Χιλιάδες κάρτες SΙΜ από τη Λετονία και άλλες χώρες έχουν αρχίσει και κατακλύζουν την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το μέτρο της ταυτοποίησης των ελληνικών καρτοκινητών που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) ζητεί να ληφθούν μέτρα τόσο για λόγους δημόσιας τάξης όσο και για την προάσπιση των συμφερόντων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οπως καταγγέλλουν, το τελευταίο διάστημα διακινούνται στην ελληνική αγορά καρτοκινητής τηλεφωνίας κάρτες SΙΜ από τη Λετονία. Με τις εν λόγω κάρτες ο χρήστης δύναται να χρησιμοποιεί καρτοκινητή τηλεφωνία της Λετονίας και να πραγματοποιεί κλήσεις από καρτοκινητό τηλέφωνο, μέσω διεθνούς περιαγωγής (international roaming), διατηρώντας την ανωνυμία του και εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία διατάξεων ανάλογων με αυτές του Ν. 3783/2009 περί ταυτοποίησης καρτοκινητών.

Η ΕΕΤΚ καταγγέλλει ότι με τον τρόπο αυτόν καταστρατηγείται πλήρως ο σχετικός νόμος, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να παρακάμπτουν με άνεση την ισχύουσα νομοθεσία για την ταυτοποίηση καρτοκινητών και να παραμείνουν ανώνυμοι και μετά τις 30 Ιουλίου 2010 που είναι η προθεσμία για τους έλληνες κατόχους. Μετά την προθεσμία αυτή τα ελληνικά καρτοκινητά θα απενεργοποιηθούν αν οι κάτοχοί τους δεν προσέλθουν να τους δώσουν «ονοματεπώνυμο» με την ταυτότητά τους.

Οι εταιρείες επισημαίνουν ακόμη ότι με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται σημαντική παράλληλη αγορά εις βάρος των εσόδων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ηδη στη «μαύρη» αγορά κυκλοφορούν κάρτες SΙΜ με ενεργοποιημένη τη σύνδεση καρτοκινητής τηλεφωνίας, όπως και την περιαγωγή (roaming) και «φορτωμένες» με χρόνο ομιλίας, με τιμή διάθεσης 30-40 ευρώ. Η προέλευσή τους είναι κυρίως από τη Λετονία και άλλες ανατολικές χώρες όπου δεν εφαρμόζεται η ταυτοποίηση των καρτοκινητών.

Ενα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τις εταιρείες είναι αυτό των πλαστών εγγράφων, καθώς οι υπάλληλοι στα καταστήματα των εταιρειών κινητής δεν μπορούν να ελέγξουν αν τα πιστοποιητικά που προσκομίζουν οι συνδρομητές είναι γνήσια ή πλαστά.

Σημειώνεται ότι επισήμως στις 7 Νοεμβρίου ξεκίνησε η ταυτοποίηση των καρτοσυνδέσεων και σχεδόν τρεις μήνες μετά εκτιμάται ότι τα καρτοκινητά με «ονοματεπώνυμο» δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Από τις περίπου 13,5 εκατομμύρια συνδέσεις καρτοκινητών, ενεργές είναι 7,5 εκατομμύρια, οπότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών η όλη διαδικασία (αναβάθμιση συστημάτων, διαχείριση εγγράφων, αποστολή ενημερωτικών SΜS κτλ.) θα τους κοστίσει περισσότερο από 18,7 εκατ. ευρώ.