Την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης σχεδίου αναδάσωσης των καμένων περιοχών της Αττικής αλλά και τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και τη δημιουργία Εθνικού- Ενιαίου Φορέα Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης από φυσικές καταστροφές προτείνει το ΤΕΕ με έγγραφό του προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, στο οποίο εκφράζει τις θέσεις του επί του σχεδίου νόμου για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαϊές του περασμένου Αυγούστου. Το ΤΕΕ κρίνει θετικό το σχέδιο νόμου και το χαρακτηρίζει ένα βήμα για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, όπως οι φυσικές καταστροφές του δασικού πλούτου. Τονίζει ωστόσο ότι το βήμα πρέπει το γρηγορότερο να γενικευθεί ώστε να αφορά το σύνολο της χώρας και να μην περιορίζεται στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στις περιπτώσεις των καμένων δασών. Στο νομοσχέδιο θα έπρεπε να αναφέρεται η ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης σχεδίου αναδάσωσης των καμένων περιοχών της Αττικής καθώς οι αναδασώσεις στην Αττική είναι ελάχιστες σε σχέση με τις εκτάσεις που καίγονται κατά καιρούς.

Η γνώμη της ΟΚΕ
Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) διατύπωσε τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής. Οπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου κινείται προς την κατεύθυνση αποτροπής οιασδήποτε οικονομικής εκμετάλλευσης των καμένων από τις πρόσφατες πυρκαϊές εκτάσεων. Στην κατεύθυνση αυτή οι ενέργειες αναστολής οιασδήποτε εργασίας πριν από την κύρωση των σχετικών δασικών χαρτών, όπως επίσης και σύστασης Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, κρίνονται κατ΄ αρχάς θετικές.

Για τα δάση και την πρόληψη των δασικών πυρκαϊών η ΟΚΕ προτείνει να δημιουργηθεί αυτοτελής διοικητικά και οικονομικά Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος για όλη τη χώρα, να συνταχθούν οι δασικοί χάρτες και να ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικά μέσα, να εξοπλισθεί κατάλληλα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και να υπάρξει ενιαία ευθύνη (πρόληψη και καταστολή) για την πυροπροστασία.