«Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι το νερό δεν είναι ένας αστείρευτος πόρος, καθώς οι ωκεανοί, οι λίμνες και τα ποτάμια υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου».

«Σε όλο τον κόσμο, μια σειρά από υδάτινους πόρους, εξαφανίζονται. Μια καταστροφή που, τελικά, υπονομεύει την ίδια μας την ύπαρξη. Παράλληλα καθημερινά πεθαίνουν 6.000 παιδιά από έλλειψη νερού, ενώ συνολικά 880 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό».

Η προσεκτική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξισορρόπηση των διάφορων αναγκών για νερό είναι πλέον ζητήματα ζωτικής σημασίας. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι» υπογραμμίζει ο Κάρολος Παπούλιας.

Μήνυμα του υπουργείου Περιβάλλοντος

Η Ελλάδα διαθέτει σχετικά μεγάλους υδατικούς πόρους, ωστόσο κατά διαστήματα υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας και σε πολλές περιοχές παρατηρείται υποβάθμιση στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θεωρεί βασική προτεραιότητα το ζήτημα του νερού.

«Η Ελλάδα είναι μία σχετικά ευνοημένη υδρολογικά χώρα της Μεσογείου, αν και σε περιόδους ανομβρίας δημιουργούνται προβλήματα διαθεσιμότητας νερού λόγω της αναντιστοιχίας χρονικής και χωρικής κατανομής των βροχοπτώσεων σε σχέση με τη ζήτηση».

»Παράλληλα, η ποιοτική κατάσταση των υδάτων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα σε ότι αφορά τοξικούς ρύπους, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά η ρύπανση από τις αστικές και τις γεωργικές δραστηριότητες έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση των επιφανειακών και των υπόγειων νερών σε πολλές περιοχές της χώρας».

«Το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αναγνωρίζοντας τη σημασία αλλά και πολυπλοκότητα του εγχειρήματος αναμορφώνει και αναβαθμίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενώ δρομολογεί και εξασφαλίζει τους πόρους για όλες τις απαιτούμενες συγκροτημένες δράσεις. Καθοριστική σημασία για την ορθή διαχείριση των υδάτων έχει η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων, η οποία έχει ήδη αρχίσει».

»Τέλος, έχουν δρομολογηθεί και έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για δράσεις που μεταξύ άλλων αφορούν στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης, την επεξεργασία και γενικότερη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, την αντιμετώπιση των φαινομένων νιτρορύπανσης, την προστασία των ακτών κολύμβησης, την προώθηση μιας αποτελεσματικής και στοχευμένης θαλάσσιας στρατηγικής και την πρόβλεψη της επικινδυνότητας και την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα».