Φεύγουν τα δακρυγόνα και έρχονται οι «αύρες» νερού. Σε «συνταγές» αντιμετώπισης επεισοδίων που ακολουθούνται κυρίως στο εξωτερικό φαίνεται πως προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη ότι μελετάται το ενδεχόμενο της κατάργησης της χρήσης χημικών και δακρυγόνων για την αποτροπή ταραξιών. Τα χημικά, όπως είπε ο υπουργός, βλάπτουν τη δημόσια υγεία και παράλληλα καταστρέφουν το περιβάλλον.

Η παραδοχή του γεγονότος για πρώτη φορά γίνεται δημόσια από αρμόδιο για τη Δημόσια Τάξη υπουργό, αλλά έχει επανειλημμένως υποστηριχθεί από επιστήμονες ότι οι χειροβομβίδες κρότου- λάμψης (Νο 514) και όλοι οι άλλοι τύποι δακρυγόνων που χρησιμοποιούνται από τις Αρχές περιέχουν μεταξύ άλλων χημικών και την εξαιρετικά δραστική ουσία CS (0-χλωροβενυλιδενεμαλονιτρίλιο). Η έκθεση σε δακρυγόνα ενοχοποιείται για πεπτικές διαταραχές, πονοκεφάλους, αλλεργικές αντιδράσεις, αύξηση της πίεσης και δερματικά εγκαύματα. Το CS ειδικά είναι καρκινογόνο και μπορεί να προκαλέσει έλκη στα δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, ακόμη και νεφρικές βλάβες, και θεωρείται επικίνδυνο ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις. Η Αστυνομία εξετάζει την αντικατάσταση αυτής της μεθόδου αναχαίτισης των διαδηλωτών που προκαλούν επεισόδια με ειδικές «αύρες», τεθωρακισμένα οχήματα, το προσωπικό των οποίων θα εκτοξεύει με ειδικά κανονάκια νερό, πιθανώς επιχρωματισμένο, σε μεγάλες ποσότητες, ώστε αφενός να διαλύει τους ταραξίες και αφετέρου να τους «επισημαίνει», όπως γίνεται στο paintball, προκειμένου να διευκολύνεται η σύλληψή τους. Η Αστυνομία διαθέτει ήδη ένα τέτοιο όχημα. Προβλήματα πάντως αναμένεται να υπάρξουν και με τη ρίψη νερού, αφού η στόχευση ενός ανθρώπου με αντλία ισοδυναμεί σε κάποιες περιπτώσεις με πυροβολισμό με πλαστικές σφαίρες… Ο υπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι από τις 2 Ιανουαρίου 2010 όλοι οι αστυνομικοί (και οι άνδρες των ΜΑΤ) θα φέρουν στη στολή τους τα πλήρη διακριτικά τους (δηλαδή, εκτός από το σήμα της ΕΛ.ΑΣ. και την ένδειξη της υπηρεσίας τους, θα φέρουν και τον αριθμό μητρώου τους, πιθανώς και το ονοματεπώνυμό τους) ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητά τους.

Στις καταγγελίες για κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ο υπουργός απάντησε ότι έχει δώσει εντολή να διερευνηθούν, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στη διαδηλώτρια Αγγελική Κουτσουμπού, την οποία τραυμάτισε σοβαρά αστυνομικός παρασύροντάς την με τη μηχανή του. «Οσο απεχθής μου είναι προσωπικά η αστυνομική αυθαιρεσία και βία που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τις “ζαρντινιέρες”, με αυτούς οι οποίοι έδερναν ανυπεράσπιστους μετανάστες σε βρώμικα και απάνθρωπα κρατητήρια, άλλο τόσο απεχθής μου είναι η εικόνα βανδάλων και χούλιγκαν που επιτίθενται με δολοφονικές διαθέσεις σε αστυνομικούς υπαλλήλους των 1.000 ευρώ ή σε νέα παιδιά δόκιμους των 300 ευρώ. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αναφέρεται μόνο στη μία εκδοχή βίας» σχολίασε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Οι προσαγωγές ήταν στοχευμένες»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης

Οι εκατοντάδες προσαγωγές, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης, ήταν όλες «στοχευμένες» , έγιναν παρουσία εισαγγελέα, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., και συντέλεσαν στην αποτροπή 100 έκνομων ενεργειών- αρκετών μεγάλου βεληνεκούς, όπως σημείωσε. «Είχαμε σαφείς ενδείξεις ότι κάποιοι ετοιμάζονταν να στήσουν τη Νύχτα των Κρυστάλλων στην Αθήναως άλλο ένα πογκρόμ βίας και μίσους. Δεν τα κατάφεραν» τόνισε.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είχαν πληροφορίες ότι αντιεξουσιαστές από το Κερατσίνι και τη Νίκαια σχεδίαζαν εμπρηστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, ενώ ομάδες από τα βόρεια και τα δυτικά προάστια ετοίμαζαν επιδρομή εναντίον αστυνομικών τμημάτων, τραπεζών και καταστημάτων.

«Η σημερινή Αθήνα σε τίποτε δεν θυμίζει την Αθήνα που καιγόταν για πάνω από δύο εβδομάδες πέρυσι τον Δεκέμβρη» είπε ο υπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τακτική που εφάρμοσε η Αστυνομία, και σχολίασε: «Για την κυβέρνησή μας είναι μονόδρομος να μην αφήσουμε τις μολότοφ, τα κοντάρια και τα σφυριά να μετατρέψουν την Αθήνα σε εμπόλεμη ζώνη».