Από έναν ως τρεις μήνες προβλέπεται η χώρα να παραμείνει κομμένη στα δύο, καθώς η Εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης, που παραμένει κλειστή από το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου, στο ύψος των Τεμπών, δεν προβλέπεται να αποκατασταθεί νωρίτερα. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Λάρισας- Τυρνάβου- Ελασσόνας, ενώ τα ΙΧ αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την παραλιακή οδό.

Το πρόβλημα ανέκυψε προχθές τα ξημερώματα, όταν έγιναν οι μεγάλες κατολισθήσεις στην περιοχή, που αποδίδονται στις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ στην περιοχή εκτελούνται έργα διάνοιξης δύο οδικών σηράγγων, με ελεγχόμενες εκρήξεις, ενώ ήδη έχει κατασκευαστεί σήραγγα του ΟΣΕ.

Οι βράχοι είχαν αρχίσει να αποκολλώνται από την περασμένη Τρίτη, όποτε και έσκασαν τα λάστιχα διερχόμενου φορτηγού. Οι πτώσεις βράχων συνεχίστηκαν και την Τετάρτη στο ίδιο σημείο, γεγονός που ενεργοποίησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα Τέμπη, απόφαση που αποδείχθηκε σωτήρια για εκατοντάδες οδηγούς που πιθανόν θα διέρχονταν από το σημείο, την ώρα της μεγάλης κατολίσθησης.

Εναςνεκρός
Οι κατολισθήσεις, που είχαν ξεκινήσει σταδιακά πριν από μία εβδομάδα περίπου, ενεργοποίησαν την παραχωρησιούχο κοινοπραξία, που μετατρέπει τον ΠΑΘΕ σε αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Μαλιακός- Κλειδί, να αναζητήσει τα αίτια. Στο εργοτάξιο της σήραγγας, στο ύψος του 386ου χιλιομέτρου της ΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης, στο ύψος όπου βρίσκεται το γνωστό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, εξαμελές συνεργείο εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον διευθυντή του έργου της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, ιταλό μηχανικό ΣέρτζιοΣιάνι , 62 ετών.

Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης έγινε η μεγάλη κατολίσθηση, όταν αποκολλήθηκε σε ύψος περίπου 150 μέτρων από το οδόστρωμα τεράστιος βράχος, ο οποίος τον καταπλάκωσε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου κατάφεραν να απομακρυνθούν εγκαίρως προς το ποτάμι, ενώ δύο τραυματίστηκαν ελαφρά. Ο Σέρτζιο Σιάνι ήταν έμπειρος μηχανικός-εργοταξιάρχης της κατασκευαστικής εταιρείας Ηochtief, που είχε εργαστεί και στην κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οπως αναφέρουν συνάδελφοί του, ειδοποιήθηκε για τις ελαφρές στην αρχή και εν συνεχεία σοβαρές κατολισθήσεις από το όρος Κίσαβος προς τα Τέμπη, καθώς το βουνό κυριολεκτικά κρεμόταν πάνω από το ποτάμι. Εσπευσε να δει και ο ίδιος τι συμβαίνει και η επιτόπια έρευνά του απέβη μοιραία. Εναλλακτικέςδιαδρομές
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων κ. Ι. Οικονομίδη , για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές διαδρομές- μέσω παρακαμπτηρίων- για όσο χρονικό διάστημα μείνουν κλειστά τα Τέμπη. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει ιδιαίτερα σοβαρό, εν όψει μάλιστα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Εν τω μεταξύ, για τη σταθεροποίηση των εδαφών στο σημείο μεταβαίνουν ειδικοί επιστήμονες από την Ελβετία. Ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα παραμείνει κλειστή η ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών θα ανακοινωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μετά και την εκτίμηση του κλιμακίου των ελβετών τεχνικών και των ελλήνων επιστημόνων που έχουν κληθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών κ. ΔημήτρηΡέππα αποφασίστηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την καλύτερη προετοιμασία του διαθέσιμου οδικού δικτύου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης, εν όψει και της εορταστικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι πρόνοιες για να παραμείνει το υπάρχον δίκτυο ανοιχτό, ασφαλές και εποπτευόμενο, οι τρόποι της πληρέστερης ενημέρωσης πολιτών, επιχειρηματιών, μεταφορέων και εταιρειών οδικής βοήθειας και η ενίσχυση των μετακινήσεων και μεταφορών αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, ακόμη και διά θαλάσσης.

Ειδικά για τις ημέρες των εορτών θα ληφθούν έκτακτα μέτρα: τοπική πρόβλεψη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πύκνωση των σταθμών της Τροχαίας, μεταφορά βαρέων γερανοφόρων στην περιοχή, ετοιμότητα του ΕΚΑΒ, συνδρομή του ΓΕΕΘΑ κ.ά.

Εξάλλου, η εταιρεία παραχώρησης έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο και έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία τετραψήφιο αριθμό, ενώ θα συνδράμει και στις βελτιώσεις του δικτύου της Περιφέρειας.

Επιτροπήγιατααίτια
Οι όποιες παρεμβάσεις στον παραλιακό δρόμο από την περιοχή του Αγιόκαμπου θα αποφασιστούν ύστερα από νέα αυτοψία κλιμακίου του υπουργείου. Παράλληλα θα υπάρξει βελτίωση και του δρόμου μέσω Γόννων- Τυρνάβου- Ελασσόνας.

Ανά πάσα στιγμή το σχήμα της σύσκεψης εμπλουτισμένο και με άλλα πρόσωπα θα συγκαλείται ως άτυπο συντονιστικό όργανο. Την ίδια ώρα, επιτροπή επιστημόνων που συγκρότησε το ΤΕΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ θα διερευνήσει τα αίτια της μεγάλης κατολίσθησης.

Με απόφαση του προέδρου του ΤΕΕ κ. ΓιάννηΑλαβάνου και σε συνεργασία με τον πρύτανη του ΕΜΠ κ. ΚωνσταντίνοΜουντζούρη συγκροτήθηκε επιτροπή ειδικών και έγκριτων επιστημόνων, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες της κατολίσθησης.

Στην επιτροπή μετέχουν οι κκ. ΓεώργιοςΓκαζέτας, καθηγητής Εδαφομηχανικής ΕΜΠ, Παύλος Μαρίνος, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ, Γεώργιος Τσιαμπάος, αναπληρωτής καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ, και ΔημήτρηςΡόζος, επίκουρος καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΕΜΠ.

Η επιτροπή εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ύστερα και από επιτόπια έρευνα, θα συντάξει για λογαριασμό του ΤΕΕ έκθεση πραγματογνωμοσύνης. Τα πρώτα συμπεράσματα αναμένονται στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος.