ΠΟΛΕΜΟΣ για τον ελληνικό «μαύρο χρυσό», τη σταφίδα, έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνεςστη Νότια Ελλάδα. Μηνυτήριες αναφορές έρχονται να ρίξουν φως στο ιδιότυπο συνεταιριστικό κατεστημένο, με πρωταγωνιστές αγρότες, τις απολαβές των οποίων θα ζήλευαν στελέχη… πολυεθνικών εταιρειών. Σοβαρές καταγγελίες, ακόμη και για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, κάνουν
λόγο για πρακτικές βάπτισης του προϊόντος σε ανώτερο ποιοτικά είδος από το πραγματικό, με όφελος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στο πλέγμα των αναφορών, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εισαγγελικά χέρια, συγκαταλέγονται και μεθοδεύσεις, όπως η «χαριστική» καταβολή προστίμου σε ιδιώτη για εργοστάσιο, με λογική νεποτισμού, και πάντως σχέσεων και ισορροπιών τοπικού βεληνεκούς, που μόνο την προστασία του απλού αγρότηδεν φαίνεται να κρύβει.

Στον πυρήνα των επιθέσεων βρίσκεται η Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας- Ανώνυμη Συνεταιριστική Εταιρεία (ΣΚΟΣ ΑΣΕ), που τελεί υπό κρατικό έλεγχο. Την καυτή πατάτα έχει παραλάβει η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή, καθώς έχει διαταχθεί οικονομικός- διαχειριστικός έλεγχος στη ΣΚΟΣ ΑΣΕ.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η εταιρεία Παρθενών, συμφερόντων Ανδρέα Κουνινιώτη, ζήτησε την ποινική δίωξη και τιμωρία του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΚΟΣ ΑΣΕ και προέδρου της Παναιγιάλειας Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Αθ. Σωτηρόπουλου και της κυρίας Μαρίκας Μαρούλη, διευθύντριας Αγροτικής Ανάπτυξης στη Νομαρχία Αχαΐας- διεύθυνση-«βραχίονα» του οικείου υπουργείου στην περιοχή. Οι κατηγορίες, βαριές: απάτη σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού και παράβαση καθήκοντος.

? Πυρά για τη μεταφορά
Η εταιρεία Κουνινιώτη καταγγέλλει «βάπτιση» υποδεέστερης ποιοτικά σταφίδας, από τη Μεσσηνία και την Ηλεία, σε σταφίδα Αιγίου, γνωστή με το σήμα «βοστίτσα», περιζήτητη και ακριβότερη όλων των άλλων. Επικαλούμενη νόμο του 1977, ο οποίος απαγορεύει διά ροπάλου την παραπάνω διαδικασία, τονίζει: «Προ πενταμήνου και πλέον πληροφορηθήκαμε ότι, παρά τη ρητή απαγόρευση, η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών μετέφερε στις εγκαταστάσεις της στο Αίγιο, περιοχή Α΄, και επεξεργάστηκε, μεταποίησε και στη συνέχεια εξήγαγε στο εξωτερικό μεγάλες ποσότητες σταφίδας από περιοχές των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας που ανήκουν στην περιοχή Β΄ ». Τα πυρά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του κ. Σωτηρόπουλου, καθώς κατηγορείται ότι πουλούσε σταφίδα στον εαυτό του, δηλαδή στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγιαλείας, και μάλιστα ότι « παρέστησε ψευδώςστους ελεγκτές του υπουργείου ΑγροτικήςΑνάπτυξης, ότι οι παραπάνω ποσότητες σταφιδοκάρπου προέρχονται από την περιοχή Α΄, με ό,τι συνεπάγεται. Ετσι εισέπραξαν παράνομα ποσά που υπερβαίνουν το ύψος των 75.000 ευρώ. Διαπράττει δε ο μηνυόμενος και οι συν αυτώ το παραπάνω αδίκημα κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια» τονίζεται στην αναφορά.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς της εταιρείας, οι ποσότητες που πουλήθηκαν αγγίζουν τους 2.500 τόνους, ενώ οι μεταφορές- πωλήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Οι μηνυτές φέρουν τη Νομαρχία Αχαΐας να κάνει τα στραβά μάτια, ενώ επισημαίνουν ότι κατά το παρελθόν, όταν οι ίδιοι είχαν ζητήσει το δικαίωμα μεταφοράς σταφίδας, εισέπραξαν διαδοχικές αρνήσεις, βάσει πάντοτε του νόμου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θρυαλλίδα για τον πόλεμο αποτέλεσε η πρωτοβουλία της ΣΚΟΣ ΑΣΕ το 2008 να λάβει δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, υποθηκεύοντας τις μετοχές της στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η δυνατότητα αγοράς του προϊόντος τοις μετρητοίς και πώλησης απευθείας στους συνεταιρισμούς εκτόξευσε την τιμή της σταφίδας από 50 λεπτά στο 1,05 ευρώ, με προφανείς επιπτώσεις στους ιδιώτες.

