«Κατά τη γνώμη μου, η κατάργηση του ασύλου θα ήταν η παράδοση ενός δικαιώματος και η εύκολη λύση» δήλωσε χθες η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξηγώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξή της: «Δηλαδή,θα λέγαμε ως κοινωνία και ως πολιτεία ότι είμαστε ανήμποροι να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια,είμαστε ανήμποροι να προστατεύσουμε την ασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας. «Νομίζωότι είναι ώριμες οι συνθήκες για κάτι άλλο, να συζητήσουμε σε νέα βάση με τους πανεπιστημιακούς». Σε αυτό το πλαίσιο η κυρία Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί από τα πανεπιστήμια αποτίμηση των ζημιών που υφίστανται ετησίως από βανδαλισμούς και επεισόδια, «έτσι ώστε να δει και ο έλληνας πολίτης τι μας κοστίζει το να μην επιβάλλουμε το αυτονόητο».

Την ίδια στιγμή με δηλώσεις περί αλλαγής του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και δημιουργίας σώματος ασφαλείας που θα ελέγχει ποιοι μπαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια εμφανίστηκαν χθες πανεπιστημιακοί, τρία εικοσιτετράωρα μετά τον τραυματισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττα από ομάδες αναρχικών. Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Φορτσάκης δήλωσε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας σώματος ασφαλείας στα ΑΕΙ. «Δεν ζητώ αστυνομία», διευκρίνισε ο κ. Φορτσάκης, «αλλά πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προφυλαχθούμε».

«Το άσυλο κατοχυρώνει την ελευθερία διακίνησης των ιδεών,όχι την ελεύθερη χρήση της βίας από τους δήθεν αντιεξουσιαστές» αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν χθες οι διδάσκοντες στη Νομική Σχολή Αθηνών.