ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΗ ατμόσφαιρα, με απουσίες ιεραρχών και την κατάθεση αιτημάτων εξαίρεσης και αυτοεξαίρεσης, αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης στη Μονή Πετράκη το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για Αρχιερείς προκειμένου να εκδικάσει την έφεση που υπέβαλε
ο πρώην Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης κατά της αποφάσεως καθαίρεσής του. Στελέχη της νομικής υπηρεσίας εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο απουσίας πολλών ιεραρχών και την υποβολή αιτημάτων εξαίρεσης κατά συγκεκριμένων μητροπολιτών από την πλευρά των δικηγόρων του πρώην Μητροπολίτη Αττικής. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα όποια προβλήματα
κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με προσωπική του επιστολή ως πρόεδρος του Δευτεροβαθμίου Διά τους Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου κάλεσε 45 μητροπολίτες να βρίσκονται στη Μονή Πετράκη, παρά το γεγονός ότι για τη σύγκλησή του απαιτείται η παρουσία μόνο 14 ιεραρχών και ακόμη 15 αναπληρωματικών μελών.

Σε επιστολή του που φέρει ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος καλεί έναν έναν τους 45 ιεράρχες να προσέλθουν στο δικαστήριο για να συμμετάσχουν, όπως σημειώνει, στο Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο «συνωδά ταις διατάξεσι του άρθρου 24 του ν. 5383/1932 του Νόμου “Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας”, ως Μέλος, ίνα κρίνη και δικάση την από 29 Ιανουαρίου 2010 έφεσιν του τέως Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος (Μπεζενίτου) κατά της αποφάσεως υπ΄ αριθμ.

1/14.05.2009 του Πρωτοβαθμίου διά τους Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, δι ής, κατ΄ εφαρμογήν της διατάξεως του άρθρου 160 του προειρημένου Νόμου, επεβλήθη αυτώ η καθαίρεσίς του εκ του αρχιερατικού του αξιώματος και η επαναφορά του εις την τάξιν των μοναχών».

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης καταφθάνουν αιτήματα αυτοεξαίρεσης ιεραρχών καθώς δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ενώ η νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου εκτιμά ότι θα υπάρξουν και αιτήματα εξαίρεσης ιεραρχών από την πλευρά των δικηγόρων του πρώην Μητροπολίτη Αττικής. Ο πρώτος που όπως λέγεται θα καταθέσει αίτημα αυτοεξαίρεσης είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος καθώς όπως εξήγησε και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν μπορεί να προεδρεύσει στην εκδίκαση μιας υπόθεσης κατά της οποίας ήδη έχει εκφράσει την άποψή του. Ωστόσο τις τελευταίες ώρες πολλοί σύμβουλοί του τονίζουν ότι αν επιμείνει στην απόφαση αυτοεξαίρεσής του ο Αρχιεπίσκοπος, τότε την προεδρία θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Μετεώρων κ. Σεραφείμ, το άκουσμα και μόνο του ονόματος του οποίου προκαλεί τουλάχιστον «ανατριχίλα» στον πρώην Μητροπολίτη Αττικής.