Ενας στους δύο ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στην Αττική έχει βάλει συναγερμό ή ζητεί τη βοήθεια των εταιρειών security, εκτιμά ο κ. Γεώργιος Κουτσιβίτης που διαθέτει συστήματα ασφαλείας. Οπως αναφέρει, «το κόστος ενός συναγερμού εξαρτάται από την έκταση του χώρου που πρέπει να καλυφθεί και από τον αριθμό των κουφωμάτων. Αν βάλουμε, για παράδειγμα, ηλεκτρονικές παγίδες σε ένα σπίτι με μικρό εμβαδόν, με τέσσερα παράθυρα και μία πόρτα, το κόστος του συναγερμού, ο οποίος ειδοποιεί με ηχητικό σήμα, δεν θα υπερβεί τα 700-800 ευρώ. Ομως το κόστος αυτό θα αυξηθεί ιδιαίτερα αν πρέπει να καλυφθούν εξοχικά με δύο ορόφους και σύνθετους εσωτερικούς χώρους. Από την άλλη πλευρά, αν ο συναγερμός συνδεθεί με το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να δέχεται κλήση όταν υπάρχει παραβίαση του χώρου του εξοχικού, υπάρχει ένα επιπρόσθετο κόστος των 100-200 ευρώ».

Τον τελευταίο καιρό, επειδή τα κρούσματα πληθαίνουν, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών καταφεύγουν στην εποπτεία των εξωτερικών χώρων και ορισμένων εσωτερικών με κάμερες. Οπως εξηγεί ο κ. Κουτσιβίτης, «το κόστος κάθε κάμερας κυμαίνεται από 100 ως 400 ευρώ. Οι κάμερες αυτές συνδέονται με ένα ειδικό καταγραφικό που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει την εικόνα για δύο-τρεις εβδομάδες. Το κόστος ενός τέτοιου καταγραφικού κυμαίνεται από 600 ως 1.000 ευρώ. Αν όμως επιλεγεί από τον πελάτη να τοποθετηθεί ένα σύστημα προώθησης εικόνας μέσω του Ιnternet στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του πελάτη, τότε η τιμή της συσκευής καταγραφής μπορεί να ανέλθει σε 3.000 ευρώ. Ομως παρέχει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του εξοχικού να έχει άριστη εικόνα τι συμβαίνει μέσα κι έξω από το σπίτι του και να εντοπίσει οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση».

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών με μεγάλο εισόδημα επιλέγουν το τελευταίο διάστημα την τοποθέτηση περιμετρικά του σπιτιού ενός συστήματος δημιουργίας «ηλεκτρονικού φράκτη» με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων. Ο κ. Κουτσιβίτης εξηγεί: «Οι συσκευές εκπομπής υπέρυθρων ακτίνων τοποθετούνται στην περίφραξη της εξοχικής κατοικίας και έχουν τη δυνατότητα εκπομπής σε απόσταση 100 μέτρων. Το κόστος αυτού του συστήματος μπορεί να ανέλθει σε 4.000 ευρώ».

O κ. Φάνης Λουκόπουλος, ιδιοκτήτης εταιρείας security που αναλαμβάνει τις φρουρήσεις κτιρίων αλλά και υψηλών προσώπων, επισημαίνει: «Το μηνιαίο κόστος προκειμένου μια περιπολία εταιρείας security να δίνει το “παρών” έξω από μια εξοχική κατοικία κυμαίνεται από 20 ως 300 ευρώ μηνιαίως. Το τελευταίο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείται ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα για την επιβεβαίωση της περιπολίες από την κατοικία». Οπως επισημαίνει, «πολλοί επιχειρηματίες ζητούν πλέον τη φρούρηση της πρώτης ή της δεύτερης κατοικίας τους. Τότε το μηνιαίο κόστος ενός τέτοιου προγράμματος ασφαλείας ανέρχεται σε 5.000

– 8.000 ευρώ μηνιαίως».