Εντονες συζητήσεις προκαλεί η διαρκώς εντεινόμενη αστυνομική πρακτική των… κυκλωτικών κινήσεων, των προληπτικών συλλήψεων και των αθρόων προσαγωγών που εφαρμόζει συστηματικά πλέον η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) στις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου αλλά και σε άλλες πορείες και διαδηλώσεις που μυρίζουν μπαρούτι.

Μπορεί στις εφετινές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου να αποφεύχθηκαν τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί καταστημάτων και επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας χάρη στα μέτρα περιφρούρησης που έλαβαν οι φοιτητικές παρατάξεις, οι πρυτανικές αρχές και οι κομματικές νεολαίες, οι συζητήσεις όμως για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα ορισμένων μεθόδων της ΕΛ.ΑΣ. άναψαν για τα καλά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έσπευσε χθες να υπερασπισθεί την αποτελεσματικότητα των αμφιλεγόμενων αποφάσεων και ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. κάνοντας λόγο για αναγκαίες προσαγωγές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν όταν ορισμένοι διαδηλωτές «επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα».

Εν όψει μάλιστα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους νέους της χώρας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. «Ο θάνατος ενός παιδιού δεν είναι επέτειος» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ευθύνες έχουμε πολλές έτσι ώστε να μη μετατρέψουμε τον θάνατο ενός παιδιού, τη δολοφονία, τον άδικο χαμό ενός παιδιού σε επέτειο που θα καταστρέψουμε τις πόλεις».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σημείο τριβής αποτέλεσε η «προληπτική ιατρική» που εφάρμοσαν οι στρατηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) στο Πεδίον του Αρεως μετά το πέρας της πορείας των διαδηλωτών στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Με αφορμή ένα στιγμιότυπο ήσσονος σημασίας, μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και νεαρών διαδηλωτών, δυνάμεις εκατοντάδων αστυνομικών, με τη συνδρομή των ΜΑΤ και των εποχούμενων ομάδων «Ζήτα» και «Δέλτα», περικύκλωσαν για ώρες εκατοντάδες νεαρούς τους οποίους στη συνέχεια προσήγαγαν στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων.

Για περισσότερο από μία ώρα δεκάδες κλούβες της Αστυνομίας πηγαινοέρχονταν στην έρημο λεωφόρο Αλεξάνδρας μεταφέροντας συνολικά 277 νεαρούς διαδηλωτές, η παρουσία των οποίων, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα στους διαδρόμους και στις αίθουσες της Ασφάλειας Αττικής.

Η αμφιβόλου νομιμότητας και αποτελεσματικότητας ενέργεια των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών του ΣΥΝ. Κλιμάκιο βουλευτών έκανε… παράσταση προχθές το βράδυ στο αστυνομικό μέγαρο, ενώ ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για τρομοκρατικές πρακτικές από την πλευρά της Αστυνομίας!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς κυρία Μαίρη Μπόση μιλώντας στο «Βήμα» υπογράμμισε ότι «η έννοια της “προληπτικής δράσης” τείνει να γίνει αποδεκτή από μεγάλη μερίδα πολιτών ναρκοθετώντας το ευαίσθητο δημοκρατικό μας πλαίσιο. Η νομιμότητα πολιτικών και κοινωνικών διεκδικήσεων τίθεται ολοένα και περισσότερο σε αμφισβήτηση ενώ θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές συρρικνώνονται. Επί της ουσίας, βία και κρατική βία συμπορεύονται αρμονικά και ανοδικά».

Στο δόκανο της κριτικής των ειδικών επιστημόνων βρίσκεται η καθιερωμένη πρακτική των προληπτικών και «όποιον πάρει ο χάρος» συλλήψεων η οποία δεν συνάδει προς τον νομικό μας πολιτικό. «Δεν μπορεί την ώρα που ακυρώνεις τον νόμο της κουκούλας να ενοχοποιείς συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές ομάδες με επιχειρήσεις-σκούπα και ομαδικές προσαγωγές» υπογραμμίζουν.

Ενδεικτική είναι η άποψη που εξέφρασε η κυρία Μπόση. «Η δημοκρατία έχει ιστορικά αποδείξει την ικανότητά της να λειτουργεί ως φίλτρο που απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς, επιτρέπει τη διαφορετικότητα και εξομαλύνει τον κοινωνικό ιστό» επισημαίνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στέλνει το μήνυμα προς την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ: «Η δημοκρατία που στηρίζεται στην υποψία και στην υπόνοια είναι ευάλωτη, δυναμιτίζει και υποθηκεύει το μέλλον της όταν εμφανίζει τον διαδηλωτή ως οιονεί εχθρό του πολίτη».

Ελεύθερη υπό όρους η Αντιγόνη Χελιώτη
Ελεύθερη με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα αφέθηκε μετά την απολογία της στην 32η τακτική ανακρίτρια κυρία Αικατερίνη Διακουμάκου η 22χρονη φοιτήτρια Αντιγόνη Χελιώτη, η οποία κατηγορείται ως μέλος της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ωστόσο η νεαρή κατηγορουμένη παρά την απόφαση της ανακρίτριας, που ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέως, δεν πέρασε την έξοδο των δικαστηρίων ασυνόδευτη. Κατά παρέκκλιση της συνήθους για όλους τους κατηγορουμένους πρακτικής οδηγήθηκε «σηκωτή» από μασκοφόρους αστυνομικούς εκτός ανακριτικών γραφείωνενέργεια που χαρακτηρίστηκε από δικηγόρους που είδαν τη σκηνή ως «σκαστή παρανομία της Αστυνομίας με την ανοχή των δικαστικών αρχών» – και μετήχθη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Και από εκεί αφέθηκε ελεύθερη αφού προηγουμένως της έγιναν συστάσεις για «αρίστη διαγωγή στο μέλλον».

Τις προσεχείς ημέρες οι συνήγοροι υπεράσπισης Κ. Παπαδάκης και Δ. Κάππος αναμένεται να υποβάλουν ένσταση ακυρότητας της προδικασίας, καθώς το δακτυλικό της αποτύπωμα φέρεται να ανιχνεύθηκε σε κηροπήγιο, το οποίο ωστόσο δεν καταγράφεται ως κατασχεθέν στην έκθεση κατάσχεσης και έρευνας στη «γιάφκα» του Χαλανδρίου. Η 22χρονη στη χθεσινή απολογία της αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας στην ανακρίτρια ότι δέχεται να υποβληθεί σε γενετικές εξετάσεις (DΝΑ) και χαρακτηρίζοντας, με το απολογητικό της υπόμνημα, τον εις βάρος της δικαστικό φάκελο ως «δικογραφία μυθιστορηματικών προδιαγραφών».