Καθαρό νερό της ΕΥΔΑΠ θα πίνουν σε περίπου δύο μήνες οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Το νερό αυτό θα χρησιμοποιείται και για την άρδευση των καλλιεργειών, ενώ το κόστος της απορρύπανσης του ποταμού και του υπεδάφους θα το αναλάβουν οι επιχειρήσεις που ρυπαίνουν την περιοχή. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας στα Οινόφυτα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου της περιοχής του Ασωπού.

«Ολοι έχουμε χρέος και υποχρέωση να επαναφέρουμε το χαμόγελο στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού·τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε ακίνδυνα τρόφιμα», τόνισε η υπουργός και έκανε λόγο για «ασυγχώρητη αδιαφορία» που επιδείχθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία και ιδιαίτερα από το 2007, όταν για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό και στα υπόγεια νερά.

Η κυρία Μπιρμπίλη είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης τα έργα επεξεργασίας και διανομής πόσιμου νερού από την Υλίκη και τον Μόρνο, στο Σχηματάρι, στα Οινόφυτα, στην Αυλίδα και στη Θήβα. Τα δίκτυα θα επεκταθούν σύντομα με στόχο την κάλυψη μεμονωμένων περιοχών ή οικισμών. Με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για πρώτη φορά εφαρμόζεται η νομοθεσία για την περιβαλλοντική ευθύνη, σύμφωνα με την οποία ο ρυπαίνων υποχρεούται να πληρώσει το κόστος των μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς και σημείωσε ότι τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια.

Η κυρία Μπιρμπίλη ανακοίνωσε επίσης ότι τα θεσμικά μέτρα θα είναι έτοιμα περίπου σε δυόμισι μήνες και θα περιλαμβάνουν την κατάργηση όλων των αποφάσεων που καθιέρωναν τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων, αρχής γενομένης από το 1969. Θα καθοριστούν αυστηρά όρια ποιότητας των υδάτων του Ασωπού και αντίστοιχα όρια εκπομπής από τις βιομηχανίες, ενώ αναθεωρούνται, εντός του 2010, οι όροι αδειοδότησης (περιβαλλοντικοί όροι) των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.

Σ χολιάζοντας τις δηλώσεις της κυρίας Μπιρμπίλη ότι «υπήρξε ασυγχώρητη αδιαφορία από την πολιτεία», από το γραφείο του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά έκαναν λόγο για απαράδεκτη ανακρίβεια. Επίσης, ανέφεραν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυρία Μπιρμπίλη είναι «αντιγραφή» των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εφαρμόζονται από το 2007.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέβαλε μια συστηματική και ολοκληρωμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δεκαετιών της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού με τα μέτρα που ανακοίνωσε οκ. Σουφλιάς στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου του 2007. Ορισμένα από αυτά υλοποιήθηκαν και άλλα υλοποιούνται. Ηδη στα νερά του Ασωπού ποταμού δεν ανιχνεύεται πλέον εξασθενές χρώμιο. Επιπλέον, από τον Μάρτιο του 2008 στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι πίνουν νερό της ΕΥΔΑΠ.