Στα δύσκολα στον φίλο μου και… στον σκύλο μου. Αν και οι έννοιες δεν είναι απαραίτητα αντιθετικές. Ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» είναι, και με τη βούλα της επιστήμης πλέον, ο πλέον κατάλληλος και από τη φύση εξοπλισμένος να αντιλαμβάνεται αισθήματα και καταστάσεις που ταλανίζουν τον ιδιοκτήτη του, αλλά και το περιβάλλον του. Σύμφωνα με νεότερες βρετανικές και αμερικανικές έρευνες, θλίψη, χαρά, ευερεθιστότητα, κόπωση, θυμός δεν είναι άγνωστες έννοιες στα συμπαθή τετράποδα. Με όπλα την όσφρηση, την ακοή και κατά μικρότερο ποσοστό την όραση, οι σκύλοι εισπράττουν όσα και οι πλησιέστεροι… δίποδοι φίλοι δυσκολεύονται ενίοτε να κατανοήσουν πλήρως, ακόμη και έπειτα από συζήτηση ωρών. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο ότι η συντροφιά ενός σκύλου βοηθά και τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Τις βασικές πληροφορίες από το περιβάλλον και τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων συλλέγει ο σκύλος με τη μύτη. Δηλαδή, στην κυριολεξία μυρίζεται το καλό ή το κακό. Το πλέον σημαντικό ανθρώπινο «αποτύπωμα» για αυτόν τον σκοπό είναι η μυρωδιά του δέρματος και των εκκρίσεων ιδρώτα. Ο σκύλος μέσω της πολύπλοκης και ισχυρής σε αυτόν τον τομέα κατασκευής της μύτης του οσφραίνεται την καλή διάθεση ή τον πεσιμισμό, την κούραση ή την ανάληψη ξανά ψυχικών και σωματικών δυνάμεων. Και όχι μόνον αυτά. Ο πληροφοριακός κώδικας του ανθρώπινου ιδρώτα δίνει τη δυνατότητα στα σκυλιά να γνωρίζουν αν ο άνθρωπος απέναντί τους είναι καπνιστής, έχει μόλις φάει ή πιει, ή έχει κάνει έρωτα.

Η εν λόγω ιδιότητα έχει αποδειχθεί πολύτιμη στις επιχειρήσεις διάσωσης και στα εκπαιδευμένα σκυλιά-οδη- γούς ατόμων με αναπηρία. Στο άμεσο μέλλον όμως εκπαιδευμένα σκυλιά θα έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν ασθένειες όπως ο καρκίνος του δέρματος και του στήθους. Στην καθημερινότητα αρκεί η μυρωδιά από τα κύτταρα του δέρματος για να κουνήσει ο σκύλος φιλικά την ουρά του και να πλησιάσει τον κατάκοπο ιδιοκτήτη του. ΄Η να γαβγίσει, και ενδεχομένως να επιτεθεί, προειδοποιώντας για τον κυριευμένο από στρες επίδοξο διαρρήκτη.

Πού θα τα βρείτε
Σκυλιά και άλλα κατοικίδια πωλούνται σε pet shops ή σε νόμιμα εκτροφεία. Ανοδική πορεία έχουν οι πωλήσεις ή οι δωρεές από το Διαδίκτυο, μέσω μικρών αγγελιών, ή με τη μεσολάβηση ζωοφιλικών οργανώσεων και σωματείων. Και πάντα υπάρχει η δυνατότητα να υιοθετήσει όποιος το επιθυμεί ένα αδέσποτο και να το φροντίσει.