ΑΠΟΓΕΥΜΑ Τετάρτης στο Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς». Δεκάδες άνθρωποι, όλων των ηλικιών, περιμένουν έξω από το κέντρο εμβολιασμού το οποίο λειτουργεί στο Κτίριο 2 του νοσοκομείου. Μέσα σε μία ώρα είχαν εμβολιαστεί 64 άτομα. Αλλοι 44 περίμεναν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους. Οι περισσότεροι φορούσαν στο πρόσωπο μάσκες και συμβούλευαν τους υπολοίπους να πράξουν αναλόγως.
«Να προλάβουμε να εμβολιαστούμε προτού “κολλήσουμε”» λέει απολογητικά μια νέα γυναίκα, και προσθέτει: «Εχω μικρό παιδί και πατέρα με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα». Στο «Γ. Γεννηματάς» εμβολιάζονται καθημερινά έναντι της νέας γρίπης 200- 250 άτομα και άλλοι τόσοι στον «Ερυθρό». Στον «Ευαγγελισμό» γίνεται το αδιαχώρητο- περισσότερα από 300 άτομα προσέρχονται τα πρωινά προκειμένου να λάβουν το πανδημικό εμβόλιο. Τελικά, φαίνεται ότι οι φοβίες του κόσμου έχουν καταλαγιάσει παράλληλα με την υποχώρηση των
ενστάσεων που εκφράζονταν τον τελευταίο καιρό από επιστήμονες για την ασφάλεια του εμβολίου. Δημοσίως, τουλάχιστον, οι αντεγκλήσεις έχουν πάψει, αν και δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εμβολιασμών ένα μεγάλο τμήμα του νοσηλευτικού προσωπικού- από τα πλέον ευαίσθητα για τη διασπορά του ιού τμήματα του πληθυσμού, λόγω της καθημερινής επαφής του με ασθενείς- ακόμη αποφεύγει να κάνει το εμβόλιο. Οι εκκλήσεις των ειδικών για να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το εμβόλιο συνεχίζονται.

Εχει υπολογιστεί πάντως ότι καθημερινά εμβολιάζονται περί τις 10.000 άτομα, αφότου οι εμβολιασμοί επεκτάθηκαν και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Από τις 16 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ως και την περασμένη Πέμπτη είχαν λάβει το πανδημικό εμβόλιο 57.276 άτομα. Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς από την Τρίτη ξεκινά ο εμβολιασμός των υγιών ατόμων 18- 49 ετών, των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και των μικρών παιδιών ηλικίας άνω των έξι μηνών. Την απόφαση για τη χορήγηση του πανδημικού εμβολίου στα βρέφη και στα μικρά παιδιά έλαβαν οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης την περασμένη Πέμπτη. «Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- CDCs- υποδεικνύουν τον εμβολιασμό των νηπίων από έξι μηνών και πάνω» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο ακαδημαϊκός κ. Δ. Τριχόπουλος , καθηγητής Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ. Στην Αυστραλία- συνεχίζει ο καθηγητής- παρατηρήθηκε υψηλή νόσηση στα νήπια κάτω των πέντε ετών. Από την ηλικία των έξι μηνών το ανοσοποιητικό των βρεφών είναι ώριμο και μπορεί να αναπτύξει αντισώματα. «Αν δύο γονείς ζουν σε ένα απομονωμένο χωριό με το μωρό τους και δεν έρχονται σε επαφή με άλλους, τότε μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό με το πανδημικό εμβόλιο. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό για την πλειονότητα των ανθρώπων, τότε συνιστάται ο εμβολιασμός. Επίσης, όσοι έρχονται σε επαφή με μωρά κάτω των 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο. Ολοι πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών» προσθέτει, σημειώνοντας ότι είναι υπερφίαλο να λέει κάποιος ότι γνωρίζει περισσότερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Βρέφη υψηλού κινδύνου
Υπέρμαχος του εμβολιασμού των μικρών παιδιών είναι και ο διευθυντής της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», καθηγητής κ. Δ. Καφετζής . «Οχι απλώς είμαι υπέρ της απόφασης. Θεωρώ ότι άργησαν πολύ να την πάρουν. Επρεπε να είχαν συμπεριλάβει τα μικρά παιδιά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή» επισημαίνει.

