Η μπλε σχολικήποδιά,χρόνια ολόκληρα στο παρελθόν, μαρτυρούσε την ιδιότητα του μαθητή, υπηρετούσε την ομοιομορφία των μελών της μαθητικής κοινότητας, κατάορισμένες απόψεις και την συνοχή της.

Πριν από 28 χρόνια,η συζήτηση για το ενδεχόμεοτης κατάργησής της, «άναψε» για τα καλά προκαλώντας αντιθέσεις και διχασμούς σε αρκετάσημαντικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Σαν Σήμερα, εικοσιοκτώ χρόνια πριν,η σχολική ποδιά«πέρασε» στοπαρελθόν. Το κυβερνητικό μέτροχαιρετίσθηκε από μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ως ένδειξη εκδημοκρατισμού, πλουραλισμού, ελευθερίας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Το μόνο σίγουρο –όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων – ήταν πως ο χρόνος για την κατάργησή της είχε πράγματι ωριμάσει. Η ύπαρξή της δεν εξυπηρετούσε πια καμιά ανάγκη και όλοι αυτοί οι εκφρασμένοι φόβοι περί ανεξέλεγχτης εισαγωγής της μόδας στα σχολεία και της ύπαρξηςενδυματολογικών ανταγωνισμών μεταξύ των μαθητών, στις περισσότερες περιπτώσεις διαψεύστηκαν.

Οι μαθητές, απεκδύθηκαν με μεγάληευκολία την μπλε στολή τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, δήλωναν ανακουφισμένοι καθώς υποστήριζαν ότι φορώντας την, ασφυκτιούσαν.

Τατελευταίαχρόνια «άνοιξε» δειλά-δειλά ησυζήτηση για την επαναφορά της, με διαφορετική ένταση κάθε φορά.Ποτέ όμως, μέχρι σήμερα, δεν έγινε κάποιασχετική ενέργεια από την πλευρά της Πολιτείας

Πως είδε το Βήμα την σχολική ποδιά και την κατάργησή της;

O μαγικός κόσμος των σχολικών ειδών και πόσο κοστίζει 31-8-1980

Διαφήμιση του «Μινιόν» για επίδειξη σχολικής μόδας 7-9-1980

1,3 δις από τις τσέπες γονέων για ιδιωτική εκπαίδευση 9-9-1980

Ως πότε θα φορούμε εμπροσθέλα; 31-1-1982

Η κατάργηση της ποδιάς καίει τους εμπόρους 14-2-1982

Ένα χρόνο χωρίς ποδιά 13-2-1983