? Το πρόστιμο
Η υπόθεση ωστόσο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με σειρά δημοσιευμάτων και στον τοπικό Τύπο, είναι αυτή της «χαριστικής» καταβολής προστίμου περίπου 2 εκατ. ευρώ από τη ΣΚΟΣ ΑΣΕ στον ιδιώτη κ. Β. Παπαβασιλείου για εργοστάσιο σταφίδας.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι εναντίον της σημερινής διοίκησης στρέφεται στέλεχος της προηγούμενης: ο κ. Γ. Γεωργούσης, τέως πρόεδρος της ΣΚΟΣ ΑΣΕ και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νεμέας, έχει καταθέσει από τον Οκτώβριο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών ζητώντας περαιτέρω διερεύνηση.

Οι ρίζες της ιστορίας βρίσκονται στην απόφαση της ΣΚΟΣ ΑΣΕ το 2006, επί θητείας του κ. Γεωργούση, να αγοράσει μετοχές της Παπαβασιλείου ΑΕ, ύψους 3 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας μόνο το 1,1 εκατ. ευρώ και παρακρατώντας 1,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πρόστιμο για μη τήρηση στοιχείων λογιστικής, όσον αφορά ποσότητες σταφίδας. Η συμφωνία προβλέπει την αξιοποίηση του 1,9 εκατ. ευρώ με δεσμευμένες καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, μέχρι του σημείου που αυτό θα διευθετείτο μέσα από διοικητικές ή και δικαστικές διαδικασίες.

Το ζήτημα παίρνει επικίνδυνη τροπή όταν συζητείται στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Επιτροπής Κυρώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία και ακυρώνει την απόφαση της Πρωτοβάθμιας, δηλαδή το πρόστιμο, για τυπικούς και μόνο λόγους.

Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ το θεωρεί λήξαν και καταβάλλει το 1,9 εκατ. ευρώ στον κ. Παπαβασιλείου, την ημέρα- 18 Μαρτίου 2009- που ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτ. Χατζηγάκης αναπέμπει την υπόθεση πάλι στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή!

Την ίδια ημέρα, αποσύρει και ο κ. Παπαβασιλείου την αγωγή αποζημιώσεως που έχει υποβάλει κατά της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, από τον Αύγουστο του 2008, στην οποία επικαλούνταν ακόμη « και λόγους απάτης (!!!) εις βάρος του, εκ μέρους της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, αλλά και πλάνης κατά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ζητούσε επικουρικά την επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού έναντι τραπεζικής εγγυητικής επιστολής» (σ.σ.: σύμφωνα πάντοτε με τη μήνυση).

