Τον εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων με δύο δόσεις του πανδημικού εμβολίου προτείνει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτ. Τσιόδρας. Επειδή η ανταπόκριση στο εμβόλιο των περισσοτέρων από αυτή την ομάδα αναμένεται να είναι μικρή, συστήνει ο εμβολιασμός τους να προηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας για τη νόσο από την οποία πάσχουν. Επίσης, συμβουλεύει τους συγγενείς και φίλους τους με τους οποίους έχουν συχνή επικοινωνία να εμβολιαστούν και αυτοί για τη νέα γρίπη, ώστε να προστατεύσουν όχι μόνον τους εαυτούς τους αλλά και τους πάσχοντες οικείους τους. Από τις ευπαθείς ομάδες άλλωστε των ανοσοκατεσταλμένων και των χρονίως πασχόντων από διάφορα νοσήματα προέρχονται ως σήμερα τα περισσότερα θύματα του ιού που υπέκυψαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ειδικότερα, οι συστάσεις του κ. Τσιόδρα έχουν ως ακολούθως:

Μεταμοσχευμένοι ασθενείς
Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός των μεταμοσχευθέντων ατόμων με μία δόση του εμβολίου αν έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πριν από τρεις ως έξι μήνες και με δύο δόσεις εάν το χρονικό διάστημα από τη μεταμόσχευση είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Επίσης, όσοι πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση είναι προτιμότερο να εμβολιαστούν τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την επέμβαση.

Καρκινοπαθείς
Συνιστάται ο εμβολιασμός τους με δύο δόσεις του εμβολίου ενδιαμέσως των κύκλων χημειοθεραπείας (μεσοδιάστημα 10 ως 14 ημέρες πριν και μετά). Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος από τη νέα γρίπη είναι μεγαλύτερος σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και λεμφώματα σε σχέση με ασθενείς που πάσχουν από κακοήθειες συμπαγών όγκων.

Εάν είναι εφικτό ο εμβολιασμός τους πρέπει να προηγείται περισσότερο από 14 ημέρες της ενάρξεως χημειοθεραπείας.

Ρευματοπαθείς
Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός ατόμων με σταθερή νόσο που δεν λαμβάνουν ανοσοκαταστολή με μία δόση του εμβολίου.

Δύο δόσεις του εμβολίου συστήνονται σε ασθενείς που βρίσκονται σε χρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή, άλλα ανοσοκατασταλτικά, θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες ή συνδυασμό θεραπειών.

Αλλα νευρομυϊκά νοσήματα
Συστήνεται ο εμβολιασμός με μία δόση εκτός εάν ο ασθενής λαμβάνει ανοσοκαταστολή οπότε προτείνονται δύο δόσεις.

Σκλήρυνση κατά πλάκας
Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός σε ασθενείς με σταθερή νόσο με μία δόση του εμβολίου ανεξαρτήτως θεραπείας με Glatiramer acetate (Copaxone), Ιnterferon beta-1a (Αvonex, Rebif), Ιnterferon beta-1b (Βetaseron) ή natalizumab (Τysabri).

Εάν είναι εφικτό ο εμβολιασμός τους να προηγείται τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Καθυστέρηση των εμβολιασμών σε ενεργό έξαρση νόσου ως τη σταθεροποίηση και βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.

Πάσχοντες από νεφροπάθειες
Συστήνεται ο άμεσος εμβολιασμός τους με δύο δόσεις του εμβολίου.

Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς
Συνιστάται ο άμεσος εμβολιασμός των ασθενών με δύο δόσεις του εμβολίου.

Εάν οι ασθενείς λαμβάνουν μηνιαία σχήματα με κορτικοστεροειδή ή άλλα ανοσοκατασταλτικά σχήματα συστήνεται ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του εμβολίου με έναρξη περίπου 3 ως 4 εβδομάδες από την τελευταία δόση.