Απόκτηση ιθαγένειας για όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μακροχρόνια διαμένοντες στη χώρα και κατάθεση αιτήματος από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για επανεξέταση των διαδικασιών επαναπροώθησης και ασύλου, προανήγγειλε από το βήμα του Παγκοσμίου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που ξεκίνησε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου χαιρετίζοντας κατά την τελετή έναρξης τις εργασίες του Φόρουμ τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση και δραστική προώθηση μέτρων ομαλής ένταξης των οικονομικών μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική κοινωνία», προκειμένου «να αρθούν οι φόβοι και οι κοινωνικές ανισότητες». Παράλληλα έκανε λόγο για «αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση» και για «επανακαθορισμό και αναθεώρηση της χορήγησης ασύλου, που υπολείπεται των υποχρεώσεων της χώρας».

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάπτυξη αξόνων δράσης που θα εξασφαλίζουν τη νομιμότητα παραμονής και την άρση των κοινωνικών, εργασιακών και οικονομικών αποκλεισμών και θα καταπολεμούν την «γκετοποίηση» των μεταναστών. «Στην Ελλάδα, που από χώρα αποστολής μετετράπη σε χώρα υποδοχής, οι μετανάστες έχουν συμβάλει στην οικονομική δραστηριότητα σε τομείς όπως η γεωργία, η ναυτιλία, ο κλάδος των κατασκευών, ενώ βοήθησαν και στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004» υπογράμμισε. Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη «ρύθμισης του μεταναστευτικού φαινομένου, που αποτρέπει, σε παγκόσμια κλίμακα τις ακραίες μορφές εκμετάλλευσης που εξωθούν σε μια οδυνηρή οδύσσεια παιδιά και γυναίκες». Υπό αυτό το πρίσμα, όπως εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, «η Πολιτεία καλείται να πάρει στα χέρια της τον έλεγχο του μεταναστευτικού φαινομένου».

Ξεχωριστή μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στις επιπτώσεις που επιφέρουν οι κλιματικές αλλαγές στην αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων, καθώς, όπως είπε, «ο κίνδυνος ραγδαίων αλλαγών στο κλίμα επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων».

Από την ομιλία του κ. Παπανδρέου δεν έλειψαν και οι αναφορές στην οικογενειακή και προσωπική του πορεία. «Η οικογένειά μου και εγώ ήμασταν για χρόνια μετανάστες και η εμπειρία της προσφυγιάς ήταν για μένα ένα μεγάλο σχολείο δημοκρατίας, παιδείας και κατανόησης των διαφορετικών αντιλήψεων και προσεγγίσεων» τόνισε, ενώ στρεφόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος παρίστατο στην τελετή, είπε: «Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, υπήρξατε πρόσφυγας». «Κάθε ελληνικό σπίτι έχει την εμπειρία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Από την αρχαιότητα, η ιστορία του Ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού είναι μια ιστορία συνυφασμένη με τη μετανάστευση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούσης εξήγγειλε την ίδρυση επιτελικού κέντρου που θα συντονίζει τις συναρμόδιες υπηρεσίες στο μεταναστευτικό ζήτημα.