρ. «Δέκα χρόνια βρίσκομαι άστεγος εδώ στο λιμάνι» λέει ο κ. Ι.Σ., παλαιός υπάλληλος βιομηχανίας της περιοχής. «Ημουν παντρεμένοςαλλά χώρισα και τώρα είμαι στον δρόμο.Φαγητό τρώω από την Εκκλησία και κανένα μεροκάματο όποτε βρεθεί. Οταν έψαχνα δουλειά, μου έλεγαν:“Είσαι μεγάλος για να σε προσλάβουν σε εταιρεία”» συμπληρώνει και προσθέτει: «Παρακαλάμε να έχουμε την υγεία μας. Τίποτε άλλο». «Ενα πράγμα ζητάμε:το δικαίωμά μας στη δεύτερη ευκαιρία» καταλήγουν και οι τρεις προτού πάρουν τον δρόμο για το συσσίτιο της Εκκλησίας.

Παράλληλα με τη Νομαρχία αντίστοιχο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκροτεί και ο Δήμος Πειραιώς. Στην οδό Φίλωνος λειτουργεί από πέρυσι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο διανέμει δωρεάν τρόφιμα σε 200 οικογένειες του Πειραιά που επιλέγονται με κοινωνικά κριτήρια. Επίσης στην τελική ευθεία για τα εγκαίνιά του βρίσκεται το Κοινωνικό Κατάστημα, το οποίο θα διανέμει είδη ένδυσης- υπόδησης και οικιακές συσκευές, ενώ εδώ και δύο μήνες λειτουργούν και δημοτικά ιατρεία.