ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ έναντι της νέας γρίπης των πασχόντων από καρδιαγγειακά προβλήματα, ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας
ή πάσχουν από δυσλειτουργία του μυοκαρδίου, συστήνει ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δ. Κρεμαστινός. Μιλώντας στο «Βήμα» δηλώνει ανεπιφύλακτα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Ωστόσο σημειώνει ότι εκατό τοις εκατό προφύλαξη δεν υπάρχει από κανένα εμβόλιο.

– Κύριε καθηγητά, πολύς λόγος έχει γίνει για το πανδημικό εμβόλιο. Τελικά είναι ασφαλές;

«Ασφαλέστατο. Οι παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου είναι παρόμοιες με αυτές του εμβολίου κατά των γνωστών ιών της γρίπης. Αρα νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την ασφάλεια του εμβολίου».

– Το ανοσοενισχυτικό που περιλαμβάνεται στο πανδημικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα;

«Ανεξαρτήτως από τις απόψεις που έχουν εκφραστεί επί του συγκεκριμένου θέματος, είναι αναμφισβήτητο ότι με βάση τους ως σήμερα εμβολιασμούς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια διαφορετική από αυτές που παρατηρούνται στο εμβόλιο της κοινής γρίπης. Από εκεί και πέρα η συζήτηση αποκτά θεωρητική αξία».

Να εμβολιαστούν οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά προβλήματα; Και όταν λέμε καρδιαγγειακά προβλήματα τι ακριβώς εννοούμε. Για παράδειγμα, πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος που έχει φύσημα και ανοιχτό ωοειδές τρήμα, δίφυλλη αορτή, ή άλλος που έχει κάνει επέμβαση στην καρδιά, αλλά δεν έχει ανεπάρκεια;

«Οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Βέβαια, οι καρδιοπάθειες διαστρωματώνονται. Οι άρρωστοι που βρίσκονται είτε σε στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας είτε σε κατάσταση δυσλειτουργίας του μυοκαρδίου, οποιασδήποτε αιτιολογίας, έχουν απόλυτη προτεραιότητα για τον εμβολιασμό. Ολες οι άλλες περιπτώσεις ακολουθούν».

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που έχουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα;

«Ακριβώς». – Πρέπει να εμβολιαστούν και οι υγιείς;

«Κατά τη γνώμη μου είναι θέμα καθαρά προσωπικό, εφόσον όλοι οι πολίτες είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Γνωρίζοντας την ταλαιπωρία του να προσβληθεί κάποιος από την κοινή γρίπη ή την ειδική μορφή αυτής της γρίπης, που είναι παρόμοια, αποφασίζει μόνος του αν θέλει ή δεν θέλει να εμβολιαστεί και να αποφύγει αυτή την ταλαιπωρία. Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που έχει η προσβολή από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης, είναι ανάλογοι, για να μην πω ηπιότεροι, με αυτούς της προσβολής από την κοινή γρίπη».

– Οσοι εμβολιαστούν θα προφυλαχθούν έναντι της νέας γρίπης εκατό τοις εκατό;

«Δεν υπάρχει εκατό τοις εκατό προφύλαξη από κανένα εμβόλιο. Αλλά και όταν δεν υπάρχει προφύλαξη η τυχόν νόσηση είναι ηπιότερη».

– Γιατί στις ΗΠΑ κυκλοφορεί διαφορετικός τύπος εμβολίου απ΄ ό,τι στην Ευρώπη, δηλαδή χωρίς ανοσοενισχυτικό;

«Κάθε εταιρεία επιλέγει τον τρόπο που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιό της. Βεβαίως, δεν είναι δυνατόν, αν δεν υπάρξουν μεγάλες σειρές εμβολιασμών, να μπορέσει κάποιος να αιτιολογήσει τις τυχόν υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των εμβολίων».

– Τι άλλο πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς;

«Για τους καρδιοπαθείς ισχύει ό,τι και για όλους τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, πρέπει να τηρούν τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό, να μην αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, να χρησιμοποιούν αλκοολούχο διάλυμα για τα χέρια και βεβαίως να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα άτομα».

– Οι κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τον εμβολιασμό, αλλά και με το κλείσιμο των σχολείων, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση;

«Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαδεχθεί μια άλλη ηγεσία, η οποία αν θέλετε φόρτισε την ατμόσφαιρα σχετικά με το θέμα της γρίπης. Πρώτα απ΄ όλα χρησιμοποίησε τις θερμοκάμερες στα αεροδρόμια για να αποτρέψει την είσοδο της γρίπης στη χώρα, γεγονός το οποίο προκάλεσε θυμηδία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξένοι επιστήμονες ερχόμενοι από τα αεροδρόμιά τους έβλεπαν το μοναδικό φαινόμενο των θερμοκάμερων και ρωτούσαν τι συμβαίνει πραγματικά στην Ελλάδα. Πέραν του τεραστίου οικονομικού κόστους που είχαν για τη χώρα οι θερμοκάμερες, αλλά και το προσωπικό που απασχολήθηκε, το μέτρο αυτό δεν απέδωσε. Η γρίπη εισήλθε στη χώρα με κρούσματα ανάλογα, για να μην πω περισσότερα, των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Δεύτερον, συγκρότησε εθνικές και πανεθνικές επιτροπές για την πανδημία γρίπης, που βεβαίως δεν προσέφεραν, διότι απλούστατα ήταν υποχρεωμένες να αντιγράφουν τις καθημερινές οδηγίες που εξέδιδε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι κινήσεις αυτές δημιούργησαν τεράστια ανησυχία στο κοινό. Αν οι αντίστοιχες δαπάνες για τις θερμοκάμερες είχαν δοθεί για τη λειτουργία των κλειστών κλινών εντατικής θεραπείας θα προσέφεραν ουσιαστικότερη υπηρεσία για την υγεία των πολιτών της χώρας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας κληρονόμησε δεδομένα προβλήματα και κατά τη γνώμη μου αντεπεξέρχεται αναλόγως λίαν επιτυχώς».