Ανάλογη είναι και η άποψη του αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής κ. Π. Σπυρίδη. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών είναι σωστή τακτική, αφού- όπως επισημαίνει- η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά από έξι μηνών ως τεσσάρων ετών έχει ελεγχθεί από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς και είναι ασφαλής. «Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Και αυτά που είναι μικρότερα από έξι μηνών ανήκουν στην ίδια ομάδα, αλλά δεν παράγουν αντισώματα με τον εμβολιασμό» εξηγεί ο κ. Σπυρίδης. Τα λεγόμενά του βρίσκουν σύμφωνο και τον καθηγητή στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και επιδημιολόγο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Τ. Παναγιωτόπουλο . «Ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών», αναφέρει, «είναι διαδεδομένος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ως τώρα οι ειδικοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης ήταν επιφυλακτικοί διότι τα δεδομένα από μελέτες που είχαν γίνει ήταν λιγοστά. Τώρα πια έχουμε στοιχεία τόσο από μελέτες όσο και από την εφαρμογή του μαζικού εμβολιασμού σε άλλες χώρες, τα οποία καταδεικνύουν ότι το εμβόλιο δεν δημιουργεί προβλήματα στα μικρά παιδιά». Με δεδομένο μάλιστα ότι τα παιδιά κάτω από πέντε ετών – ιδίως κάτω των δύο ετώνβρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, δηλαδή μπορεί να εμφανίσουν περισσότερες επιπλοκές από τη γρίπη, ο κ. Παναγιωτόπουλος θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η προστασία τους.

Μία δόση και… βλέπουμε
Παρ΄ όλ΄ αυτά οι ειδικοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν στα βρέφη και στα παιδιά ως τεσσάρων ετών θα χορηγείται μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Η απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα στις 7 Δεκεμβρίου. Ως τότε τα παιδιά θα λαμβάνουν μία δόση του εμβολίου. Οπως διευκρινίζει η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης, καθηγήτρια κυρία Ελένη Γιαμαρέλου , «όσα παιδιά εμβολιαστούν με το Ρandemrix πρέπει να λάβουν μισή ποσότητα της μιας δόσης, ενώ με το Focetria την κανονική δόση που χορηγείται και στους ενηλίκους».

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πανδημικό κύμα αναμένεται να φθάσει στο ζενίθ του. Στόχος είναι να λάβουν το πανδημικό εμβόλιο τέσσερα εκατομμύρια Ελληνες, προκειμένου να δημιουργηθεί «φράγμα» έναντι του ιού Η1Ν1. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα από άλλες χρονιές για τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες διακοπές, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα διπλασιάστηκαν τα σχολικά τμήματα που κλείνουν εξαιτίας της νέας γρίπης. Η απόφαση θα ληφθεί στα μέσα της εβδομάδας από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης.

Χάος και λιποθυμίες στα Επείγοντα
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων δεν έχει προηγούμενο. Οι ουρές ατελείωτες, η γκρίνια και οι φωνές ασύλληπτες. Ολοι θέλουν να εξυπηρετηθούν γρήγορα, όλοι θέλουν να προηγηθούν. Το δικό τους πρόβλημα φαντάζει στο μυαλό τους μεγαλύτερο από το πρόβλημα οποιουδήποτε άλλου.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το νοσοκομείο «Σωτηρία» το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κυριαρχούσε το χάος. Η αίθουσα ήταν γεμάτη από ασθενείς και τους συνοδούς τους. Κάπου στην άκρη υπήρχε ένα τραπέζι και πίσω από αυτό δύο νοσηλευτές οι οποίοι «ξεδιάλεγαν» τα περιστατικά. Πάνω στο τραπέζι, δύο κούτες με μάσκες. Ο καθένας έπαιρνε μόνος του μια μάσκα με κίνδυνο- αν ήταν φορέας του ιού της νέας γρίπης- να μολύνει και τις υπόλοιπες.

Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ η φωνή μιας μητέρας που συνόδευε τον 25χρονο γιο της αναστάτωσε το Νοσοκομείο. «Τι θα γίνει επιτέλους; Το παιδί μου ψήνεται στον πυρετό» φώναζε πανικόβλητη. Ο νοσηλευτής που την πλησίασε της ζήτησε να κάνει λίγη υπομονή ώσπου να έρθει η σειρά της. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη φράση του και ο νεαρός κατέρρευσε. Τελικά με το φορείο οδηγήθηκε σε πνευμονολογική κλινική, αφού οι παθολογικές ήταν πλήρεις. Το ίδιο συνέβη και σε έναν μικρό ασθενή, ηλικίας δέκα ετών, ο οποίος περίμενε ώρες μαζί με τη μητέρα του να τους δει γιατρός διότι και οι δύο ήταν φανερά καταβεβλημένοι. Λίγο προτού έρθει η σειρά τους ο μικρός λιποθύμησε.