Ταυτότητα καθαρότητας και ποιότητας (beach profiles) θα αποκτήσουν όλες οι ακτές κολύμβησης της χώρας απο την άνοιξη του 2011. Σε πρώτη φάση οι ταυτότητες αυτές θα αναρτηθούν σε περίπου 1.500 παραλίες της χώρας. Τα beach profiles των ελληνικών ακτών καθιερώνονται σε εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Ε.Ε. και είναι τελείως διαφορετικά απο τις γνωστές ως τώρα «Γαλάζιες σημαίες», καθώς θα αναγράφονται σε κάθε παραλία οι τιμές των ρύπων που βρέθηκαν στο θαλασσινό νερό, με βάση βιολογικούς δείκτες και ευρύτερης γκάμας ρυπαντικών στοιχείων.

Παράλληλα, ως το 2014 θα κατασκευαστούν βιολογικοί καθαρισμοί σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές, με έμφαση στην περιοχή των Μεσογείων της Αττικής, για την οποία η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής υψηλού προστίμου απο την ΕΕ.

Ακόμη, αρχίζει η χαρτογράφηση της διαδρομής του πόσιμου νερού απο την πηγή μέχρι τις βρύσες των καταναλωτών και θα καταγραφεί το πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, το οποίο θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Αυτά ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση όπου παρουσιάστηκε η Εκθεση για την Κατάσταση του Περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, που διοργανώθηκε απο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης.

΄Οπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζει διαχρονικά σημαντικές και αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις, λόγω δημογραφικών, κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων. Η Ελλάδα ως ηγέτιδα χώρα του Μεσογειακού Σκέλους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Νερό, προωθεί την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Ενα απο τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα είναι η μη ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, η ρύπανσή τους απο αστικές και γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και η ελλειπής επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τόνισε.

Με εξασφαλισμένους πόρους προγραμματίζεται έως το 2014 η ολοκλήρωση όλων των έργων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ανέφερε ο ειδικός γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. Και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.