Από το Διαδίκτυο στα δικαστήρια. Ο «πόλεμος» με επίκεντρο τη λειτουργία της – αυτοπροβαλλόμενης ως- ιστοσελίδας εναλλακτικής ενημέρωσης Ιndymedia φτάνει στις θύρες των δικαστηρίων έπειτα από την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη και των δύο αντιπρυτάνεων για παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, το αδίκημα στοιχειοθετείται από τη στιγμή που η ιστοσελίδα λειτουργεί αξιοποιώντας τον διακομιστή (server) των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Είχε προηγηθεί εδώ και περίπου δύο χρόνια πληθώρα καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας και κυρίως την, όπως υποστηριζόταν, «“στοχοποίηση΄΄ προσώπων και πολιτικών και κοινωνικών σχηματισμών στο Ιndymedia» μέσω άλλων ιστοσελίδων, ακόμη και ενός γκρουπ στο Facebook, όπου τα μέλη ζητούσαν να «μπει λουκέτο ΤΩΡΑ στο Ιndymedia». Το συγκεκριμένο μάλιστα γκρουπ φαίνεται να δημιουργήθηκε στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης λίγες μόλις ημέρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια κατά τις μαθητικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν αλλά και τα νυχτερινά επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας. Εκείνη την περίοδο στο Ιndymedia αναρτήθηκαν ανακοινώσεις κινητοποιήσεων, μηνύματα συμπαράστασης αλλά και ροή πληροφοριών για τα τεκταινόμενα στο κέντρο της Αθήνας. Ολα τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο κοινοβουλευτικών ερωτήσεων του ΛΑΟΣ και σειράς δημοσιευμάτων που αποτέλεσαν το αντικείμενο του προανακριτικού ελέγχου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα Ιndymedia έχουν αναρτηθεί όλες οι προκηρύξεις της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», στις οποίες κατά καιρούς έχουν συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, είτε απαξιωτικά σχόλια είτε ακόμη και ευθείες απειλές κατά πανεπιστημιακών για τη στάση τους απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Πρυτανεία του ΕΜΠ τονίζει ότι «το Ιδρυμα δέχεται συντονισμένες επιθέσεις τόσο για τις θέσεις τις οποίες εκφράζει όσο και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το χρέος του απέναντι στην υπέρτατη αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών». Και η Πρυτανεία καταλήγει: «Η ενόχληση από τη λειτουργία του Ιndymedia το οποίο φιλοξενείται εδώ και πολλά χρόνια στο ΕΜΠ και από διαδοχικέςπρυτανικές διοικήσεις δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την άσκηση ποινικής και πολιτικής πίεσης προς τις πρυτανικές αρχές για να αποποιηθούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένηακαδημαϊκή ελευθερία».

«Δεν θα κρίνω τη Δικαιοσύνη. Θεωρώ όμως ότι οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση» υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ερωτώμενη για το ίδιο θέμα στο περιθώριο της συνάντησής της με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Το Ιndymedia Αthens, όπως είναι η πραγματική «ονομασία» της ιστοσελίδας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2001. Η δημιουργία ενός διαδικτυακού χώρου «εναλλακτικής ενημέρωσης» (και) στην Ελλάδα αποτέλεσε προϊόν των εμπειριών που αποκόμισαν ομάδες αναρχικών συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς. Ως εκείνη τη στιγμή λειτουργούσαν αντίστοιχες ιστοσελίδες στις ΗΠΑ, από όπου ξεκίνησε το φαινόμενο το 1999, μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης στο Σιάτλ, στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία και στο Μεξικό.

«Ανώφελη δίωξη» θεωρούν οι ειδικοί του Ιnternet
Ανώφελη χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη κατά του πρύτανη και των δύο αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ για την υπόθεση του Ιndymedia Αthens ειδικοί στο θέμα κατασκευής και ανανέωσης ιστοσελίδων. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, η λειτουργία της επίμαχης ιστοσελίδας δεν χρειάζεται καν τη φυσική παρουσία των διαχειριστών της στους χώρους του ΕΜΠ, καθώς είναι δυνατή η διεύθυνσή της εξ αποστάσεως, με τη δημοσίευση ή διευθέτηση πληροφοριών και μορφής από υπολογιστές εκτός του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Μάλιστα πιθανολογούν ότι και το αρχικό «ανέβασμα» της ιστοσελίδας χρειαζόταν μόνο τη γνώση των ειδικών κωδικών «φιλοξενίας» και εισόδου στον διακομιστή του ιδρύματος και τις άλλες ιστοσελίδες που υπάγονταν σε αυτόν. Σημειώνεται επίσης ότι, αν και θεωρητικά το ΕΜΠ μπορεί να αποκλείσει την ιστοσελίδα από τον διακομιστή του, αυτό δεν θα εμποδίσει τους διαχειριστές του να βρουν κάποιον άλλον διακομιστή, κατά πάσα πιθανότητα μακριά και από τη δικαιοδοσία των ελληνικών, δικαστικών ή άλλων, αρχών.