«Αναγκαίο και εύλογο συνταγματικό μέτρο » χαρακτήρισε χθες το απόγευμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου το επαχθές μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο. Αντιθέτως, ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Ι.Μαντζουράνης πρότεινε να κριθεί αντισυνταγματική η προσωποκράτηση.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ (πρόεδρος ο κ. Γ. Καλαμίδας ), ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ανέφερε ότι πρόσφατα το όριο απαγόρευσης της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τα 30.000 ευρώ στα 150.000 ευρώ. Επομένως, προσέθεσε, η προσωποκράτηση αποτελεί αναγκαίο και εύλογο μέτρο για την επίτευξη σκοπού ιδιαιτέρου δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή, της είσπραξης δημοσίων εσόδων για τη λειτουργία και την ικανοποίηση των αναγκών του κράτους και της κοινωνίας. Και, πέρα από όλα αυτά, τόνισε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, η προσωποκράτηση είναι συνταγματική, όπως έχει ήδη κρίνει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντζουράνης τόνισε ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο είναι αντίθετη σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 2, 5 και 7. Ο σύμβουλος Επικρατείας σημείωσε ότι είναι « συνταγματικώς ανεπίτρεπτο » το μέτρο της προσωποκράτησης, καθώς είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.

Η υπόθεση απασχόλησε το ΑΕΔ λόγω των αντιθέτων αποφάσεων για το θέμα αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι ομόφωνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2003 έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και προς τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.