Τα θέματα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος αλλά και της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης κυριάρχησαν στη χθεσινή, πρώτη συνάντηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, κάτι που άλλωστε τόνισαν και οι δύο πλευρές, ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να συνεισφέρει στην έκτακτη φορολόγηση, αλλά με δικαιοσύνη. «Πάνω απ΄ όλα υπάρχει και η θέληση και ο σεβασμός και η ειλικρίνεια για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα» δήλωσε η υπουργός Παιδείας. Ο κ. Ιερώνυμος, από την πλευρά του, κράτησε χαμηλούς τόνους σχετικά με το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας. Οταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης παρ΄ ότι είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου μία ημέρα πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις, απάντησε: «Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι ο κ. Πρωθυπουργός το απέκρυψε αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι κάπως διαφορετικά εκτιμήθηκαν τα πράγματα. Πιστεύω ότι η θέση του Πρωθυπουργού, που ετέθη τότε, για να γίνουν σχετικές επιτροπές, θα υλοποιηθεί».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη το θέμα της διχοτόμησης της Μητροπόλεως Αττικής, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση επί του θέματος. «Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και συμφωνήσαμε για την ανάγκη οργάνωσης του διαλόγου με έναν τρόπο μεθοδικό, συγκεκριμένο, καλόπιστο και με συγκεκριμένη ατζέντα» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου βγαίνοντας χθες το μεσημέρι από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής. «Συζητήσαμε σήμερα τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν την επανεξέταση της λειτουργίας της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, αλλά και το θέμα της Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των κληρικών» κατέληξε.

«Θ α ήθελα να εκφράσω και εγώ τη χαρά μου σήμερα για τη συνεργασία που είχα με την κυρία υπουργό μας» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος. «Το πρώτο που τονίσαμε είναι ότι όλα αυτά τα θέματα χρειάζονται συνεργασία, σύνεση και πολλή προσοχή, και από τις δύο πλευρές, γιατί είναι θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα από πολλά χρόνια» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.