Τη διερεύνηση των υποθέσεων του Βατοπαιδίου και της Siemens, προκειμένου να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες σε εκείνους που αναλογούν, προτίθεται να αρχίσει η κυβέρνηση. Ηδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος (φωτογραφία) προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής το άνοιγμα των φακέλων των σκανδάλων αυτών, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Πεταλωτής είχε προσφάτως δηλώσει ότι το άνοιγμα των φακέλων των σκανδάλων αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικος σε συνομιλία που είχε χθες με «Το Βήμα» υπενθύμισε ότι το ΠαΣοΚ έκανε λόγο προεκλογικώς να διερευνήσει τις υποθέσεις αυτές και συμπεριέλαβε και το σκάνδαλο των ομολόγων, δηλώνοντας ότι μόλις αποφασίσει η κυβέρνηση να φέρει τα σκάνδαλα στη Βουλή, με τη συγκέντρωση και των απαιτούμενων υπογραφών από τους βουλευτές, η διαδικασία θα προχωρήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την υπόθεση του Βατοπαιδίου η εφέτης ειδική ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού πρόκειται να αποστείλει κλήσεις προς απολογία για περίπου 30 μη πολιτικά πρόσωπα. Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί αφορά έξι κακουργήματα και τρία πλημμελήματα και ως τώρα έχουν εξεταστεί ως μάρτυρες 44 πρόσωπα.

Στην τελική ευθεία για τη δικαστική διερεύνηση φαίνεται ότι έχει εισέλθει και η υπόθεση των ομολόγων. Οι κατηγορίες αφορούν το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ που αγοράστηκε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πριν από δύο χρόνια υπερτιμημένο από το ΤΕΑΔΥ και ακόμη τρία ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κεντρικό πρόσωπο είναι ο κ. Αγ. Σημαιοφορίδης , πρώην πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Αφάλισης, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για απιστία, απάτη και ένταξη για εγκληματική οργάνωση. Τρίτη υπόθεση, το σκάνδαλο της Siemens για το οποίο το ΠαΣοΚ είχε ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αλλά το αίτημά του απερρίφθη από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία. Το ΠαΣοΚ επιμένει να επαναφέρει το ζήτημα της Siemens στη Βουλή και να συστήσει για αυτή τη δαιδαλώδη υπόθεση εξεταστική επιτροπή, παρά το γεγονός ότι τα αδικήματα για πολιτικά πρόσωπα έχουν παραγραφεί ώστε, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, να «σταματήσει η λάσπηκαι η ομηρεία στελεχών του κόμματος από την παραφιλολογία της ΝΔ ότι η Siemens είναι μόνο πράσινο σκάνδαλο».