Παιδιά ηλικίας από 10 ως 14 ετών είναι τα συνηθέστερα θύματα βεγγαλικών και μάλιστα από αυτοτραυματισμό, ενώ τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν την περίοδο του Πάσχα. Επιπλέον, ένας στους δύο ενηλίκους αποφεύγει να πάει στην εκκλησία το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για την Ανάσταση επειδή φοβάται τα βεγγαλικά. Και αν στο Βροντάδο της Χίου το έχουν έθιμο και κάθε χρόνο βάζουν φωτιά στο χωριό με τις εκτοξεύσεις βεγγαλικών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τουριστών απ΄ όλη την Ελλάδα για το Πάσχα, σε άλλες περιοχές της χώρας ο «πόλεμος» διώχνει τον κόσμο από πλατείες και εκκλησίες.

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) προκύπτει ότι πολλοί φοβούνται να πηγαίνουν πλέον στην εκκλησία λόγω της πιθανότητας να τους προκληθεί κάποιο ατύχημα από βεγγαλικά. Κατά μέσον όρο, το 48% των ατόμων όλων των ηλικιών δεν πηγαίνει στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης εξαιτίας των κροτίδων. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ), τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν σε παιδιά και εφήβους. Οι τραυματισμοί κυμαίνονται από εγκαύματα ελαφριάς μορφής ως και ακρωτηριασμούς ή απώλεια οφθαλμών…

Πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι εκρηκτικές ύλες που μπορούν να ανατινάξουν ολόκληρες συνοικίες πυκνοκατοικημένων πόλεων χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυροτεχνημάτων για το βράδυ της Ανάστασης. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι οι προσμίξεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και η λανθασμένη χρήση μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κροτίδων είναι η πυρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν είναι κλεισμένη σε συσκευασία, ενώ πολλοί, κυρίως στα νησιά, χρησιμοποιούν δυναμίτιδα. Τα πυροτεχνήματα, τα βεγγαλικά και κροτίδες πάντως έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε πάγκους μικροπωλητών, σε μίνι μάρκετ, σε ψιλικατζίδικα, σε περίπτερα, ακόμη και σε φούρνους. Μάλιστα οι γνωρίζοντες τα ζητούν με τις ειδικές ονομασίες τους όπως «γουρούνες», «σκορδάκια», «σφυρίχτρες», «κρακεράκια», «παγίδες» και άλλα. Η πλειονότητα των πελατών είναι μικρά παιδιά, κυρίως αγόρια, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα παιδιά δεν γνωρίζουν τις συνέπειες από τη λανθασμένη χρήση αυτών των πυροτεχνημάτων και έτσι τα βάζουν σε τούβλα ή σε κάδους απορριμμάτων, αυξάνοντας το ρίσκο. Το βράδυ της Ανάστασης συνήθως τα ρίχνουν πολύ κοντά ή και ανάμεσα στους πιστούς που παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τραυματισμοί ανυποψίαστων πολιτών. Τα… πυρομαχικά της Ανάστασης προέρχονται ως επί το πλείστον από εργαστήρια που βρίσκονται σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα. Στην Ελλάδα όμως φθάνουν από τη Γερμανία, την Ιταλία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με κάθε τρόπο, κυρίως κρυμμένα μέσα σε άλλα προϊόντα, καθώς το μέγεθός τους είναι μικρό.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα έχουν ξεκινήσει έρευνες για τον εντοπισμό επιχειρηματιών που πουλούν παράνομα πυροτεχνήματα. Μάλιστα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Νίκαια συνελήφθη ένας 52χρονος στο κατάστημα του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 21.280 κροτίδες, φωτοβολίδες, βεγγαλικά, πυρσοί και ρουκέτες εκτόξευσης εδάφους.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΖΕΡΒΟΣ
, παιδοχειρουργός
«Σημαδεύουν για πάντα τον τραυματία»
«Τα ατυχήματα που συμβαίνουν στη διάρκεια του Πάσχα από κροτίδες και βεγγαλικά είναι αρκετά συχνά. Συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εγκαύματα, κυρίως στα χέρια αλλά και ανάμεσα στα πόδια. Σε πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να υπάρξει ακρωτηριασμός ή τύφλωση. Πρόκειται για έθιμο εξαιρετικά επικίνδυνο που προκαλεί τρόμο σε πολλούς ανθρώπους, ενώ μπορεί να μετατρέψει την Ανάσταση σε πένθος. Οι κροτίδες και τα βεγγαλικά μπορούν να σημαδέψουν για πάντα το παιδί ή τον ενήλικο που τραυματίζεται αλλά και όλη την οικογένεια και τον περίγυρό του. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σοβαρών τραυμάτων, από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν δεκάδες ζωές αφού όλη η οικογένεια πρέπει να μάθει να ζει με μια αναπηρία».

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
, νομάρχης Χίου
«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση»
Από παμπάλαιο φαντασμαγορικό έθιμο στο Βροντάδο της Χίου, σήμερα είναι πλέον απλώς… ρουκετοπόλεμος, που μπορεί ακόμη να προσελκύει πολλούς επισκέπτες αλλά τρομοκρατεί άλλους τόσους. «Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι ανεξέλεγκτη, αφού πλέον πολύς κόσμος ασχολείται με αυτό το έθιμο και κάθε Πάσχα κατασκευάζονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες. Ετσιτα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα. Είναι ένα έθιμο που πλέον στοιχίζει και ανθρώπινες ζωές» παραδέχεται ο νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης που συγκάλεσε χθες σύσκεψη των τοπικών παραγόντων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κάθε Δευτέρα του Πάσχα στο Βροντάδο, τα συνεργεία του δήμου τρέχουν να επισκευάσουν τις ζημιές που προκαλεί η εκτόξευση των ρουκετών σε εκκλησίες και άλλα κτίρια.