Τις προθέσεις της κυβέρνησης για την παροχή ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά νομίμων μεταναστών που διαβιούν στη χώρα μας, αλλά και την εξαγγελία περί συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης επανέλαβε χθες η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας από το βήμα του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών. Η κυρία Τζάκρη σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα δύο σκέλη της μεταναστευτικής πολιτικής βρίσκονται υπό επεξεργασία, προκειμένου να πάρουν την οδό της νομοθετικής ρύθμισης.

Επίσης, κατά την τελετή λήξης του Φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης στο πλαίσιο του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Ωνάση Εστία για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη στην ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου, για το Ανοιχτό Πολυϊατρείο που λειτουργεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, το οποίο παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε όσους έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- άπορους, ανασφάλιστους, άστεγους, Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες.

Το δυναμικό των Γιατρών του Κόσμου απαρτίζεται από εθελοντές ειδικευμένους ιατρούς, νοσοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, με τη βοήθεια των οποίων έχουν λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περισσότεροι από 150.000 μετανάστες. Το Βραβείο Εστία, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 50.000 ευρώ, θεσπίστηκε φέτος από το Ιδρυμα Ωνάση με σκοπό την επιβράβευση μιας αξιόλογης κοινωνικής και πρωτοποριακής πρωτοβουλίας κοινωνικής ένταξης μεταναστών και ανθρώπινης ανάπτυξης. Το Βραβείο απένειμε τελικώς όχι η κυρία Τζάκρηόπως είχε προγραμματιστεί- αλλά ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης κ. Α. Παπαδημητρίου – ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που το φετινό βραβείο απονέμεται σε μια οργάνωση διεθνούς αναγνωρισιμότητας αλλά και περήφανοι που με το Βραβείο Εστία θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολύτιμου έργου της». «Το Βραβείο είναι μια αναγνώριση για τους εθελοντές μας. Συγχρόνως μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το νέο μας πολυϊατρείο στο Πέραμα, που θα έχει ανοικτές τις πόρτες του σε όποιον έχει ανάγκη» δήλωσε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμουστην Ελλάδα κ. Ν. Κανάκης.