? Πόλεμος έξι ημερών
Στις έξι ημέρες που μεσολαβούν, από την κοινοποίηση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής ως και την αναπομπή από τον υπουργό, διεξάγεται πραγματικός πόλεμος. Ο κ. Γεωργούσης κάνει λόγο για συντονισμένες ενέργειες και προσπάθεια επιστροφής του 1,9 εκατ. ευρώ που απλώς βρήκε χρυσή ευκαιρία υλοποίησης μέσα από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, χωρίς στην ουσία να εξαλείφει το πρόστιμο και να αποκλείει νέο. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, τονίζει ότι κατά τη θητεία του είχε δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αντ.Αντίοχος, τότε διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, για την επιστροφή του ποσού. Αφήνει να εννοηθεί δε ότι νευραλγικό ρόλο στην υπόθεση έχει παίξει ο αδελφός του ιδιοκτήτη του εργοστασίου κ. Κ.Παπαβασιλείου , ο οποίος είναι εντεταλμένος σύμβουλος στη ΣΚΟΣ ΑΣΕ. Είναι ή δεν είναι λοιπόν τελεσίδικη η απόφαση; Καλώς ή κακώς καταβλήθηκε το πρόστιμο; Ζημιώθηκε ή όχι το μετοχικό κεφάλαιο της ΣΚΟΣ και κατά συνέπεια χιλιάδες σταφιδοπαραγωγοί; Είναι πιθανό, με ανάλογη απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, να ξαναπληρώσει η ΣΚΟΣ; Σχετικά ερωτήματα έχουν απευθύνει προς την κυρία Μπατζελή στη Βουλή δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ν. Τσούκαλης και η κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου: «Γιατί δεν έχει διενεργηθεί ο οικονομοδιαχειριστικός έλεγχος που είχε διαταχθεί για τη ΣΚΟΣ;» αλλά και «προτίθεστε να διερευνήσετε,εκτός των άλλων, εάν νομίμως αποδόθηκε προς την πωλήτρια εταιρείατο πιο πάνω ποσό (1,9) – υπόλοιπο τιμήματος για την αγορά του σταφιδεργοστασίου της Παπαβασιλείου ΑΕ;».

Η θέση της συνεταιριστικής οργάνωσης και οι επιθέσεις
«Η ΑΠΟΦΑΣΗ της δευτεροβάθμιας επιτροπής είναι οριστικήκαι ακυρώνει το πρόστιμο » εκτιμά ο κ. Δημ. Κασσαβέτης, νομικός σύμβουλος της ΣΚΟΣ ΑΣΕ. « Το ζήτημα αναπέμφθηκε από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκη στην πρωτοβάθμια επιτροπή, δύο ημέρες αφότου η εταιρεία αποφάσισε την καταβολή του προστίμου. Πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία δεν έχει καμία τύχη, από νομικής πλευράς. Με άλλα λόγια, η υπόθεση δεν μπορεί να οδηγηθεί ξανά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Εξάλλου, η συμφωνίαανάμεσα στη ΣΚΟΣ και στην εταιρεία Παπαβασιλείουπροέβλεπε καταβολή του προστίμου, είτε το θέμα επιλυόταν από δικαστικέςείτε από διοικητικές αρχές».

Το παράδοξο είναι ότι έγγραφο της Νομαρχίας Κορινθίας, με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2009, παραπέμπει τελικά την υπόθεση στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης! Καθώς μάλιστα έκτοτε δεν υπάρχει σοβαρή εξέλιξη, ο μηνυτής κ. Γεωργούσης έχει στείλει εξώδικο στον νομάρχη Κορινθίας κ. Ν. Ταγαρά για κωλυσιεργία.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της ΣΚΟΣ ΑΣΕ πέφτουν σε αντιφάσεις. Ενώ, για παράδειγμα, ο κ. Κασσαβέτης επιμένει ότι ουδείς κοινοποίησε στην εταιρεία την απόφαση Χατζηγάκη, με αποτέλεσμα να την πληροφορηθεί μόλις πριν από έναν μήνα, ο κ. Σωτηρόπουλος υπογραμμίζει ότι « ακόμη δεν την έχουμε δει »… Ο τελευταίος πάντως εκτιμά ότι η ΣΚΟΣ ΑΣΕ δέχεται επιθέσεις, καθώς « έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά της σταφίδας. Εχουν χάσει το φως τους 10 μεταποιητικές επιχειρήσεις. Στο παρελθόν οι διοικήσεις έπαιζαν το παιχνίδι των εμπόρων. Γνωρίζετε άλλο προϊόν που να έχει σημειώσει άνοδο τιμής; » Η ταυτότητα της ΣΚΟΣ ΑΣΕ
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Κορινθιακής Σταφίδας πήρε στον αγροτικό κόσμο- από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά- τη θέση του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ιδρυθείς το 1925), κληρονομώντας το 80% της μεγάλης περιουσίας του- με ακίνητα που βρίσκονται σε προνομιούχες θέσεις, σε κέντρα πόλεων, κοντά σε λιμάνια και σταθμούς τρένων, σε περιοχές όπου ανθούσε το εμπόριο της σταφίδας.

