Ενα ρομπότ, που παρουσιάστηκε πιλοτικά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», φιλοδοξεί να γίνει μόνιμος βοηθός των μουσειοπαιδαγωγών. Και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει.

Γεια. Με λένε Ιντιγκο και θα κάνουμε μαζί μια διαδραστική περιήγηση στην Αγορά των κλασικών, ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων. Ξεκινάμε;». Με αυτά τα λόγια θα καλωσορίσει τον επισκέπτη. «Ναι» θα απαντήσει εκείνος και ο… ξεναγός Ιντιγκο θα συνεχίσει: «Τέλεια. Θα δούμε πολλά ωραία και καινούργια πράγματα. Ξενάγηση ενηλίκου ή παιδιού;».

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας που μας σύστηναν, χρόνια πριν, κάποια εξωπραγματικά όντα-δημιουργήματα της τεχνολογικής εξέλιξης είναι πλέον παρόν. «Ζωντανή» απόδειξη το ρομπότ Ιντιγκο, το οποίο πρόσφατα παρουσιάστηκε πιλοτικά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ξεναγώντας μας σε μια πειραματική έκθεση-προσομοίωση της Αρχαίας Αγοράς. Το σώμα του θυμίζει μια κινούμενη μηχανή, αλλά το ανθρωπόμορφο κεφάλι του, ιδίως όταν ο Ιντιγκο συνοδεύει τον λόγο του με μορφασμούς, σε κάνει να αισθάνεσαι για δευτερόλεπτα ότι ίσως βρίσκεσαι σε κάποιον άλλον χωροχρόνο.

Ο φουτουριστικός ξεναγός Ιντιγκο (έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και διεθνών φορέων και πανεπιστημίων, υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας) στέκεται μπροστά μας και μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε έκθεμα. Συνθέτει ο ίδιος τις φράσεις του, επιλέγοντας τις κατάλληλες λέξεις ανάμεσα σε όσες έχουν αποθηκευτεί ως δεδομένα στη μνήμη του, ενώ στο τέλος κάθε πληροφορίας που μας δίνει δεν ξεχνά να ρωτήσει «έχετε ερωτήσεις/απορίες;».

Βάζει τα δυνατά του για να μας δώσει ό,τι διευκρινίσεις θελήσουμε και πότε πότε δεν διστάζει να σχολιάσει ότι «αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση». Κινείται στον χώρο κατευθυνόμενος κάθε φορά προς το εκάστοτε έκθεμα, για το οποίο θα του ζητήσουμε να μας μιλήσει – και αν του ανακόψουμε την πορεία, θα μας προτρέψει «κάνετε στην άκρη, σας παρακαλώ».

Το ομώνυμο πρόγραμμα ΙNDIGO (InteractionwithPersonalityandDialogueEnabledRobots), συνολικού κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση (6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, «Τεχνολογίες της κοινωνίας της πληροφορίας»), εθνικούς πόρους και τους συμμετέχοντες φορείς, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε ο Ιντιγκο θα είναι στη διάθεση του κοινού στο πλαίσιο μιας ανοιχτής παρουσίασης που θα οργανώσει ο «Ελληνικός Κόσμος».

Ενα ρομπότ που έχει μνήμη, μιλά, απαντά σε ερωτήματα, αλλάζει διάθεση – σοβαρός ή κεφάτος, με ανάλογη προφορά – και κινείται στον χώρο. Εντάξει. Αλλά… καφέ ψήνει;

Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino, τεύχος 483, σελ. 18-19, 17/01/2010.