Ελεύθερα, όπως και οι 22 συλληφθέντες στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Ρεσάλτο» του Κερατσινίου, αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στη 2η ειδική ανακρίτρια έξι άτομα που συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του λεγόμενου «κουκουλονόμου».

Οι έξι που απολογήθηκαν χθες στην ανακρίτρια αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. Στο διαβιβαστικό της Ασφαλείας αναφέρεται πως η συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6.12.2009 πραγματοποιήθηκε «με πρωτοβουλία αριστερίστικων οργανώσεων» , αλλά στην πορεία προς τη Βουλή, που ακολούθησε, «παρεισέφρησαν μέλη του αντιεξουσιαστικού- αναρχικού χώρου,τα οποία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη τηςεκδήλωσαν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, εμπορικών καταστημάτων και υποκαταστημάτων τραπεζών». Κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, προστίθεται, συνελήφθησαν και οι έξι κατηγορούμενοι, τους οποίους η ανακρίτρια, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα, άφησε ελεύθερους με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε οικείο αστυνομικό τμήμα.

Δικηγόροι σχολίαζαν πάντως και την ουδέτερη διατύπωση περί θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, παρ΄ ότι οι ειδικοί φρουροί Επ. Κορκονέας και Β.Σαραλιώτης έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» ο πρώτος και «απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» ο δεύτερος.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών οδηγήθηκαν επίσης χθες άλλα 21 άτομα, τα οποία συνελήφθησαν προχθές στο κέντρο της Αθήνας σε επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και 13 ανήλικοι, οι γονείς των οποίων φέρουν πλέον την ιδιότητα του κατηγορουμένου, μεταξύ τους και κάποιοι μετανάστες, καθώς ο εισαγγελέας άσκησε χθες ποινική δίωξη σε βάρος τους για το πλημμέλημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Ειδικότερα, από τους 21 συλληφθέντες οι τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας εκ των ανηλίκων, παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή κατηγορούμενοι για κακουργήματα και πλημμελήματα σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου για την κουκούλα. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν, οι μεν ανήλικοι σε εισαγγελέα ανηλίκων, οι δε έξι ενήλικοι στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για να δικαστούν για πλημμεληματικές πράξεις. Εν τω μεταξύ, για τις 2 Μαρτίου 2010 αναβλήθηκε από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά η δίκη των 42 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Δημαρχείου Κερατσινίου, ενώ ελεύθεροι, οι περισσότεροι χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Πειραιά και οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν στο «Ρεσάλτο».