Μέτοχοί της είναι 10 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών: Αιγιαλείας, Μεσσηνίας, Πατρών, Ηλείας-Ολυμπίας, Αμαλιάδας, Νεμέας, Ξυλοκάστρου, Κιάτου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας. Στο διοικητικό συμβούλιό της συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο κ. Γερ. Καλλιμώρος ως πρόεδρος- παράλληλα είναι πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πύργου (ΝΔ)- και ο κ. Αθ. Σωτηρόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος- είναι και πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου (ΠαΣοΚ). Ρόλους αντιπροέδρων έχουν ο κ. Β. Γκόλιας και ο κ. Μ. Παπαχριστόπουλος, ενώ σε θέση εντεταλμένου συμβούλου βρίσκεται ο κ. Κ. Παπαβασιλείου. Οι απολαβές των στελεχών αυτών συζητούνται έντονα τον τελευταίο καιρό, καθώς υπερβαίνουν κατά πολύ τα δεδομένα της αγροτιάς.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΣΚΟΣ ΑΣΕ κ. Γ. Γεωργούση και βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν σε γενική συνέλευση της εταιρείας, οι αμοιβές των μελών του ΔΣ αγγίζουν τις 270.000 ευρώ τον χρόνο! Ο πρόεδρος αμείβεται με 48.600

ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος με 56.700 ευρώ, ενώ οι αντιπρόεδροι και ο εντεταλμένος σύμβουλος με 30.000 ευρώ ετησίως- μεικτές αποδοχές. Τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα εκτός έδρας, δηλαδή ΙΧ, βενζίνη, ξενοδοχεία και διατροφή.

Σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» με τον κ. Σωτηρόπουλο (σ.σ.: ο κ. Καλλιμώρος δεν θέλησε να απαντήσει σε κανένα ερώτημα), ο ίδιος τόνισε ότι αμείβεται με 3.000

ευρώ μηνιαίως (καθαρά) από τη ΣΚΟΣ ΑΣΕ και 1.000 ευρώ από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιγίου. Προέταξε, μάλιστα, ότι « δεν τα παίρνει από το κράτος, αλλά από τους αγρότες ».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
? ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ ΣΤΗ «ΦΛΟΓΑ»
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ σήμερα η ετήσια εορταγορά του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», η οποία πραγματοποιείται στο κτίριο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη λειτουργία του Σπιτιού των παιδιών της «Φλόγας», όπου επί σειρά ετών φιλοξενούνται παιδιά από την περιφέρεια με τους γονείς τους για όσο διάστημα υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας. Η εορταγορά πραγματοποιείται στην Αίθουσα «Φώτης Κόντογλου», Ακαδημίας 50. Ωράριο λειτουργίας 10.00-18.00.

? ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟκατασκευής αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων θα διοργανωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Σχολή Μωραΐτη. Στο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου σεμιναρίου με τίτλο «Μύθοι- παραμύθια- ιστορίες μέσα από το πρίσμα της μουσικοκινητικής αγωγής», τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα που θα κατασκευαστούν θα συνοδεύσουν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να κατατεθούν ως την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες: Σχολή Μωραΐτη, Αγίου Δημητρίου και Παπαναστασίου, Π. Ψυχικό, τηλ. 210 6795.000, www.orff.gr.

? ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ
ΞΕΚΙΝΑσήμερα η ετήσια Εκθεση Εργασιοθεραπείας του Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων στο Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη. Οι επισκέπτες θα μπορούν να βρουν μοναδικά έργα χειρός που δημιουργούν οι ασθενείς. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου. Ωρες επισκέψεων καθημερινά:

11.00-18.00. Διεύθυνση: Αγίας Ζώνης 38 (Πατήσια, στάση Καλλιφρονά), τηλ.

210 8628.363.