Ενδεκα σπίτια την ημέρα ληστεύουν οι κακοποιοί στις περιοχές της Αττικής όπου υπάρχουν κυρίως εξοχικές κατοικίες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την εγκληματικότητα το 2009. Δεκάδες εξοχικά έχουν γίνει στόχος κλεφτών περισσότερες από… δέκα φορές σε μια έξαρση της εγκληματικότητας χωρίς προηγούμενο. Ολοένα περισσότεροι κάτοικοι αυτών των σπιτιών καταφεύγουν στις υπηρεσίες των εταιρειών σεκιούριτι και στην αγορά συστημάτων συναγερμού που ειδοποιούν μέσω κινητών τηλεφώνων ή ακόμη και μέσω Διαδικτύου. Για να θωρακίσει στοιχειωδώς μια εξοχική κατοικία, ο ιδιοκτήτης της πρέπει να καταβάλει από 1.000 ως 2.000 ευρώ και το κόστος αυτό εκτοξεύεται αν αναζητήσει πιο σύνθετα συστήματα ασφαλείας.

Στις 25 περιοχές της Αττικής όπου βρίσκονται κυρίως οι εξοχικές κατοικίες των Αθηναίων σημειώθηκαν το 2009 περισσότερες από 5.000

κλοπές και διαρρήξεις (οι περισσότερες αφορούν αρπαγές χρημάτων, τιμαλφών και συσκευών μέσα από σπίτια κι οι υπόλοιπες κλοπές καταστημάτων κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές όπως η Παλλήνη ή ο Αγιος Στέφανος σημειώνεται σχεδόν μία κλοπή ή διάρρηξη κάθε ημέρα. Επιπλέον περιοχές όπως η Παιανία, η Λούτσα, η Ραφήνα, ο Γέρακας, το Καπανδρίτι, η Κερατέα, το Μαρκόπουλο και άλλες παρουσιάζουν έξαρση των κλοπών και των διαρρήξεων άνω του 25% μέσα σε έναν χρόνο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν αυτή την έξαρση αφενός στην αλλαγή του οικιστικού χάρτη του Λεκανοπεδίου αλλά και στην αδυναμία της Αστυνομίας λόγω έλλειψης προσωπικού να αστυνομεύσει επαρκώς αυτές τις αραιοκατοικημένες περιοχές. Αντιθέτως περιοχές που πλήττονται λιγότερο από το κύμα της εγκληματικότητας είναι ο Κάλαμος, η Κερατέα, η Ανάβυσσος και ο Μαραθώνας με λιγότερες από 100 κλοπές και διαρρήξεις το 2009. Ετσι λοιπόν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αναλαμβάνουν την αυτοπροστασία τους με θωράκιση των κουφωμάτων με σιδερένια πλέγματα, χρησιμοποιώντας σκύλους ως φόβητρα των κακοποιών αλλά και καταφεύγοντας στις εταιρείες σεκιούριτι και συστημάτων ασφαλείας για να βάλουν συναγερμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., «στο 70%-80% των εξοχικών κατοικιών έχουν τοποθετηθεί στις πόρτες και στα παράθυρα σιδερένια κιγκλιδώματα. Επιπλέον σε περιοχές με εξοχικές κατοικίες έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά το τελευταίο χρονικό διάστημα τα καταστήματα που πουλούν τροφές για σκύλους».