Λιγότερο μπετόν και περισσότερο πράσινο στον Βοτανικό, αλλά… καθόλου κλειστό γήπεδο για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού προβλέπει η αναθεώρηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης των περιοχών λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού, την οποία παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. ΒαγγέληςΣαμαράς και ο κατασκευαστής κ. Μπάμπης Βωβός. Η πρόταση ωστόσο προκάλεσε τις αντιδράσεις ομάδων πολιτών, αλλά και αρκετές επιφυλάξεις από πλευράς Παναθηναϊκού, καθώς γίνεται λόγος για νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός έργου το οποίο έχει ήδη βρεθεί εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Λιγότερο τσιμέντο
Το αναθεωρημένο πρόγραμμα για τη διπλή ανάπλαση, όπως ανακοίνωσε η κυρία Μπιρμπίλη, προβλέπει την κατασκευή μικρότερου εμπορικού κέντρου, με τη μείωση του συντελεστή δόμησης από το 1,6 στο 1,2, την κατάργηση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του Παναθηναϊκού και την κατάργηση του δημοτικού και πολυλειτουργικού κτιρίου του Δήμου Αθηναίων. «Το πρόγραμα αυτό δίνει λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση και την απόφαση του ΣτΕ για παύση των έργων στην περιοχή του Βοτανικού» εξήγησε η υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η διπλή ανάπλαση ώστε να αποδοθεί ο χώρος της λεωφόρου Αλεξάνδρας στους κατοίκους της Αθήνας, αλλά και να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται ήδη το τελικό σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα θα εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της υλοποίησης του προγράμματος.

Η νέα ρύθμιση μειώνει κατά 66.000 τ.μ. τη συνολική δόμηση, δηλαδή κατά περίπου 60%, και αυξάνει κατά 30.000 τ.μ. το πράσινο στον Βοτανικό. Με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του γηπέδου στον Βοτανικό θα αρχίσει η κατεδάφιση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανέφερε η κυρία Μπιρμπίλη, καθώς, όπως είπε, «αθλητισμός και περιβάλλον είναι έννοιεςσυνυφασμένες μεταξύ τους».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Για την υλοποίηση του προγράμματος το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα διαθέσει ούτε ένα ευρώ. Το κόστος της διπλής ανάπλασης θα καλυφθεί από τον Δήμο Αθηναίων και από ιδιωτικά κεφάλαια. Παράλληλα θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας. «Η υπουργός έδειξε πολιτικό θάρρος και πολιτικό ρεαλισμό» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης. Ανέφερε μάλιστα, ότι με την πρόταση την οποία παρουσίασε η υπουργός και θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα, θα γίνει πραγματικότητα το όραμα της Διπλής Ανάπλασης.

Σε ερώτηση αν ο Δήμος Αθηναίων είναι χαμένος λόγω της θυσίας του πολυλειτουργικού κτιρίου του, συνολικής επιφανείας 43.000 τ.μ., ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι η πόλη της Αθήνας δεν είναι χαμένη, είναι κερδισμένη περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά. Διότι, όπως είπε, μέσω των έργων του γηπέδου και της λεωφόρου Αλεξάνδρας γίνονται επενδύσεις, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, σε μια εποχή δύσκολη και δημιουργούνται θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι τουλάχιστον 3.000. «Ολοι πρέπει να συνεισφέρουμε» ήταν το σχόλιο του κ. Βωβού, ο οποίος δήλωσε ότι θα αποσύρει την αίτηση ακύρωσης του έργου μετά την αναμόρφωση του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης.

Αντιδρούν ΠΑΕ, Ερασιτέχνης και ΚΑΕ
Κ άθε άλλο παρά ικανοποίησε την ΠΑΕ Παναθηναϊκός η δέσμη προτάσεων της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη καθώς, όπως αναφέρουν οι Πράσινοι, « ανατρέπει πλήρως τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφορικά με την κατασκευή γηπέδου στον Βοτανικό ». Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΕ για το γήπεδο κ. Βαγγέλης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση με την υπουργό, με γραπτή δήλωση κάνει λόγο για « σημαντική χρονική καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών », ενώ σημειώνει ότι πλέον ανατρέπεται και η σύμβαση που έχει υπογράψει η ΠΑΕ με τον Δήμο Αθηναίων από τις 26.2.2008 και ως εκ τούτου θα χρειαστεί νέα συμφωνία. Στο Τριφύλλι θεωρούν ότι « παρά την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει πλήρως τον Παναθηναϊκό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις εμπορικές χρήσεις, καθίσταται όμηρος μιας χρονοβόρας λύσης » διότι, όπως τονίζουν, με τα νέα δεδομένα θα χρειαστεί να περάσει διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες.

Από την πλευρά του, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή του, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, επιφυλάχθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση επί των προτάσεων της κυρίας Μπιρμπίλη σημειώνοντας ότι τις « εξετάζει με προσοχή καθώς και την αποτελεσματικότητά τους με γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού ». Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι προτίθεται « να παραχωρήσει στους πολίτες της Αθήνας ελεύθερο ως χώρο πρασίνουτο γήπεδό του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και παράδοσης των νέων εγκαταστάσεών του στον Βοτανικό ». Η χθεσινή εξέλιξη προκάλεσε (και) τις ενστάσεις της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία ωστόσο δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική ένσταση των πεντάκις πρωταθλητών Ευρώπης κατατίθεται ως εξής: « Για ποιους λόγους έγινε η πρόταση για ένα σχέδιο που αφήνει την πιο επιτυχημένη ομάδα του ελληνικού αθλητισμού χωρίς το δικό της γήπεδο ». Επιπλέον επισήμαιναν ότι « δεν είχαμε ενημερωθεί », « δεν ξέρουμε πώς βγήκε όλο αυτό » και εν τέλει « δεν συμφωνούμεμε την ξαφνική διαγραφή του γηπέδου μπάσκετ ». Πυρ από Επιτροπή Πολιτών και «Ανοιχτή Πόλη»
Τ α νέα σχέδια της κυβέρνησης για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι νέες προτάσεις δεν άλλαξαν την ουσία του προγράμματος και είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις αντιδράσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «Η υπουργός ικανοποίησε τις απαιτήσεις του “μπλοκ” Κακλαμάνη- Βωβού- ΠΑΕ ΠΑΟ για την πάση θυσία ανέγερση του εμπορικού στον Ελαιώνα».

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις ανακοινώσεις για τη διπλή ανάπλαση κάνει λόγο για «Βωβή» πράσινη ανάπτυξη. Και προσθέτει ότι η νέα ρύθμιση που δημοσιοποιήθηκε είναι αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που έλαβε χώρα «κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά μεταξύ του υπουργείου, του δήμου και των επιχειρηματιών που εμπλέκονταν στο πρότζεκτ. Μιας διαπραγμάτευσης που μόνο στόχο είχε να παρακάμψει την ουσία της απόφασης του ΣτΕ η οποία απαγορεύει την ανέγερση εμπορικών κέντρων στην περιοχή και να συμβιβάσει τα μεγάλα συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή» .

Επιπλέον αγνοήθηκαν οι τεκμηριωμένες θέσεις του κινήματος πολιτών που εναντιώνονται στην τσιμεντοποίηση και διεκδικούν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στον Ελαιώνα.